Title: Striae gravidarum pakāpes ietekme uz dzemdību ceļu traumatismu dzemdībās.
Other Titles: Striae gravidarum degree effect on birth canal injuries during childbirth.
Authors: Elizabete Pumpure
Sabīne Leimane
Sabiedrības veselības un sociālās labklājības fakultāte
Faculty of Public Health and Social Welfare
Keywords: Strijas;dzemdību ceļu plīsumi;grūtniecība;starpenes plīsumi;vaginālas dzemdības;dzemdības;izmaiņas grūtniecības laikā;starpenes masāža;dzemdību pozas;hormonālās pārmaiņas;starpenes traumas;stress grūtniecības laikā;vecmātība;striae gravidarum;birth canal lacerations;pregnancy;perineal tears;vaginal delivery;delivery;labor;changes during pregnancy;perineal massage;birth positions;hormonal changes;vaginal tears;perineal trauma;striae gravidarum score;birthing postures;stress during pregnancy;midwifery
Issue Date: 2021
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Fizioloģiskas ādas pārmaiņas grūtniecības laikā ir sastopamas līdz pat 89% grūtnieču. Viena no visbiežāk sastopamākajām ādas izmaiņām grūtniecības laikā ir striae gravidarum. Striae gravidarum esamība var norādīt uz dehidratāciju, nepietiekamu ādas elastību, vitamīnu trūkumu organismā, paaugstinātu kortizola līmeni, elastīna samazināšanos un pēc atsevišķu autoru datiem, spēj norādīt uz dzemdībās sagaidāmajiem dzemdību ceļu plīsumiem un to pakāpi, tādējādi ļaujot dzemdību aprūpes sniedzējam priekšlaicīgi pārdomāt dzemdību gaitu, izvērtēt asiņošanas risku un sagatavoties iespējamajām manipulācijām dzemdību laikā un pēc tām. Darba mērķis ir izpētīt, vai grūtniecēm ar mērenu vai smagas pakāpes striae gravidarum novērtējumu dzemdību ceļu traumas varētu būt skaitliski vairāk un/vai augstākas pakāpes nekā grūtniecēm ar vieglas pakāpes striae gravidarum novērtējumu. Lai sasniegtu izvirzīto mērķi, pētnieciskajā daļā izmantota kvantitatīvā grupu salīdzinošā metode un pielietoti trīs pētījuma instrumenti: striae gravidarum izvērtēšanas skala, dzemdību ceļu plīsumu novērošanas protokols un anketa. Pētījumā iesaistītas 68 grūtnieces. Tām tika novērtēts striae gravidarum pirms dzemdībām, un dzemdību ceļu plīsumi (traumas) pēc dzemdībām. Papildus tam tika veikta aptauja, lai iegūtu pēc iespējas pilnvērtīgāku informāciju par nedēļnieci un lai spētu pārliecināties, vai iegūtajiem rezultātiem nav citu alternatīvu skaidrojumu. Kaut arī striae gravidarum tiek uzskatīts par fizioloģiskām izmaiņām grūtniecības laikā, veselības aprūpes sniedzējam būtu jāpievērš uzmanība konkrētajām saistaudu pārmaiņām, kas, pēc citu autoru un šī pētījuma datiem, spēj norādīt uz dzemdībās sagaidāmajiem dzemdību ceļu plīsumiem (traumām), to dziļumu un/vai pakāpi. Striae gravidarum izvērtēšana ir svarīgs aspekts veselības aprūpē, kas ļautu dzemdību aprūpes sniedzējam sagatavoties iespējamajām manipulācijām dzemdību laikā un pēc tām, kā arī pārdomāt dzemdību gaitu, lai pēc iespējas veiksmīgāk tās vadītu un samazinātu pēcdzemdību komplikāciju risku.
Physiological skin changes during pregnancy occur for up to 89% of pregnant women. One of the most common skin changes during pregnancy are striae gravidarum. Striae gravidarum presence may indicate dehydration, low skin elasticity, vitamin deficiency, elevated cortisol levels, decreased elastane and, according to some authors, can indicate the expected rupture and degree of birth canal trauma. Based on striae gravidarum degree maternity care provider could reconsider the course of childbirth in advance, assess the risk of bleeding and prepare for possible manipulations during and after childbirth. This study was performed to assess the differences in the birth canal lacerations, if they could be numerically more and/or higher degree in pregnant women with moderate to severe striae gravidarum than in pregnant women with mild striae gravidarum. Quantitative group comparison method was used in the research part to achieve studies goal. Three research tools were used: striae gravidarum score, birth canal lacerations monitoring protocol and questionnaire. The study included 68 women, who had delivered vaginally. Although striae gravidarum are considered as physiological changes during pregnancy, healthcare provider should pay attention to these connective tissue changes, which according to other authors and this study data, are able to indicate the expected rupture (trauma) of the birth canal, their depth and / or degree. Evaluation of striae gravidarum is important aspect in health care that allows maternity care providers to prepare for possible manipulations during and after childbirth and consider the course of childbirth to manage it as successfully as possible and reduce the risk of postpartum complications.
Description: Vecmāte
Midwifery
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Bakalaura darbi



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.