Title: Kriminālatbildība par izvairīšanos no tiesas nolēmuma pildīšanas
Other Titles: Criminal liability for evasion of a court decision
Authors: Jānis Baumanis
Santa Bērziņa
Juridiskā fakultāte
Faculty of Law
Keywords: kriminālatbildība;izvairīšanās;subjekts;subjektīvā puse;objekts;objektīvā puse.;criminal liability;evading;subject;subjective side;object;objective side.
Issue Date: 2022
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Bakalaura darbs “Kriminālatbildība par izvairīšanos no tiesas nolēmuma pildīšanas” sastāvu veido ievads, četras nodaļas, nobeigums, izmantoto avotu un bibliogrāfijas saraksts un pielikumi. Bakalaura darba kopējais apjoms ir 50 lappuses. Bakalaura darba temata aktualitāti un nozīmīgumu sabiedrībā pamato notiesāto personu vēlme izvairīties gan no brīvības atņemšanas soda izciešanas, gan no tiesību ierobežošanas soda izciešanas. Tāpat bakalaura darba temata aktualitāti un nozīmīgumu sabiedrībā to pamato apstāklis, ka personas izvairās no tādu tiesas nolēmumu pildīšanas, ar kuriem tām ir uzlikts par pienākumu izpildīt noteiktas darbības. Vienlaikus bakalaura darba temata aktualitāti un nozīmīgumu sabiedrībā pamato grozījumi Krimināllikuma 312. pantā, jo, pamatojoties uz likuma “Grozījumi Krimināllikumā”, kas stājās spēkā 2019. gada 3. jūlijā, 20. pantu, Krimināllikuma 312. pants tika izteikts jaunā redakcijā. Līdz minēto grozījumu izdarīšanai Krimināllikuma 312. pants “Izvairīšanās no soda izciešanas” paredzēja kriminālatbildību par izvairīšanos no brīvības atņemšanas vai tiesību ierobežošanas soda izciešanas. Pēc minēto grozījumu spēkā stāšanās, Krimināllikuma 312. pants “Izvairīšanās no tiesas nolēmuma pildīšanas” tika izteikts jaunā redakcijā, Krimināllikuma 312. panta pirmajā daļā paredzot kriminālatbildību par izvairīšanos no tāda tiesas nolēmuma, ar kuru uzlikts pienākums izpildīt noteiktas darbības, izņemot nolēmumu par naudas piedziņu vai mantas atdošanu, pildīšanas pēc procesuālas sankcijas vai soda piemērošanas par nolēmuma nepildīšanu, bet Krimināllikuma 312. panta otrajā daļā – kriminālatbildību par izvairīšanos no brīvības atņemšanas vai tiesību ierobežošanas soda izciešanas. Bakalaura darbā tika izvirzīti sekojoši pētījuma uzdevumi un mērķi: 1) Izpētīt kriminālatbildības par izvairīšanos no tiesas nolēmuma pildīšanas vispārīgo raksturojumu; 2) Izpētīt un analizēt noziedzīgu nodarījumu par izvairīšanos no tiesas nolēmumu pildīšanas objektīvo pazīmju kopumu; 3) Izpētīt un analizēt noziedzīgu nodarījumu par izvairīšanos no tiesas nolēmumu pildīšanas subjektīvo pazīmju kopumu; 4) Izpētīt un analizēt tiesu praksi lietās par izvairīšanos no tiesas nolēmuma pildīšanas, konstatēt problēmjāutājumus un piedāvāt tiem risinājumu, kas bakalaura darba izstrādes gaitā tika pilnībā izpildīti. Atslēgvārdi: kriminālatbildība, izvairīšanās, subjekts, subjektīvā puse, objekts, objektīvā puse.
The bachelor’s thesis “Criminal Liability for Avoidance of Enforcement of a Court Decision” consists of an introduction, four chapters, and a conclusion, a list of used sources and a bibliography and appendix. The bachelor’s thesis consists of 50 pages. The significance of the topic in society is justified by the tendency of convicted persons to avoid serving both a deprivation of liberty and restriction of rights. The topicality and significance of the topic of the bachelor’s thesis in society is justified by the fact that the persons avoid the execution of such court decisions, which oblige them to perform certain activities. At the same time, the topicality and significance of the bachelor’s thesis in society is justified by the amendments to Article 312 of the Criminal Law, because based on Article 20 of the “Amendments to the Criminal Law”, which came to force on 3 July 2019, Article 312 was reworded. Until the above-mentioned amendments were made, Article 312 of the Criminal Law “Evading the Execution of a Court Ruling” provided for criminal liability for avoiding serving a sentence of deprivation of liberty or restriction of rights. Following the entry into force of these amendments, Article 312 of the Criminal Law “Evading the Execution of a Court Ruling” was reworded, now providing for criminal liability for evading the enforcement of a court decision imposing an obligation to carry out certain acts, except the ruling on the recovery of money or return of property, after the procedural sanctions or a punishment has been applied for the failure to execute the ruling and criminal liability for evading serving a punishment of deprivation of liberty or restriction rights. The following research tasks and goals were set in the bachelor’s thesis: 1) To study the general characteristics of criminal liability for evasion of a court decision; 2) To study and analyse the set of objective features of a criminal offense for evading court decisions; 3) To study and analyse the set of subjective features of a criminal offense for evading court decisions; 4)To study and analyse the case law in cases of avoiding the execution of a court decision, to identify problematic issues and to offer solution. Keywords: criminal liability, evading, subject, subjective side, object, objective side.
Description: Tiesību zinātne
Law Science
Tiesību zinātne
Law Science
Appears in Collections:Bakalaura darbi

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Juridiska_fakultate_TZNz_2022_Santa_Berzina_024238.pdfBakalaura darbs872.98 kBAdobe PDFView/Open    Request a copyopen_acces_locked
Pielikumi SCAN.pdfNoslēguma darba pielikums2.97 MBAdobe PDFView/Open    Request a copyopen_acces_locked


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.