Title: Skin Changes during Pregnancy
Other Titles: Ādas izmaiņas grūtniecības laikā
Authors: Elga Sidhoma
Derya Özkan
Ārvalstu studentu nodaļa
International Student Department
Keywords: Grūtniecība;Ādas izmaiņas;hiperpigmentācija;striae gravidarum;pemphigoid gestationis;polimorfi grūtniecības izsitumi;intrahepatiska grūtniecības holestāze un atopiski grūtniecības izsitumi;pregnancy;skin changes;hyperpigmentation;striae gravidarum;pemphigoid gestationis;polymorphic eruption of pregnancy;intrahepatic cholestasis of pregnancy;and atopic eruption of pregnancy.
Issue Date: 2021
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Grūtniecība ir stāvoklis, kad sievietes piedzīvo dažādas fizioloģiskas, hormonālas un imunoloģiskas izmaiņas, kas var ietekmēt dažādas orgānu sistēmas. Jaunākie pētījumi liecina, ka līdz 90% grūtnieču novēro kāda veida ādas izmaiņas. Šā literatūras pārskata mērķis ir sniegt pārskatu par dažādām ādas izmaiņām grūtniecības laikā un to izplatību, klīnisko gaitu, kā arī vadību. Lai veiktu šo izpēti, tika izmantotas datu bāzes “ScienceDirect”, “Google Scholar” un “PubMed”, kuru publicēšanas datums ir ierobežots no 2014. līdz 2021. gadam. Pašreizējos pētījumos ādas izmaiņas tiek iedalītas un pieskaitītas pie fizioloģiskām izmaiņām, kā arī klasificētas kā specifiskās dermatozes, kā arī ādas slimības, ko saasina grūtniecība. Fizioloģiskās izmaiņas parasti ir labdabīgas, un diagnostika galvenokārt balstās uz klīniskajām iezīmēm. Specifiskās dermatozes ir sagrupētas 4 grupās: pemphigoid gestationis, polimorfi grūtniecības izsitumi, intrahepatiska grūtniecības holestāze un atopiski grūtniecības izsitumi. Ārstēšana un novērošana ir atkarīga no smaguma pakāpes. Paaugstināts augļa risks ir novērojams pemphigoid gestationis un grūtniecības intrahepatiskās holestāzes gadījumā. Ādas slimības, ko paasina grūtniecība, piemēram, pinnes, psoriāze un sistēmiskā sarkanā vilkēde, grūtniecības laikā mēdz uzliesmot.
Pregnancy is a state in which women experience a wide range of physiological, hormonal, and immunological changes, that can affect different organ systems. Recent studies show that up to 90% of pregnant women experience some type of cutaneous manifestation. The aim of this literature review is to provide an overview of the different cutaneous changes during pregnancy and their prevalence, clinical course, as well as management. To conduct this research, databases “ScienceDirect”, “Google Scholar” and “PubMed” were used, with the publication date limited from 2014 to 2021. The current studies divide the cutaneous changes to physiological changes, specific dermatoses, and skin diseases exacerbated by pregnancy. Physiological changes are typically benign and diagnostics are mainly based on the clinical features. Specific dermatoses are grouped into 4 groups: pemphigoid gestationis, polymorphic eruption of pregnancy, intrahepatic cholestasis of pregnancy, and atopic eruption of pregnancy. Treatment and follow up depends on severity. Increased fetal risk are seen in pemphigoid gestationis and intrahepatic cholestasis of pregnancy. Skin diseases exacerbated by pregnancy such as acne, psoriasis, and systemic lupus erythematosus tend to flare up during pregnancy.
Description: Medicīna
Medicine
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Studējošo pētnieciskie darbi

Files in This Item:


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.