Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorInga Ciproviča-
dc.contributor.authorInese Šenberga-
dc.contributor.otherRehabilitācijas fakultātelv-LV
dc.contributor.otherFaculty of Rehabilitationen-UK
dc.date.accessioned2022-02-02T22:11:18Z-
dc.date.available2022-02-02T22:11:18Z-
dc.date.issued2022-
dc.identifier.urihttps://dspace.rsu.lv/jspui/handle/123456789/7442-
dc.descriptionUzturslv-LV
dc.descriptionNutritionen-UK
dc.descriptionVeselības aprūpelv-LV
dc.descriptionHealth Careen-UK
dc.description.abstractBakalaura darba nosaukums: Minerālvielu saturs dažāda tauku satura pienā Bakalaura darba autors: Inese Šenberga, Rīgas Stradiņa universitātes Rehabilitācijas fakultātes bakalaura studiju programmas “Uzturs” studente. Pētnieciskais jautājums: Vai, iegūstot vājpienu, tajā samazinās minerālvielu saturs? Pētījuma mērķis: Noteikt minerālvielu saturu dažāda tauku satura pienā. Pētījuma aktualitāte: Pēc Slimību profilakses un kontroles centra datiem viens no galvenajiem mirstības rādītājiem Latvijas iedzīvotājiem ir asinsrites sistēmas slimības. Pēc pēdējās pieejamās Slimību profilakses un kontroles centra informācijas 2018. gadā 15 758 iedzīvotājiem mirstības cēlonis saistāms ar asinsrites sistēmas slimībām . Viens no iemesliem asinsrites sistēmas slimību pataloģijai ir pārmērīgs piesātināto tauku patēriņš uzturā. Pētījuma autore izvirzījusi pētniecisko jautājumu, vai, iegūstot vājpienu, tajā samazinās minerālvielu saturs? Minerālvielas: kalcijs, magnijs un fosfors, kas ir vienas no nepieciešamajām minerālvielām ikdienas uzturā, ir atrodamas pienā, un pētījumā iegūtie dati norāda, ka to vairāk ir vājpienā, tāpēc, izvēloties piena produktus ar zemāku tauku saturu, tiks nodrošināts zināms šo minerālvielu daudzums. Pētījuma metodes: Eksperimentāls pētījums. Par pamatu ņemts svaigpiens, to separējot iegūts vājpiens, un sajaucot vājpienu ar svaigpienu noteiktās attiecībās, gatavots 1,5 % un 2,0 % piens. Šiem paraugiem tika noteikts piena sastāvs. Dažāda tauku satura pienā un vājpienā analizēts minerālvielu saturs. Darbā tika apzināti patērētāju piena lietošanas paradumi uzturā, izmantota bakalaura darba autores izstrādāta aptaujas anketa. Aptaujā piedalījās 103 respondenti. Atslēgas vārdi: svaigpiens, vājpiens, 1,5 % piens, 2,0% piens, minerālvielas, kalcijs, magnijs, fosfors.lv-LV
dc.description.abstractThe title of the bachelor’s thesis: Salt concentration in different fat content milks. The author of the bachelor’s thesis: Inese Šenberga, Rīga Stradiņš University Faculty of Rehabilitation bachelor's degree programme “Nutrition” student. Research question: Does the salt concentration decrease in the production of skimmed milk? Research aim: to analyse salt concentration in different fat content milks. Relevance of the research: According to the Centre for Disease Prevention and Control of Latvia, one of the main causes of death for Latvian inhabitants is cardiovascular disease. The latest information from the Centre for Disease Prevention and Control of Latvia suggests that the deaths of 15’758 Latvian inhabitants were correlated with cardiovascular disease in the year 2018. One of the causes of cardiovascular pathologies is the overuse of saturated fats in the diet. The author of the research has proposed a question – Does the salt concentration decrease in the production of skimmed milk? Minerals: calcium, magnesium and phosphorus are essential nutrients in diet that are found in milk. The research suggests that these nutrients are proportionally higher in skimmed milk, therefore, choosing milk with lower fat content it will provide with these minerals. Research methods: Experimental research. Raw milk was used as a bases for the research. It was separated to create skimmed milk. Raw milk and skimmed milk were combined in calculated proportions to create 1.5% and 2.0% milk samples. These samples were used to determine the salt concentration of milk. In this study, a survey created by the author of the bachelor’s thesis was set to determine milk consumption habits in the diet of consumers. 103 respondents were surveyed. Key words: raw milk, skimmed milk, 1.5% milk, 2.0% milk, mineral nutrients, calcium, magnesium, phosphorus.en-UK
dc.language.isolv-LV-
dc.publisherRīgas Stradiņa universitātelv-LV
dc.publisherRīga Stradiņš Universityen-UK
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess-
dc.subjectsvaigpienslv-LV
dc.subjectvājpienslv-LV
dc.subject1lv-LV
dc.subject5 % pienslv-LV
dc.subject2lv-LV
dc.subject0% pienslv-LV
dc.subjectminerālvielaslv-LV
dc.subjectkalcijslv-LV
dc.subjectmagnijslv-LV
dc.subjectfosfors.lv-LV
dc.subjectraw milken-UK
dc.subjectskimmed milken-UK
dc.subject1.5% milken-UK
dc.subject2.0% milken-UK
dc.subjectmineral nutrientsen-UK
dc.subjectcalciumen-UK
dc.subjectmagnesiumen-UK
dc.subjectphosphorus.en-UK
dc.titleMinerālvielu daudzums pienā ar dažādu tauku saturulv-LV
dc.title.alternativeAmount of minerals in milk with different fat contenten-UK
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisen-UK
Appears in Collections:Bakalaura darbi

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Rehabilitacijas_fakultate_RFUN_2022_Inese_Senberga_026185.pdfBakalaura darbs731.55 kBAdobe PDFView/Open    Request a copyopen_acces_locked
Apliecinājums 1 lpp..jpgNoslēguma darba pielikums3.79 MBJPEGView/Open    Request a copyopen_acces_locked
Apliecinājums 2.lpp.jpgNoslēguma darba pielikums3.25 MBJPEGView/Open    Request a copyopen_acces_locked


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.