Title: Diet as Rheumatoid Arthritis Treatment and the Potential of the Vegan Diet
Other Titles: Diēta kā reimatoīdā artrīta ārstēšanas iespēja un vegāna uztura potenciāls
Authors: Māra Grundmane
Signe Lena Karolina Lichtin
Ārvalstu studentu nodaļa
International Student Department
Keywords: Reimatoīdais artrīts;vegāns uzturs;Vidusjūras diēta;bezglutēna diēta;veģetārs uzturs;pretiekaisuma diētas;uztura terapija;Rheumatoid Arthritis;vegan diet;Mediterranean diet;gluten-free diet;vegetarian diet;antiinflammatory diets;dietary treatment
Issue Date: 2021
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Reimatoīdais artrīts ir sistēmiska hroniska iekaisīga slimība, kam raksturīgs simetrisks poliartrīts un ekstraartikulāri simptomi. Lai gan pacienti bieži atzīmē uzlabojumus noteiktu uztura izmaiņu rezultātā, šādas korekcijas nav daļa no pašreizējām ārstēšanas vadlīnijām. Vairākos pētījumos tika pētīta ideja mainīt RA iekaisuma aktivitāti, pielāgojot noteiktu diētu. Mērķis: Šā literatūras pārskata mērķis ir izpētīt uzturu kā reimatoīdā artrīta ārstēšanas veidu un izzināt vegāna uztura potenciālu. Metode: Literatūras pārskatam tika meklēta informācija datubāzēs PubMed, Scopus, ClinicalKey, UpToDate un Science Direct par laika posmu no 2003. līdz 2021. gadam. Tika analizēti klīniskie pētījumi par RA pacientiem ar vegāna, veģetāra, Vidusjūras, bezglutēna un pretiekaisuma uztura intervenci, un salīdzināti to rezultāti. Rezultāti: Vegānam uzturam teorētiski ir spēcīgākais iekaisuma samazināšanas potenciāls, pamatojoties uz nelielu iekaisumu veicinošas pārtikas iekļaušanas daudzumu un lielu pārtikas daudzumu ar pretiekaisuma iedarbību. Klīniskajos pētījumos var redzēt pozitīvas izmaiņas, bet ne tik izteiktas, kā hipotētiski liecina teorija. Tā kā vegāns uzturs ir ļoti ierobežojošs, ir grūtāk to ievērot, un līdzestība bieži ir zema. Pārējās diētas uzrādīja līdzīgus simptomātiskus uzlabojumus. Šo diētu labvēlīgie aspekti ir balstīti uz līdzīgiem bioķīmiskiem ceļiem kā vegānam uzturam, bet neiesaistot tos visus vienā diētā, tādējādi panākot mazāku RA slimības aktivitātes samazināšanas potenciālu. Tā vietā ne-vegānām diētām ir vieglāk pielāgoties un tādējādi tās ir pievilcīgākas vairumam pacientu. Secinājums: Strikta vegāna uztura pārākums pār citām modernajām diētām neapstiprinājās. Tomēr, labi sabalansēts augu valsts uzturs palīdz samazināt RA pacientu simptomus un slimības slogu.
Background: Rheumatoid arthritis is a systemic inflammatory disease of chronic course, characterized by symmetric polyarthritis and extraarticular symptoms. Although patients often claim to improve on certain dietary changes, no such adjustments are part of the current treatment guidelines. Several studies investigated on the idea of altering inflammatory activity of RA by adapting a certain diet. Aim: The aim of this literature review is to investigate diet as a treatment for rheumatoid arthritis and explore the potential of the vegan diet. Method: In the literature review, the databases PubMed, Scopus, ClinicalKey, UpToDate and Science Direct have been searched in the time period of 2003 to 2021 and analyzed for clinical trials on RA patients undergoing vegan, vegetarian, Mediterranean, gluten free, and anti-inflammatory dietary interventions and comparing their results. Results: The vegan diet has the strongest theoretical potential of inflammation reduction, based on the low amount of pro-inflammatory food inclusion and high abundance of anti-inflammatory foods. Positive changes can be seen in the clinical trials, but not as strongly as the hypothesized theory suggests. Also, being a very limiting diet, it is more difficult to follow and compliance is often low. The other diets showed similar symptomatic improvements. The beneficial aspects of these diets are based on similar biochemical pathways as the vegan diet, but not involving all of them in one diet, thus achieving a lower potential of RA disease activity reduction. Instead, non-vegan diets are easier to adapt to and thus more attractive for most patients. Conclusion: No clear superiority of a strict vegan diet is found in favor of other modern diets. Still, a wellbalanced, plant-based diet helps decreasing symptoms and disease burden of RA patients.
Description: Medicīna
Medicine
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Studējošo pētnieciskie darbi



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.