Title: Uztura paradumu izmaiņu saistība ar ožas un garšas uztveres traucējumiem pēc Covid-19 pārslimošanas
Other Titles: Association of changes in dietary habits with smell and taste disturbances after Covid- 19
Authors: Lolita Vija Neimane
Evija Orlova
Rehabilitācijas fakultāte
Faculty of Rehabilitation
Keywords: Atslēgas vārdi: Covid- 19;uzturs;ožas traucējumi;garšas traucējumi.;Keywords: Covid-19;smell disturbances;taste disturbances.
Issue Date: 2022
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Aktualitāte: Covid- 19 ir starptautiska sabiedrības veselības ārkārtas situācija un globāla pandēmiska slimība, kas ir izraisījusi vairākus traģiskus notikumus un atstājusi sekas uz cilvēka veselību. Smaržas un garšas traucējumi ir tikai viens no atstātajiem iespaidiem, kas var būtiski ietekmēt cilvēka kopējo dzīves kvalitāti, ēdiena uzņemšanu, radīt trauksmi un depresiju. Darba mērķis: Noskaidrot, kādu pārtikas produktu uztvere smaržas un garšas traucējumu gadījumā ir mainījusies, lai noteiktu uztura paradumu un dzīves kvalitātes pārmaiņas pēc pārslimota Covid- 19. Metodes: Pētījumā piedalījās 116 respondentu, kuriem tika diagnosticēts Covid-19. Ar anketas palīdzību tika iegūti dati par dalībnieku uztura paradumiem un Covid- 19 slimības gaitu. Anketa tika pārtulkota no jau esošā pētījuma izmantotās anketas un pielāgota Latvijas populācijai, izmantojot Beaton 2000 tulkošanas vadlīnijas (Beaton et al., 2000). Rezultāti: Pētījumā tika noskaidrots, ka vieni no Covid- 19 saslimšanas simptomiem bija garšas un ožas zudums. Daudzi no olbaltumvielu saturošiem pārtikas produktiem smaržoja savādāk un izraisīja nepatiku. Garšas izmaiņu dēļ, pētījuma dalībnieki daļēji var sajust vai arī vispār nejūt saldu, sāļu un asa ēdiena garšu. Secinājumi: Ar Covid- 19 saslimšanu saistītās ožas un garšas izmaiņas ir ietekmējušas dažādu pārtikas produktu lietošanu uzturā.
Topicality: Covid-19 is an international public health emergency and a global pandemic disease that has caused a number of tragic events with consequences for human health. Smell and taste disturbances are just one of the left impressions that can significantly affect a person's overall quality of life, food intake, cause anxiety and depression. Objective of the study: To find out which food perceptions have changed in the case of smell and taste disturbances in order to determine the changes in eating habits and quality of life after Covid-19. Methods: The study involved 116 respondents who were diagnosed with Covid-19. The questionnaire provided data on participants' dietary habits and the course of Covid-19 disease. The questionnaire was translated from one used in the existing study and adapted to the Latvian population using Beaton 2000 translation guidelines (Beaton et al., 2000). Results: The results showed that loss of taste and smell was one of the symptoms of Covid-19. Many of the protein containing foods smelled differently and caused aversion. Due to changes in taste, study participants may have some or no taste of sweet, salty or spicy food. Conclusions: Changes in the sense of smell and taste associated with Covid-19 have affected the consumption of various foods.
Description: Uzturs
Nutrition
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Bakalaura darbi

Files in This Item:


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.