Title: ASV un Ķīnas Tautas Republikas izmantotie instrumenti globālās veselības pārvaldībā Pasaules Veselības organizācijā (2020. – 2022.)
Other Titles: Global Health Governance Policy Instruments of the United States and the People's Republic of China at the World Health Organization (2020 – 2022)
Authors: Elīna Vrobļevska
Elena Siliņa
Eiropas studiju fakultāte
Faculty of European Studies
Keywords: Pasaules Veselības Organizācija; Apvienoto Nāciju Organizācija; Ķīnas Tautas Republika; Amerikas Savienotās valstis; globālā veselības politika; globālā veselības pārvaldība; globālās veselības politikas instrumenti.;World Health Organization; United Nations; People's Republic of China; United States of America; Global Health Policy; Global Health Governance; Global Health Policy Instruments.
Issue Date: 2022
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Līdz ar Covid-19 pandēmija sākumu, globālā veselība ir kļuvusi par vienu no galvenajam nozarēm, par kuras pārvaldību cīnās pasaules valstis. Globālās veselības pārvaldībā Pasaules Veselības organizācijai (PVO) ir būtiska loma – organizācija strādā kā galvenā starptautisko normu un standartu noteikšanas un uzraudzības institūcija, kas arī koordinē valstu rīcību saistībā ar globālās veselības pārvaldību. Līdz ar to PVO kļūst arī par vienu no galvenajām institūcijām, kurā tādas stratēģiskās sāncenses kā ASV un Ķīnas Tautas Republika (ĶTR) cīnās par savu ietekmi un savu interešu īstenošanu. Pandēmijas laikā PVO nodrošināja platformu, kur ASV un ĶTR būtu iespējams īstenot savus mērķus globālās veselības pārvaldībā, izmantojot ekonomiskos, diplomātiskos un informatīvos politikas instrumentus. Pētījuma mērķis bija analizēt ASV un ĶTR izmantotos instrumentus globālas veselības politikas realizācijā PVO no 2020. gada 11. marta līdz 2022 gadam. Izvirzītā hipotēze: Covid-19 pandēmijas laikā ASV un ĶTR galvenokārt izmantoja brīvprātīgās iemaksas PVO budžetā, lai veicinātu savu interešu realizēšanu PVO ietvaros. Galvenie secinājumi: PVO sniedz ASV un ĶTR platformu, caur kuru abas valstis mēģina īstenot savus mērķus globālās veselības jomā, sevišķi noteicošākas lomas ieņemšanu globālajā veselības pārvaldībā. ASV un ĶTR izmanto dažādus diplomātiskos, informatīvos un ekonomiskos instrumentus savu mērķu realizācijai. Pandēmijas laikā bija novērojams, ka ASV, neskatoties uz īslaicīgo mēģinājumu izstāties no PVO 2020. gadā, lielākoties turpināja līdzšinējo stratēģiju un koncentrējās uz dažādu ANO organizāciju finansiālo atbalstu – līdzīgi kā tas tika darīts arī pirms pandēmijas sākuma. Savukārt, ĶTR ievērojami mazāk paļāvās uz finansiālu atbalstu, tā vietā izmantojot PVO platforma, lai ar informatīviem un diplomātiskiem instrumentiem reklamētu savu valsts tēlu, veicinātu iniciatīvas, kas ļautu paplašināt sadarbības loku uz Āfrikas un Āzijas reģiona valstīm, kā arī nepieļautu Taivānas uzņemšanu PVA. ĶTR izdevās realizēt savu mērķi saistībā ar Taivānas uzņemšanu PVO, ievērojami mazāk izmantojot finansiālos līdzekļus nekā ASV.
With the Covid-19 pandemic, global health governace has become one of the main areas where countries are competing for influence. The UN, and in particular the WHO, plays a key role in global health governance, acting as the main body for setting and monitoring international norms and standards and coordinating national action on global health governance. As a result, the WHO is also becoming one of the main institutions in which such strategic rivals as the United States and the PRC are fighting for their influence and the realization of their national interests. During the pandemic, the UN provided a platform for the US and the PRC to pursue their goals in global health governance using economic, diplomatic and information policy instruments. The aim of this study is to analyze the global health governance policy instruments used by the United States and the People's Republic of China at WHO from March 11th 2020 until to the beggining of 2022. Hypothesis: The United States and the PRC primarily used voluntary contributions to the WHO budget to help realize their interests in global health governance at the WHO during the Covid-19 pandemic. Key findings: The WHO is providing a platform for the US and the PRC through which both countries are pursuing their goals of playing a more decisive role in global health governance. The United States and the PRC use a variety of diplomatic, information and economic tools to achieve their goals. During the pandemic, the United States, despite temporarily withholding funds from the WHO in 2020, largely continued its strategy and focused on financial support to various UN organizations, similarly as it did before the pandemic. The PRC, on the other hand, contributed significantly less financial support, instead using the WHO platform to promote its national image through information and diplomatic tools, to promote initiatives to expand cooperation with countries in the African and Asian region and to prevent Taiwan from joining the WHO. The PRC managed to achieve its goal of Taiwan's role in the PHC using significantly less financial resources than the US.
Description: Starptautiskās attiecības - Eiropas studijas
International Relations - European Studies
Socioloģija, politoloģija un antropoloģija
Sociology, Politics and Anthropology
Appears in Collections:Bakalaura darbi

Files in This Item:


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.