Title: Omega-3 taukskābes uzturā un eritrocītos grūtniecēm
Other Titles: Omega-3 fatty acids in diet and erythrocytes of pregnant women
Authors: Laila Meija
Olga Aizbalte
Rehabilitācijas fakultāte
Faculty of Rehabilitation
Keywords: grūtniecība;omega-3 taukskābes;omega-3 indekss;pregnancy;omega-3 fatty acids;omega-3 index
Issue Date: 2022
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Grūtniecības laikā gan mātes, gan augļa vajadzība pēc omega-3 taukskābēm, it īpaši pēc dokozaheksaēnskābes, ievērojami pieaug. Papildus tam omega-3 taukskābju trūkums grūtniecības laikā sievietes organismā var palielināt tādu sarežģījumu risku kā – preeklampsija, gestācijas diabēts, priekšlaicīgas dzemdības, kā arī negatīvi ietekmēt augļa kognitīvo attīstību. Pētījuma mērķis - izpētīt uzņemto omega-3 taukskābju daudzumu un to līmeni eritrocītu membrānās. Omega-3 indekss ir ticams taukskābju līmeņa biomarķieris grūtniecības laikā, kas atspoguļo taukskābju līmeni eritrocītu membrānās un tā optimāls robežintervāls ir 8%-11%. Taču citu valstu iepriekš īstenotajos pētījumos grūtniecēm tika konstatēts nepietiekams omega-3 indekss. Pētījuma dizains - kvantitatīvs šķērsgriezuma pētījums, kurā piedalījās 165 nedēļnieces. Pētījuma datu ievākšanai tika izmantotas aptaujas par demogrāfiskajiem un veselības jautājumiem, kā arī par uztura biežuma paradumiem. Omega-3 indekss tika noteikts eritrocītu membrānu fosfolipīdos ar gāzu hromotogrāfijas metodi. Pētījuma rezultāti. Uzņemtā enerģijas daudzuma dienā mediāna ir 2201 kcal, no kā 17,9% ir olbaltumvielas, 38,9% - ogļhidrāti un 39,9% - tauki, no kā 36,4% ir piesātinātie tauki. 37,8% sievietēm pirms grūtniecības bija palielināts svars vai aptaukošanās. Uzņemtā omega-3 taukskābju mediānas no visa uztura un preparātiem ir 0,312 grami (eikozapentaēnskābe un dokozaheksaēnskābe) un 2,05 grami alfa-linolēnskābes; no zivīm – 0,115 grami (eikozapentaēnskābe un dokozaheksaēnskābe), no riekstiem – 0,087 grami alfalinolēnskābes. Omega-3 indeksa mediāna – 5,5% Secinājumi. Grūtniecības laikā sievietes uzņemto uzturvielu sadalījums neatbilst uztura rekomendācijām grūtniecības laikā. Grūtniecības laikā sievietes vidēji uzņemtais omega-3 taukskābju daudzums ar uzturu un preparātiem ir zemāks par rekomendējamo devu. Omega-3 indekss sievietēm grūtniecības laikā ir nepietiekams - vidēji 5,5%. Pastāv saistība starp omega-3 indeksu un kopējo ar uzturu uzņemto omega-3 taukskābju daudzumu un ar zivīm uzņemto omega-3 taukskābju daudzumu. Pētījuma rezultāti ir inovatīvi Latvijas ietvaros, lai turpmāk izstrādātu rekomendācijas par omega-3 taukskābju daudzumu, ko Latvijas sievietēm ieteicams uzņemt grūtniecības laikā.
During pregnancy, both maternal and fetal requirements for omega-3 fatty acids, especially docosahexaenoic acid, increase significantly. In addition, a lack of omega-3 fatty acids during pregnancy can increase a woman's risk of complications such as preeclampsia, gestational diabetes, preterm birth, and negatively effect on the cognitive development of the fetus. The aim of the study was to study the amount of omega-3 fatty acids ingested and their level in erythrocyte membranes. The Omega-3 index is a reliable biomarker of fatty acid levels during pregnancy, reflecting the level of fatty acids in erythrocyte membranes and has an optimal range of 8% -11%. However, previous studies in other countries showed that the omega-3 index in pregnant women was insufficient. Study design - a quantitative cross-sectional study involving 165 female post-partum women. Surveys on demographic and health issues, as well as dietary habits, were used to collect research data. The omega-3 index was determined in erythrocyte membrane phospholipids by gas chromatography. Research results. The median daily energy intake is 2201 kcal, of which 17,9% is protein, 38,9% is carbohydrate and 39,9% is fat, of which 36,4% is saturated fat. 37,8% of women were overweight or obese before pregnancy. The median intake of omega-3 fatty acids from the whole diet and supplements is 0,312 grams (eicosapentaenoic acid and docosahexaenoic acid) and 2,05 grams of alpha-linolenic acid; from fish – 0,115 grams (eicosapentaenoic acid and docosahexaenoic acid), from nuts – 0,087 grams of alpha - linolenic acid. Median Omega-3 Index – 5,5% Conclusions. The distribution of nutrients ingested by a woman during pregnancy does not meet the dietary recommendations during pregnancy. The average amount of omega-3 fatty acids ingested by a woman during pregnancy is lower than the recommended dose. The Omega-3 index in women during pregnancy is insufficient - on average 5,5%. There is a relationship between the omega-3 index and the total dietary intake of omega-3 fatty acids and the intake of omega-3 fatty acids in fish. The results of the study are innovative within Latvia to further develop recommendations on the amount of omega-3 fatty acids that Latvian women are recommended to take during pregnancy.
Description: Uzturs
Nutrition
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Bakalaura darbi

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Apliecinājums_OlgaAizbalte.pdfNoslēguma darba pielikums1.01 MBAdobe PDFView/Open    Request a copyopen_acces_locked
Rehabilitacijas_fakultate_RFUN_2022_Olga_Aizbalte_020999.pdfBakalaura darbs1.86 MBAdobe PDFView/Open    Request a copyopen_acces_locked


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.