Title: Savvaļas un mājas aveņu lapu tējas salīdzinājums
Other Titles: Comparison of wild and homemade raspberry leaf tea
Authors: Dalija Segliņa
Laura Vecvagare
Rehabilitācijas fakultāte
Faculty of Rehabilitation
Keywords: savvaļas/mājas aveņu lapas;tēja;polifenoli;tanīni;antioksidanti.;wild/ cultivated raspberry leaves;tea;polyphenols;tannins;antioxidants..
Issue Date: 2022
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Bakalaura darba nosaukums: “Savvaļas un mājas aveņu lapu tējas salīdzinājums”. Bakalaura darba autors: Laura Vecvagare, Rīgas Stradiņa universitātes Rehabilitācijas fakultātes bakalaura studiju programmas “Uzturs” studente. Pētījuma mērķis - Salīdzināt Latvijas savvaļā un mājās audzētu aveņu lapu ķīmisko sastāvu, kā arī noskaidrot aveņu lapu tējas ķīmisko sastāvu. Pētījuma aktualitāte: Noskaidrot aveņu lapu tējas ķīmisko sastāvu un terapeitiskās pielietojuma iespējas. Pētījuma metodes: Kvantitatīvs, eksperimentāls pētījums: tika veiktas žāvētu un fermentētu mājas un meža aveņu lapu, kā arī pagatavotas tējas laboratoriskās analīzes, izmantojot dažādas metodes - Fenoli ar Folīna – Denisa reaģenta darba šķīdumu, flavonoīdi - Alumīnija hlorīda, (Al Cl3 (Sigma Aldrich)) un Nātrija nitrīta (Na2NO2 (Sigma Aldrich)) šķīdumiem, tanīni tiek izteikti ar dzelzs cianīda reducēšanas metodi, antiradikālā aktivitāte tika noteikta ar (DPPH)metodi (izmantojot reaģentu – brīvo radikāli difenil-2- pikrihidrazils). Rezultāti: Pēc laboratoriskajām analīzēm tika noteikts, ka aveņu lapas un aveņu lapu tēja satur fenolus, tanīnus, flavonoīdus samērā lielā apjomā un tām piemīt antiradikāla aktivitāte. Vieni no labākajiem rādītājiem tika novēroti žāvētām mājas aveņu lapām. Secinājumi: Pēc pētījuma un laboratorisko analīžu rezultātiem ir viennozīmīgi skaidrs, ka aveņu lapu tēja satur bioloģiski aktīvus savienojumus un var būt veselību veicinošs dzēriens
The Title of Bachelor Degree Thesis: “Comparison of organic and cultivar raspberry leaf tea”. The Author of the Thesis: Laura Vecvagare – a student in the Bachelor study program “Nutrition” at the Riga Stradins University’s Faculty of Rehabilitation. The objective of the research - To compare the chemical composition of raspberry leaves grown in the wild and cultivated at home in Latvia, as well as to find out the chemical composition of raspberry leaf tea. The relevance of the research: To find out the chemical composition and therapeutic possibilities of raspberry leaf tea. The research methodology: Quantitative, experimental study: Laboratory analyzes of dried and fermented house and wild raspberry leaves, as well as prepared tea were performed using various methods - Phenols with Foline - Denis reagent working solution, flavonoids - Aluminum chloride, (Al Cl3 (Sigma Aldrich)) and Sodium nitrite (Na2NO2 (Sigma Aldrich)), tannins are expressed by the iron cyanide reduction method, antiradical activity was determined by the (DPPH) method (using the reagent free radical diphenyl-2-picryhydrazyl) Results: According to laboratory analyzes, raspberry leaves and raspberry leaf tea were found to contain phenols, tannins, flavonoids in relatively high amounts and to have antiradical activity. One of the best indicators was observed for dried cultivar raspberry leaves and tea. Conclusions: According to the results of the study and laboratory analyzes, raspberry leaf tea contains biologically active compounds and could be a health-promoting drink .
Description: Uzturs
Nutrition
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Bakalaura darbi

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Rehabilitacijas_fakultate_RFUN_2022_Laura_Vecvagare_020974.pdfBakalaura darbs1.73 MBAdobe PDFView/Open    Request a copyopen_acces_locked
Apliecinajums_Laura_Vecvagare.pdfNoslēguma darba pielikums217.42 kBAdobe PDFView/Open    Request a copyopen_acces_locked


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.