Title: Vakcinācijas atspoguļojums TV3 ziņās.
Other Titles: Representation of the vaccination in the TV3 news.
Authors: Sergejs Kruks
Agata Paršina
Komunikācijas fakultāte
Faculty of Communications
Keywords: COVID-19;vakcinācija;veselības komunikācija;saturs;TV3 ziņas;mediji.;: COVID-19;vaccination;health communication;content;TV3 news;media.
Issue Date: 2022
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Bakalaura darba tēma: Vakcinācijas atspoguļojums TV3 ziņās. Darba mērķis: analizēt komerciālās televīzijas vakcinācijas ziņu saturu, pamatojoties uz veselības komunikācijas kontekstu. Pētījuma aktualitāte: Pasaules Veselības organizācija (PVO) ir ierindojusi vilcināšanos ar vakcināciju, kas tiek definēta kā “nevēlēšanās vakcinēties vai atteikšanās vakcinēties, neskatoties uz vakcīnu pieejamību”, starp desmit nopietnākajiem globālās veselības draudiem 2019. gadā. Pēdējā laikā tiek uzskatīts, ka sociālo mediju loma ir svarīgs pretvakcinācijas noskaņojuma izplatības noteicējs. Pētījumos ir pierādīta mediju spēcīga ietekme uz vakcinācijas nodomiem. No otras puses, maz ir zināms par masu informācijas līdzekļu ietekmi uz vakcinācijas popularizēšanu. Informācija masu medijos var tikt pasniegta dažādi, no atšķirīgiem skatu punktiem un atšķirīgiem viedokļiem, taču visa pamatā ir tas, ka masu medijos pasniegtai informācijai ir plaša ietekme uz sabiedrību. Pētījuma metodes: Darbā izmantotas kvalitatīvās izpētes metode – padziļināta intervija un satura analīze. Padziļināta intervija veikta ar Vakcinācijas projekta nodaļas vadītāju, lai noskaidrotu kā tiek veidota veselības komunikācija par vakcināciju, kas to nosaka un kā tas tiek veikts. Izmantojot satura analīzes metodi, noskaidrots, kā TV3 vakara ziņās tiek atspoguļota vakcinācija. Secinājumi: Analizējot ziņu saturu ir secināms, ka veidotais saturs pārsvarā ir vērsts uz pārliecināšanu vakcinēties un Covid-19 slimības nopietnību, taču saturā netiek atainoti riski, kādi rodas saslimstot ar Covid-19 vai vakcinācijas iespējamās blakusparādības un to nopietnība. Patiesas un izsmeļošas informācijas sniegšana radītu pārliecību par to, ka ziņu saturā tiek ietverta visa informācija par vakcinācijas aspektiem, kas radītu uzticību medijam un uzvedības maiņu. Saturs: Bakalaura darbs ir iedalīts 2 nodaļās un 9 apakšnodaļās. Darba apjoms ir 52 lappuses (neskaitot pielikumu), ieskaitot 2 tabulas, 7 attēlus un 1 pielikumu. Izmantoti 67 literatūras avoti.
Bachelor's thesis topic: Representation of the vaccination in the TV3 news. Aim of the work: to analyze the content of commercial television vaccination news based on the context of health communication. Topicality of the study: The World Health Organization (WHO) has ranked delays in vaccination, defined as “unwillingness or refusal to vaccinate despite the availability of vaccines,” among the ten most serious global health threats in 2019. Recently, the role of social media is considered to be an important determinant of the prevalence of anti-vaccination sentiment. Studies have shown that the media has a strong influence on vaccination intentions. On the other hand, little is known about the impact of the media on the promotion of vaccination. Information in the media can be presented in different ways, from different points of view and from different points of view, but the bottom line is that information presented in the media has a wide impact on society. Research methods: The method of qualitative research is used in the work - in-depth interview and content analysis. An in-depth interview was conducted with the Head of the Vaccination Project Department to find out how health communication about vaccination is created, what determines it and how it is done. Using the content analysis method, it has been clarified how vaccination is reflected in TV3's evening news. Conclusions: When analysing the content of the news, it is concluded that the content formed mainly focuses on persuading vaccination and the seriousness of Covid-19 disease, but the content does not reflect the risks associated with Covid-19 or the possible side effects of vaccination and their seriousness. Providing true and exhaustive information would create confidence that the content of the news includes all information on aspects of vaccination, which would create confidence in the media and change of behaviour. Contents: Project is divided in 2 categories with 9 subcategories. Project is pages long, including 2 tables, 7 images and 1 attachment. In total 67 references are used.
Description: Multimediju komunikācija
Multimedia Communication
Informācijas un komunikācijas zinātnes
Information and Communication Sciences
Appears in Collections:Bakalaura darbi

Files in This Item:


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.