Title: Nolēmuma par aizsardzību pret vardarbību nepildīšanas krimināltiesiskais raksturojums
Other Titles: Criminal nature of non - compliance with a decision on protection against violence
Authors: Jānis Baumanis
Normunds Veidemanis
Juridiskā fakultāte
Faculty of Law
Keywords: Atslēgas vārdi – ļaunprātīgs;aizsardzība;vardarbība;pagaidu;sastāvs.;Keywords - abuse;protection;violence;temporary;composition.
Issue Date: 2021
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Bakalaura darba temats ir “Ļaunprātīga nolēmuma par aizsardzību pret vardarbību nepildīšanas krimināltiesiskais raksturojums”. Pētījuma mērķis ir analizējot zinātnisko literatūru un tiesu praksi par ļaunprātīgu nolēmuma par aizsardzību pret vardarbību nepildīšanu, apzināt tiesiskā regulējuma un tā praktiskās piemērošanas problēmas un ieteikt risinājumu. Darba sākumā vispārīgi aprakstīts un analizēts pagaidu aizsardzības pret vardarbību tiesiskais regulējums, analizēts noziedzīga nodarījuma sastāvs un nepieciešamie apstākļi, lai personu varētu saukt pie kriminālatbildības par ļaunprātīgu nolēmuma par aizsardzību pret vardarbību nepildīšanu. Turpinājumā tiek vērsta uzmanība arī uz jēdziena “ļaunprātīgs” nozīmi nolēmumu par aizsardzību pret vardarbību nepildīšanas kontekstā, tiek skatīti jautājumi par sodu un atbrīvošanu no tā, kā arī tiek analizēta tiesu prakse. Tiek pētīti gan notiesājoši spriedumi, gan attaisnojoši, lai izprastu tiesiskā regulējuma un tā piemērošanas problemātiku. Nobeigumā apkopoti darba izstrādes gaitā gūtie secinājumi un priekšlikumi. Darba izstrādes gaitā konstatētas problēmas personu saukšanā pie kriminālatbildības par ļaunprātīgu nolēmuma par aizsardzību pret vardarbību nepildīšanā. Analizējot tiesu praksi konstatēts, ka tiesai ne vienmēr ir vienāda izpratne par Krimināllikuma 168.1 pantā ietvertā jēdziena “ļaunprātība” nozīmi. Darbs sastāv no 5 nodaļām un 56 lapaspusēm. Atslēgas vārdi – ļaunprātīgs, aizsardzība, vardarbība, pagaidu, sastāvs.
The topic of the bachelor's thesis is "Criminal law characterization of non-compliance with an abusive decision on protection against violence". The aim of the research is to analyze the scientific literature and case law on abusive non-compliance with the decision on protection against violence, to identify the problems of the legal framework and its practical application and to suggest a solution. At the beginning of the work, the legal regulation of temporary protection against violence is generally described and analyzed, the composition of a criminal offense and the necessary conditions for a person to be prosecuted for non-compliance with a decision on protection against violence. It also draws attention to the meaning of the term 'abusive' in the context of non-compliance with decisions on protection against violence, addresses issues of punishment and acquittal, and analyzes case law. Both convictions and acquittals are studied to understand the problem of the legal framework and its application. Finally, the conclusions and suggestions obtained during the development of the work are summarized. During the elaboration of the work, problems have been identified in bringing persons to criminal responsibility for non-compliance with a decision on protection against violence. Analyzing the case law, it has been established that the court does not always have the same understanding of the meaning of the term “abuse” included in Article 168.1 of the Criminal Law. The work consists of 5 chapters and 56 pages. Keywords - abuse, protection, violence, temporary, composition.
Description: Tiesību zinātne
Law Science
Tiesību zinātne
Law Science
Appears in Collections:Bakalaura darbi



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.