Title: Vegānisma attīstība Latvijā 21. gadsimtā.
Other Titles: The development of veganism in Latvia in the 21.st. century.
Authors: Ainārs Lankovskis
Elīza Medjāne
Komunikācijas fakultāte
Faculty of Communications
Keywords: vegānisms;sociāla kustība;sociāla grupa;uzturs;veganism;social movement;social group;nutrition
Issue Date: 2022
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Bakalaura darba “Vegānisma attīstība Latvijā 21.gadsimtā” ietvaros tiek iegūts padziļināts ieskats vegānisma kā sociālas kustības dinamikas attīstībā. Pētījuma mērķis ir izpētīt un secināt, kā ir attīstījusies vegānisma sociālās kustības dinamika Latvijā, tādējādi gūstot secinājumus par sociālās institūcijas tālākajām attīstības iespējām, pašreizējiem ieguvumiem un galvenajiem sociālajiem faktoriem, kas ierobežo tālāko paplašināšanās procesu. Mērķa sekmīgai izpildei un sasniegšanai, autore izvirzīja četrus pētnieciskos jautājumus, kuri ir sekojoši: 1. Kā galvenokārt izpaužas vegānisma dinamikas attīstība Latvijā?; 2. Kas ir nepieciešams, lai vegānisms kā sociāla institūcija spētu attīstīties tālāk visos Latvijas reģionos?; 3. Ar kādām lielākajām grūtībām saskaras vegānisku produktu ražotāji, uzņēmumu īpašnieki un organizācijas Latvijā?; 4. Kādi var būt risinājumi galvenajām vegānisma dinamikas attīstības problēmām? Darba teorētiskās daļas saturs ir veidots, pamatojoties uz zinātnisko metodoloģiju un statistikas datiem, kā arī iepriekš veiktajiem pētījumiem par vegānismu kā sociālu institūciju. Pētījuma ietvaros tika izmantota kvalitatīvā pētījumu metode, veiktas daļēji strukturētas dziļās ekspertu intervijas ar pieciem vegānisma sociālajai grupai piederošajiem pārstāvjiem. Iegūtie rezultāti liecina, ka vegānismu var uzskatīt par pakāpeniski pieaugošu sociālo kustību Latvijā, kuras attīstībai ir nepieciešams ilgāks laiks un, galvenokārt, - plašāka sabiedrības informēšana, motivēšana un kopējā izpratne par vegāniska uztura plašajām iespējām un ieguvumiem. Nozīmīga ir tālākā šī sociālā fenomena izpēte, kas ļautu izprast galvenos elementus, kuri veicina kustības attīstību vai rada sarežģījumus tai.
The “Development of Veganism in Latvia in the 21 st century” provides an in-depth insight into the development of veganism as a social movement. The aim of the study is to explore and conclude how the dynamics of the social movement of veganism in Latvia have developed, thereby gaining a distinction on the future development opportunities of the social institution, current benefits and key social factors that limit the future enlargement process. For the success and achievement of the objective, the author raised four research questions, which are: 1. How have the dynamics of veganism developed in Latvia?; 2. What is needed to enable veganism as a social institution to develop further in all regions of Latvia?; 3. What are the main difficulties that manufacturers of vegan products, company owners and organisations in Latvia are facing?; 4. What can be the solutions to the main veganism dynamics challenges? The content of the theoretical part of the work is based on scientific methodology and statistical data, as well as previous studies on veganism as a social institution. The study used a qualitative study method, conducted partially structured deep expert interviews with five representatives belonging to the vegan social group. The results obtained show that veganism can be regarded as a gradually increasing social movement in Latvia, the development of which needs a longer time and, above all, more informing, motivating and common understanding of the widespread opportunities and benefits of vegan nutrition. Further research on this social phenomenon is essential to understand the key elements that contribute to the development of the movement or create difficulties for it.
Description: Organizāciju un menedžmenta socioloģija
Sociology of Organisations and Management
Socioloģija, politoloģija un antropoloģija
Sociology, Politics and Anthropology
Appears in Collections:Bakalaura darbi

Files in This Item:


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.