Title: Frequency of and Correlation between Sleeping Disorders, Depression and Anxiety Symptoms among Students. Introduction of ASMR
Other Titles: Miega problēmu, depresijas un trauksmes simptomu biežums un korelācija studentiem. ASMR ieviešana
Authors: Lelde Logina
Martine Hotvedt Aaberg
Medicīnas fakultāte
Faculty of Medicine
Keywords: miegs;depresija;trauksme;studenti;ASMR;Eiropa;sleep;depression;anxiety;students;ASMR;Europe
Issue Date: 2022
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Bažas rada tendences, ka augstskolu studenti paši ziņo par psiholoģisko diskomfortu. Pētījuma dati liecina, ka studentiem ir augsta slikta miega kvalitāte, depresija un trauksme. Autonomā sensorā meridiāna reakcija (ASMR) ir jauna parādība, kas var mazināt stresa un trauksmes simptomus un uzlabot garastāvokli. Šī pētījuma mērķis ir noteikt miega kvalitāti, depresiju un trauksmi studentu vidū Eiropā, analizējot simptomu un asociāciju biežumu, kā arī salīdzinot sociāli demogrāfiskos datus. Turklāt tiks izmantoti jautājumi ASMR medijiem, lai noskaidrotu, vai ASMR studentiem patīk vai nē, un vai tas rada studentos mieru un miegainību. Dati no 74 studentiem (78,4% sieviešu) Eiropā (18–30 gadiem) tika savākti no strukturētas sešu daļu anketas tiešsaistē laikā no 2021. gada oktobra līdz novembrim. Lai izmērītu miega kvalitāti un depresijas un trauksmes simptomus, tika izmantota Pitsburgas miega kvalitātes indeksa skala (PSQI), pacientu veselības aptauja-9 (PHQ-9) un ģeneralizētas trauksmes anketa (GAD-7). ASMR YouTube videoklipi tika izmantoti, lai novērtētu ASMR aktivizētāja preferences. No 74 studentiem 70,3% ziņoja par būtiskiem miega traucējumiem. Depresijas vai vispārējās trauksmes simptomi bija 39,2-40,5% studentiem. Spēcīgākā korelācija tika konstatēta starp depresijas un trauksmes simptomiem (R=0.795, p<0.001). Studenti ar ievērojamu depresijas un trauksmes līmeni bija jaunāki (Mdn = 20), salīdzinot ar tiem, kuriem simptomi bija minimāli vai bez tiem (Mdn = 24). Latvijas studenti ziņoja par augstākiem depresijas un trauksmes rādītājiem (Mdn=12), salīdzinot ar Norvēģijas (Mdn=5) un Somijas (Mdn=2, Mdn=6) studentiem. No visiem aptaujātajiem 41,9% studentu jutās “mierīgi” pret konkrētiem ASMR izraisītājiem, 12,2-14,9% jutās “miegainiem” un 13,5% jutās “laimīgi”. Tikai 10,8-17,6% studentu būtu izmantojuši kādu no ASMR video atkārtoti nākotnē. Jauniešu Eiropas studentu pašnovērtēto miega traucējumu un depresijas un trauksmes simptomu biežums ir ievērojami augsts. Depresijas un trauksmes simptomu biežums ir lielāks Latvijas skolēniem, salīdzinot ar Norvēģijas un Somijas studentiem, un lielāks jaunākiem skolēniem, salīdzinot ar vecākiem. Pastāv būtiska korelācija starp miega traucējumiem, depresiju un trauksmes simptomiem skolēniem. Turklāt rezultāti liecina, ka ASMR mediji var nebūt tik interesanti skolēniem kopumā, bet dažiem studentiem tie var palīdzēt atpūsties un aizmigt, kā arī uzlabot garastāvokli. Eiropas studentu pašnovērtēto miega traucējumu un depresijas un trauksmes simptomu biežums ir ievērojami augsts. Depresijas un trauksmes simptomu biežums ir lielāks Latvijas studentiem, salīdzinot ar Norvēģijas un Somijas studentiem, un lielāks gados jaunākiem studentiem. Pastāv būtiska korelācija starp miega traucējumiem, depresiju un trauksmes simptomiem studentiem. Turklāt rezultāti liecina, ka ASMR mediji var nebūt tik interesanti studentiem kopumā, bet dažiem studentiem tie var palīdzēt atpūsties un aizmigt, kā arī uzlabo garastāvokli.
Trends of increased self-reported psychological distress among university students is a concern. Study data shows a high prevalence of bad sleep quality, depression and anxiety in students. Autonomous sensory meridian response (ASMR) is a new phenomenon that may contribute to reduce stress and anxiety symptoms as well as to improve mood. This study aims to measure sleep quality, depression and anxiety among students in Europe where the frequency and correlations of symptoms will be analyzed and compared with socio-demographic data. Additionally, data from questions and interventions regarding ASMR media will be used to find out if ASMR is something students like or not, and whether it produces calmness and sleepiness in students. Data from 74 students (78,4% females) in Europe (18-30 years) were collected from a structured six parts questionnaire online during October to November 2021. To measure sleep quality and symptoms of depression and anxiety the Pittsburgh sleep quality index (PSQI), the Patient Health Questionnaire-9 (PHQ-9) and the General Anxiety Disorder-7 (GAD-7) was used. ASMR YouTube videos were used to measure ASMR trigger preferences. Out of 74 students, 70,3% reported significant sleep disturbances. A diagnosis of depression or general anxiety disorder (GAD) was possible in 39,2-40,5% of the students. The strongest correlation was found between depressive and anxiety symptoms (Rho=0.795, p<0.001). The students with significant levels of depression and anxiety were younger (Mdn=20) compared to those with minimal or no symptoms (Mdn=24). Latvian students reported higher scores of depression and anxiety (Mdn=12) compared to Norwegian (Mdn=5) and Finnish (Mdn=2, Mdn=6) students. Among all the respondents, 41,9% students felt “calm” to specific ASMR triggers, 12,2-14,9% felt “sleepy” and 13,5% felt “happy”. Only 10,8-17,6% of the students would have used some of the ASMR videos again in the future. The results from this research shows that the frequency of self-reported sleep disturbances and symptoms of depression and anxiety in young European students is significantly high. The frequency of depressive and anxiety symptoms is higher in Latvian students compared to Norwegian and Finnish students, and higher in younger students. There is significant correlation between sleep disturbances, depression and anxiety symptoms in students. Additionally, results shows that ASMR media may not be that interesting for students in general, yet for some students it may help to get relaxed and sleepy as well as improving mood.
Description: Medicīna
Medicine
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Studējošo pētnieciskie darbi



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.