Title: Maltīšu pasūtīšana uz mājām un ķermeņa masas izmaiņas pieaugušajiem Covid-19 pandēmijas laikā
Other Titles: Covid-19, meal delivery to home and changes in body weight
Authors: Eva Kataja
Džeina Keiša
Rehabilitācijas fakultāte
Faculty of Rehabilitation
Keywords: Covid-19 pandēmija;maltīšu pasūtīšana uz mājām;ķermeņa masas indekss.;Covid-19 pandemic;ordering meals at home;body mass index.
Issue Date: 2022
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Bakalaura darba nosaukums: Maltīšu pasūtīšana uz mājām un ķermeņa masas izmaiņas pieaugušajiem Covid-19 pandēmijas laikā. Bakalaura darba autors: Džeina Keiša, Rīgas Stradiņa universitātes Rehabilitācijas fakultātes profesionālās bakalaura studiju programmas ’’Uzturs’’ studente. Aktualitāte: Covid-19 pandēmija un mūsdienu cilvēku aizņemtais dzīvesveids ir ietekmējis biežāku neveselīgu maltīšu pasūtīšanu uz mājām. Bieži vien gatavo maltīšu pasūtīšana uz mājām nav veselīgākais variants, ko cilvēks varētu izvēlēties, jo lielākā daļa šo maltīšu satur daudz kalorijas, piesātinātos taukus, sāli un arī cukuru. Neveselīgu maltīšu lietošana ikdienas uzturā ir saistīta ar liekā svara un aptaukošanās pieaugumu pieaugušajiem. Darba mērķis: Noskaidrot, kāda ir saistība starp maltīšu pasūtīšanu uz mājām un ķermeņa masas izmaiņām Latvijas iedzīvotājiem Covid-19 pandēmijas laikā. Metodes: Pētījumā piedalījās 502 Latvijas lielpilsētu iedzīvotāji. Dalībnieki ir pieaugušie, kuri pasūtījuši gatavu maltīti uz mājām. Ar aptaujas anketu tika iegūta informācija par dalībnieku maltīšu pasūtīšanas paradumiem un ķermeņa masas izmaiņām Covid-19 pandēmijas laikā. Rezultāti: Pētījuma dalībnieku svara izmaiņām ir statistiski nozīmīga saistība ar gatavu maltīšu pasūtīšanu uz mājām (p<0.001). Lielākā daļa (57%) dalībnieku atzina, ka Covid-19 pandēmijas laikā ķermeņa masa ir pieaugusi. Gatavu maltīti uz mājām 3-4 reizes nedēļā izvēlas pasūtīt vairāk kā trešdaļa jeb 41.2% pētījuma dalībnieku. Pasūtīt gatavu maltīti 5-7 reizes nedēļā izvēlējās 26.3% dalībnieku. Gandrīz divas trešdaļas respondentu izvēlējās pasūtīt gatavu maltīti uz mājām, jo tas ir ērti un viegli izdarāms. Kā arī vairāk kā puse (52.6%) dalībnieku izvēlējās pasūtīt gatavu maltīti, jo nav jāpavada laiks pašam gatavojot. Katru dienu uzturā cukurotus vai saldus ēdienus lietoja 43.6% pētījuma dalībnieku. Secinājumi: Pētījuma dalībnieki, kas bieži pasūtījuši maltītes uz mājām Covid-19 pandēmijas laikā ziņo par svara pieaugumu, līdz ar ko var secināt, ka regulāra maltīšu pasūtīšana uz mājām var veicināt ķermeņa masas palielināšanos.
Title of Bachelor’s Thesis: Ordering meals at home and weight changes in adults during the Covid-19 pandemic. Author: Džeina Keiša, student of Riga Stradins University Rehabilitation Faculty professional bachelor study program ’’Nutrition’’. Background: The Covid-19 pandemic and today’s busy lifestyle have led to more frequent unhealthy meals being ordered at home. Ordering ready-made meals at home is often not the healthiest option for a person, as most of these meals are high in calories, saturated fat, salt and also sugar. Consumption of unhealthy meals in the daily diet is associated with an increase in overweight and obesity in adults. Objective: To find out what is the connection between ordering meals at home and changes in body weight for the inhabitants of Latvia during the Covid-19 pandemic. Methods: The study included 502 residents of Latvian cities. Participants are adults who ordered a ready-made meal at home. The questionnaire provided information on participants eating habits and weight changes during the Covid-19 pandemic. Results: Changes in the weight of the study participants have a statistically significant commitment with ordering ready-made meals at home (p<0.001). The majority (57%) of participants reported an increase in body weight during the Covid-19 pandemic. More than a third or 41.2% of the study participants choose to order a ready-made meal at home 3-4 times a week. To order a ready-made meal 5-7 times a week chose 26.3% participants. Almost two thirds of participants chose to order a ready-made meal at home because it is convenient and easy to do. More than half (52.6%) participants chose to order ready-made meal because they do not have to spend time cooking by themselves. 43.6% of study participants consumed sugary or sweet foods on a daily basis. Conclusions: Study participants who often ordered meals at home reported weight gain during the Covid-19 pandemic, suggesting that regular meal ordering at home may contribute to weight gain.
Description: Uzturs
Nutrition
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Bakalaura darbi

Files in This Item:


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.