Please use this identifier to cite or link to this item: 10.25143/amhr.2010.IX.30
Title: Igauņu tēlniecības klasiķis Latvijas mediķiem (Atskats zinātnisku ekspedīciju rosinātos tematos)
Other Titles: Estonian sculpture classic for Latvian doctors (Retrospective on the themes motivated by scientific expeditions)
Authors: Liepiņš, Jānis
Keywords: Antons Starkopfs;igauņu tēlniecība;ārsti un māksla;medicīna un māksla;medicīnas pieminekļi;atmiņu pieraksti;Jānis Ērenpreiss;Marianna Reintama;Einārs Vagane;Ksenija Skulme;Estonian sculpture;medicine and art;medical monuments
Issue Date: 2010
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Abstract: Kad Meža kapos tika izveidota kapavieta profesoram Paulam Stradiņam un uzlikts igauņu tēlnieka Antona Starkopfa piemineklis, nebija mierā dažs tēlnieks, tāpat daudzi ārsti. "Kāpēc netapa izraudzīts latviešu mākslinieks?’’ jautāja tēlnieki, un ārstiem likās, ka piemineklis nav pietiekami monumentāls, kāds pēc neapmierināto ieskata profesoram Stradiņam obligāti pienākas. Man jau nu arī Starkopfa piemineklis Meža kapos sākumā likās neietekmīgs, un tāds varbūt paliktu aizvien, ja uzturzinātniskas ekspedīcijas laikā negadītos strādāt kopā ar igauņu pētnieku Eināru Vagani. Viņš reizē ar labām iemaņām bioķīmijā bija arī ar izcilām tēlotājas mākslas zināšanām. Mēs 1962. gadā strādājām Bērzciemā, mazā zvejnieku ciemā starp Engures ezeru un Rīgas jūras līci. Tur vēl tikko bija bijusi sava skola, ko gan grasījās slēgt, un mēs ar skolu saistītas telpas drīkstējām izmantot. Protams, ar tām bija par maz, vajadzēja salīgt telpas arī no privātpersonām.
DOI: 10.25143/amhr.2010.IX.30
Appears in Collections:Volume 09 (28)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
amhr.2010.IX.424-429.pdfArticle586.61 kBAdobe PDFView/Openopen_acces_unlocked


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.