Title: Sākumskolas vecuma bērnu ēdināšanas prakse ģimenēs covid 19 pandēmijas laikā
Other Titles: Parental feeding practices in families with primary school children during covid 19 lockdown
Authors: Māra Grundmane
Agnese Ozoliņa
Rehabilitācijas fakultāte
Faculty of Rehabilitation
Keywords: “vecāku ēdināšanas prakses”;“ēdināšanas prakses ģimenēs ar bērniem”;“vecāku ēdiena iepirkšanas un gatavošanas apsvērumi”;“vecāku loma bērna ēšanas paradumu veidošanā”;“pārtikas pakas”.;“parental feeding practices”;“feeding practices in families with children”;“parental food purchasing and cooking considerations”;“role of parents in shaping a child's eating habits”;“food packages”.
Issue Date: 2022
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Covid 19 pandēmija ir ietekmējusi ne tikai Latvijas, bet visas pasaules cilvēku ikdienu, skarot gandrīz jebkuru dzīves jomu. Pandēmijas sakarā daudz tiek runāts par ierobežojumu izraisīto seku (samazinātas aktivitātes, palielināts stress un izmainīti uztura paradumi) ietekmi uz nevēlamu svara pieaugumu un izmainītiem ēšanas paradumiem gan pieaugušo, gan bērnu populācijā. Pētījumi rāda, ka vecākiem ir nozīmīga un centrāla loma bērna veselīgu, gan neveselīgu ēšanas paradumu veidošanā. Izmantojot dažādas vecāku ēdināšanas prakses, tiek veidota bērna ēšanas pieredze un vide, kam ir cieša saistība ar uztura paradumu veidošanos. Šī pētnieciskā darba mērķis ir noskaidrot, kādas ir vecāku ēdināšanas prakses un kādi ir ēdiena iegādes un gatavošanas apsvērumi Covid 19 pandēmijas laikā ģimenēs ar sākumskolas vecuma bērniem. Darba ietvaros tika uzstādīts arī uzdevums uzzināt vecāku viedokli par attālināto mācību laikā izsniegto pārtikas paku noderīgumu ģimenēs. Pētījuma ietvaros tika izstrādāta anketa, ar kuras palīdzību tika apzināti vecāki, kuru ģimenēs ir sākumskolas vecuma bērni. Šī darba rezultāti rāda, ka vecāki izmanto tādas ēdināšanas prakses kā iesaistīšana ēdiena gatavošanā, iedrošināšana ēst daudzveidīgi un veselīgi, izglītošana par uzturu, uzraudzība un kontrole. Liela daļa vecāku aktīvi iesaista bērnus maltīšu plānošanā un gatavošanā, kā arī veic sarunas ar bērniem par veselīgu uzturu, tomēr ne vienmēr ir gatavi rādīt piemēru veselīga uztura patēriņā. Lielākā daļa vecāku atzīmēja, ka mājās netiek turēti lieli krājumi ar saldumiem, saldinātiem dzērieniem un našķiem, un ka šo produktu patēriņš tiek kontrolēts. Vecākiem tāpat ir svarīgi iegādāties pārtiku, kas ir ilgtspējīga - sezonāla, vietēji ražota, vienlaikus piemērota bērna gaumei un bagāta vitamīniem. Salīdzinot ar laiku pirms pandēmijas, Covid 19 pandēmijas laikā ir palielinājušās vecāku prasības pēc ātri un ērti pagatavojama ēdiena. Tāpat lielākā daļa vecāku atzina, ka ir apmierināti ar attālināto mācību laikā izsniegtām pārtikas pakām, tomēr ieteiktu uzlabot to saturu ar vairāk augļiem, dārzeņiem un graudaugiem, kā arī vēlētos saņemt šīs pārtikas pakas biežāk.
The Covid 19 pandemic has affected not only the daily lives of people in Latvia, but all over the world, affecting almost every area of life. In the context of a pandemic, much is said about the effects of restrictions (reduced activity, increased stress and altered eating habits) on unwanted weight gain and altered eating habits in both the adult and pediatric populations. Research shows that parents play an important and central role in developing a child's healthy and unhealthy eating habits. Using different parental feeding practices, the child's eating experience and environment are created, which is closely related to the development of eating habits. The aim of this study is to determine the parental feeding practices and considerations of purchasing and cooking during a Covid 19 pandemic in families with primary school children. In addition, I would like to know the parents' opinion about the usefulness of food parcels issued during distance learning in families. As part of the study, a questionnaire was developed to identify parents with primary school children in their families. The results of this work show that parents use feeding practices such as involvement in cooking, encouraging varied and healthy eating, nutrition education, supervision and control. Many parents actively involve children in the planning and preparation of meals, as well as in discussions with children about healthy eating, but are not always ready to set an example in the consumption of healthy eating. Most parents noted that there were no large stocks of sweets, sweetened drinks and snacks in the home and that the consumption of these products was controlled. It is also important for parents to buy food that is sustainable - seasonal, locally produced, at the same time suitable for the child's taste and rich in vitamins. Compared to the time before the pandemic, Covid 19 has seen an increase in parents' demands for fast and easy food. Most parents also said that they were satisfied with the food packages issued during the distance learning, but would recommend improving their content with more fruits, vegetables and cereals, and would like to receive these food packages more often.
Description: Uzturs
Nutrition
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Bakalaura darbi

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Rehabilitacijas_fakultate_RFUN_2022_Agnese_Ozolina_018264.pdfBakalaura darbs633.98 kBAdobe PDFView/Open    Request a copyopen_acces_locked
6BA70175-5F5C-4CB1-B56D-A9D9D7A3E4B3.jpegNoslēguma darba pielikums2.71 MBJPEGView/Open    Request a copyopen_acces_locked


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.