Title: Griķu antioksidatīvā un antiradikālā kapacitāte
Other Titles: Antioxidant and antiradical capacity of buckwheat
Authors: Anna Lece
Marija Skopiņa
Rehabilitācijas fakultāte
Faculty of Rehabilitation
Keywords: Griķi;Fagopyrum esculentum;antioksidanti;Buckwheat;Fagopyrum esculentum;antioxidants
Issue Date: 2022
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Anotācija Bakalaura darba nosaukums: griķu antioksidatīvā un antiradikālā kapacitāte. Bakalaura darba autore: Marija Skopiņa, Rīgas Stradiņa universitātes Rehabilitācijas fakultātes profesionālās studiju programmas „Uzturs“ studente. Pētījuma mērķis: eksperimentāli noteikt kopējo polifenolu daudzumu, antioksidantu kapacitāti un izvērtēt oksidatīvā stresa līmeni, analizējot vairāku ražotājvalstu griķu sēklu, kā arī noskaidrot starpību sēklām, kuru ražošanā izmantoti atšķirīgi paņēmieni. Pētījuma aktualitāte: samazināta antioksidatīvā aizsardzība un pastiprināta skābekļa un slāpekļa aktīvo formu veidošanās rada oksidatīvo stresu. Šīs stāvoklis ievērojami ietekmē daudzu slimību rašanos un attīstību. Uzturā lietojot produktus ar augstu bioloģiski aktīvo vielu saturu, tostarp griķus, var samazināt oksidatīvo stresu. Pētījuma problēma: antioksidatīvo un antiradikālo īpašību atšķirības dažādu ražotājvalstu griķu sēklās un no tām iegūtos produktos, kā arī atšķirības antioksidantu saturā un antioksidantu aktivitātē un kapacitātē griķu sēklās pēc termiskās apstrādes. Pētījuma metodes: pētījums veikts Rīgas Stradiņa universitātes Bioķīmijas zinātniskajā laboratorijā. Tika analizēti 10 griķu sēklu paraugi no septiņām ražotājvalstīm - Latvijas, Lietuvas, Polijas, Krievijas, Austrijas, Vācijas, Itālijas; trīs paraugi no griķu produktiem – klijām, pārslām un miltiem un četri griķu sēklu paraugi pēc vārīšanas. Polifenola koncentrācijas, antioksidantu aktivitātes un kapacitātes noteikšanai izmantota instrumentālās analīzes metode – spektrofotometrija. Pētījumā iegūtie dati tika apstrādāti un analizēti, izmantojot Microsoft Office Excel datorprogrammu. Rezultāti un secinājumi: kopējais polifenolu daudzums un antioksidantu aktivitāte atšķiras starp griķu sēklām no dažādām ražotājvalstīm, kā arī vērojamas būtiskas atšķirības polifenolu saturā starp zaļajām un tvaicētajām griķu sēklām. Šīs atšķirības var ietekmēt tādi faktori kā vide, kur griķi ir auguši, kā arī griķu sēklu pirmapstrādes veids. Lielākās vērtības abās metodēs iegūtas ekstrakta no griķu klijām. Starp griķu sēklām augstākā polifenolu koncentrācija un antiradikāļu aktivitāte konstatēta griķu sēklās no Latvijas, Itālijas un Polijas. Termiska apstrāde (vārīšana) ievērojami samazina polifenolu koncentrāciju un antiradikāļu aktivitāti griķu sēklas. Rezultātu praktiskā pielietojamība: griķu sēklu un griķu produktu ar augstu antioksidantu saturu lietošana uzturā var būt labs antioksidantu papildinājums, kas palīdzētu organismam cīņā ar oksidatīvo stresu. Pētījuma iegūtos rezultātus savā darbā varēs izmantot uztura speciālisti, sniedzot konsultācijas par griķu izmantošanu veselīga uztura ietvaros, tajā skaitā, rekomendējot labāko šī produkta pagatavošanas veidu.
Abstract Title: Antioxidative and antiradical capacity of buckwheat. Author: Marija Skopiņa, student of professional study programme “Nutrition”, Faculty of Rehabilitation, Riga Stradiņš University. Aim of research: To experimentally determine the total amount of antioxidants, antioxidant capacity and to evaluate the level of oxidative stress by analysing buckwheat seed from several producing countries, and also to investigate the difference between seeds produced by different techniques. Topicality of research: Reduced antioxidant protection and increased production of free radicals leads to condition called oxidative stress. Oxidative stress has significant impact on the occurrence and development of many diseases. Consuming a diet high in bioactive substances, including those present in buckwheat, can reduce oxidative stress. Problem: Differences in antioxidant and antiradical properties of buckwheat seeds and products derived from buckwheat seeds from different producing countries, as well as differences in antioxidant content and antioxidant activity and capacity of buckwheat seeds after heat treatment. Methods: The research was performed in the Biochemistry Scientific Laboratory of Riga Stradiņš University. 10 buckwheat seed samples from seven producing countries - Latvia, Lithuania, Poland, Russia, Austria, Germany, Italy; three samples of buckwheat products - bran, flakes and flour; and four samples of buckwheat seed after boiling were analysed. Spectrophotometry was used to determine polyphenol concentration, antioxidant activity and capacity. The data obtained in the study were processed and analysed using Microsoft Office Excel computer program. Results and conclusions: total polyphenol content and antioxidant activity differ between buckwheat seeds from different producing countries, and there are significant differences in polyphenol content between green and steamed buckwheat seeds. These differences may be influenced by factors such as the environment in which the buckwheat was grown and the way in which the buckwheat seeds were first processed. The highest values for both methods were obtained for the extract from buckwheat bran. Among buckwheat seeds, the highest concentrations of polyphenols and antiradical activity were found in buckwheat seeds from Latvia, Italy and Poland. Heat treatment (boiling) significantly reduces the polyphenol concentration and antiradical activity of buckwheat seeds. Practical use of results: Consumption of buckwheat seeds and buckwheat products high in antioxidants may be a good antioxidant supplement to help the body against oxidative stress. The results of the study can be used by nutritionists providing advice on the use of buckwheat in a healthy diet, including recommending the healthiest ways to prepare buckwheat.
Description: Uzturs
Nutrition
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Bakalaura darbi

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Veidlapa Nr. E-21.pdfNoslēguma darba pielikums1.04 MBAdobe PDFView/Open    Request a copyopen_acces_locked
Rehabilitacijas_fakultate_RFUN_2022_Marija_Skopina_033991.pdfBakalaura darbs1.71 MBAdobe PDFView/Open    Request a copyopen_acces_locked


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.