Title: Garšvielu ietekme uz hroniskām kuņģa-zarnu trakta slimībām: sistemātisks pārskats
Other Titles: Effects of spices on chronic gastrointestinal diseases: a systematic review
Authors: Eva Kataja
Gunta Zariņa
Rehabilitācijas fakultāte
Faculty of Rehabilitation
Keywords: garšvielas;kurkuma;kurkumīns;ingvers;kanēlis;pipari;čūlainais kolīts;Krona slimība;iekaisīgās zarnu slimības;hronisks gastrīts;peptiskās čūlas;spices;turmeric;curcumin;ginger;cinnamon;pepper;ulcerative colitis;Chron`s disease;inflammatory bowel disease;chronic gastritis;peptic ulcers
Issue Date: 2022
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Pētnieciskā problēma: Liela daļa no medikamentiem, kas tiek izmantoti, lai ārstētu hroniskas kuņģa-zarnu trakta slimības, var radīt nevēlamus blakusefektus, kā arī nesniegt vēlamos ārstēšanas rezultātus. Līdz ar to gan pacienti, gan veselības aprūpes speciālisti meklē alternatīvas un papildus līdzekļus, lai uzlabotu zāļu darbību vai samazinātu nevēlamos blakusefektus. Kā viena no papildterapijām tiek izskatītas dažādas garšvielas un tajās esošie ķīmiskie savienojumi savu pretiekaisuma, antioksidatīvo, antibakteriālo u.c. efektu dēļ, tomēr joprojām nav skaidri visi to darbības mehānismi. Hipotēze: Kurkumas, ingvera, kanēļa, piparu vai to aktīvo vielu izmantošana var dot labvēlīgus ieguvumus pacientiem ar iekaisīgām zarnu slimībām, hronisku gastrītu vai peptiskām čūlām. Pētījuma mērķis: Apkopot un analizēt pieejamos pētījumus par kurkumas, ingvera, piparu un kanēļa lietošanas ietekmi uz iekaisīgām zarnu slimībām, gastrītu un peptiskām čūlām pieaugušo populācijā. Noskaidrot, vai šīm garšvielām ir potenciāli pozitīva ietekme uz minētajām slimībām. Pētījuma metodes: Sistemātisks literatūras pārskats. Datu meklēšana tika veikta četrās datu bāzēs - PubMed, EBSCO, Cochrane Library, Wiley Online Library. Pārskatā tika iekļauti intervenču pētījumi no 2015.gada līdz 2022.gadam, kuros pētīta garšvielas vai tās aktīvās vielas ietekme uz hroniskām KZT slimībām. Rezultāti: Pārskatā tika iekļauti 5 intervenču pētījumi, kuri atbilda izvirzītajiem iekļaušanas kritērijiem. Rezultātā tika iegūti dati par kurkumīna un ingvera ietekmi uz iekaisīgo zarnu slimībām un hronisku H.Pylori gastrītu. Kurkumīns uzrādīja pozitīvu iedarbību čūlainā kolīta un gastrīta gadījumā paralēli medikamentozai terapijai, tomēr neuzrādīja ieguvumus Krona slimības gadījumā. Ingvers spēja uzlabot oksidatīvos rādītājus un samazināt slimības aktivitāti čūlainā kolīta pacientiem. Secinājumi: Pētījumu rezultāti ir dažādi un nepietiekamā daudzumā, lai apstiprinātu vai noliegtu darba izvirzīto hipotēzi. Iegūtie pozitīvie rezultāti, īpaši kurkumīna un čūlainā kolīta gadījumā, ir pamats veikt papildus randomizētus, kontrolētus pētījumus, lai apstiprinātu to labvēlīgo ietekmi.
Research problem: A big part of the medications that are being used to treat chronic gastrointestinal diseases can cause negative side effects as well as not provide the expected treatment results. Thereby patients and healthcare professionals are looking for alternatives and additional means to improve the action of medications and minimize the negative effects. Spices and their active components are being investigated as one of the adjunctive therapies for their anti-inflammatory, antioxidative, anti-bacterial and other properties however not all mechanisms of spices are clear yet. Hypothesis: Use of turmeric, ginger, cinnamon, pepper or their active components can have potentionally beneficial effects for pacients with inflammatory bowel disease, chronic gastritis or peptic ulcers. Objective of the study: To compile and analyze avaliable research about effects of turmeric, ginger, cinnamon and pepper on inflammatory bowel disease, chronic gastritis and peptic ulcers in the adult population. Determine if these spices have potentially beneficial effects on the mentioned diseases. Research methods: Systematic literature review. Search of data was conducted on four data bases – PubMed, EBSCO, Cochrane Library, Wiley Online Library. Research included in the review were interventional studies from year 2015 till 2022 where a spice or its active component are being investigated on chronic gastrointestinal diseases. Results: Five interventional research papers were included in this review that conformed to the inclusion criteria. As a result, data on the effects of curcumin and ginger on inflammatory bowel disease and chronic H. pylori gastritis were obtained. Curcumin showed positive effects on ulcerative colitis and gastritis in parallel to taking medications however didn`t show any benefits for Chron`s disease. Ginger improved oxidative stress indicators and lowered disease activity for ulcerative colitis patients. Conclusions: The results of the selected research are too diverse and not enough in quantity to confirm or deny the hypothesis of this review. Obtained positive results, especially about curcumin in case of ulcerative colitis are a foundation for doing more randomised, controlled trials to confirm the benefits of the spice.
Description: Uzturs
Nutrition
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Bakalaura darbi

Files in This Item:


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.