Title: Uztura ieteikumu ievērošana pacientiem ar arteriālo hipertensiju
Other Titles: Compliance with nutrition recommendations in patients with hypertension
Authors: Nelda Karpenska-Allaža
Lauma Ilsuma
Rehabilitācijas fakultāte
Faculty of Rehabilitation
Keywords: Atslēgas vārdi: arteriālā hipertensija;uztura paradumi;uztura rekomendāciju saņemšana.;Atslēgas vārdi: arterial hypertension;nutrition habits;nutrition counseling
Issue Date: 2022
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: ANOTĀCIJA Bakalaura darba nosaukums: Uztura rekomendāciju ievērošana pacientiem ar arteriālo hipertensiju. Bakalaura darba autors: Lauma Ilsuma, Rīgas Stradiņa universitātes Rehabilitācijas fakultātes profesionālās bakalaura studiju programmas "Uzturs" studente. Pētījuma mērķis: noskaidrot cilvēku ar arteriālo hipertensiju uztura paradumus un to saistību ar veselīga uztura ieteikumu saņemšanu. Pētījuma aktualitāte: Arteriālā hipertensija (AH) ir viens no svarīgākajiem ietekmējamiem SAS riska faktoriem un viens no lielākajiem saslimstības un mirstības veicinātājiem visā pasaulē. Arī Latvijā AH un SAS ir nopietns slogs veselības aprūpes sistēmai un būtiski ietekmē daudzu iedzīvotāju dzīves kvalitāti un dzīvildzi. Dzīvesveida faktoru maiņa var efektīvi aizkavēt vai novērst vajadzību cilvēkiem ar 1.pakāpes hipertensiju uzsākt medikamentozu terapiju un uzlabot arteriālo asinsspiedienu pazeminošu medikamentu efektivitāti. Starptautiskās vadlīnijas AH kontrolei uzsver ietekmējamo dzīvesveida faktoru nozīmi - veselīgas ķermeņa masas uzturēšanu, veselīgu uzturu, sāls daudzuma samazināšanu uzturā, regulāras fiziskās aktivitātes, smēķēšanas atmešanu un pārmērīgas alkohola lietošanas samazināšanu. Pētījuma metodes: kvantitatīvs šķērsgriezuma pētījums. Aptaujas anketu interneta vidē aizpildīja 123 respondenti - 55 cilvēki ar AH un 68 bez AH. Iegūtie dati tika apkopoti un analizēti, izmantojot datorprogrammas "MS Excel" un "SPSS 27.0". Rezultāti: Pētījumā noskaidrots, ka divām trešdaļām respondentu ar AH ir lieka ķermeņa masa vai aptaukošanās;; 44% no viņiem ir saņēmuši uztura rekomendācijas no veselības aprūpes speciālistiem. Netika konstatētas statistiski nozīmīgas atšķirības respondentu ar AH uztura paradumos, kas saņēmuši uztura ieteikumus un kas nav tos saņēmuši. Salīdzinot respondentu grupas ar AH un bez AH nozīmīgi atšķiras augļu un dārzeņu lietošanas biežums - grupā bez AH 6-7 dienas nedēļā augļus un dārzeņus lietoja 64% respondentu, bet grupā ar AH tikai 37% respondentu. Secinājumi: aptuveni puse no respondentiem ar AH saņēmuši uztura ieteikumus, bet gandrīz 90% no viņiem neseko līdzi sāls, kaloriju, tauku daudzumam uzturā, kas liecina par izpratnes trūkumu par AH ietekmējošiem faktoriem un/vai šķēršļiem veselības uzvedības maiņai.
ABSTRACT Title of Bachelor's Thesis: Compliance with nutrition recommendations in patients with arterial hypertension. Bakalaura darba autors: Lauma Ilsuma, student of Rīga Stradins University Rehabilitation Faculty undergraduate study programme "Nutrition". Aim of the research: To determine patients' with arterial hypertension nutrition habits and evaluate the connection with received nutrition recommendations. Relevance of the research: Arterial hypertension is one of the most important modifiable heart disease risk factors and one of the main contributors to morbidity and mortality worldwide. Arterial hypertension and heart disease is a substantial burden on the health care system in Latvia and impacts quality of life and survival for many people. Changes in lifestyle factors can effectively delay or eliminate the need for drug therapy in people with grade 1 hypertension and improve the efficacy of antihypertensive drugs. International guidelines for the control of arterial hypertension emphasize the importance of modifiable lifestyle factors - maintaining a healthy body weight, eating a healthy diet, reducing salt intake, having regular physical activity, smoking cessation and reducing alcohol abuse. Research methods: Quantitative cross-sectional study. A total of 123 people filled the online questionnaire, 55 people with arterial hypertension and 68 people without arterial hypertension. MS Excel and SPSS 27.0 software was used for data collection and analysis. Results: The study found that two thirds of respondents with arterial hypertension are overweight or obese; 44% of them have received nutrition recommendations from healthcare professionals. No statistically significant differences were found when respondents' with hypertension nutrition habits who have received nutrition counseling and those who haven't were compared. There was a difference in fruit and vegetable use - 64% of respondents without arterial hypertension ate fruits and vegetables 6-7 times per week while only 37% of respondents with arterial hypertension did eat fruits and vegetables that often. Conclusion: About half of respondents with arterial hypertension have received nutrition counseling but almost 90% of them don't pay attention to salt, fat or calorie content in their diet, which indicates a lack of understanding of modifiable lifestyle factors that can impact arterial hypertension and/or barriers to health behaviour change.
Description: Uzturs
Nutrition
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Bakalaura darbi

Files in This Item:


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.