Title: Dažādās jomās nodarbināto iedzīvotāju informētība par profilakses pasākumiem covid-19 pandēmijas laikā
Other Titles: Awareness of prevention measures in different areas during the covid-19 pandemic
Authors: Diāna Grase
Ineta Pastare
Sabiedrības veselības un sociālās labklājības fakultāte
Faculty of Public Health and Social Welfare
Keywords: COVID-19;Koronavīruss;COVID-19 profilakses pasākumi;pandēmija;informētība;SARS;COVID-19;Coronavirus;COVID-19 prevention measures;pandemic;awareness;SARS
Issue Date: 2021
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Bakalaura darba tēma ir “Dažādās jomās nodarbināto iedzīvotāju informētība par profilakses pasākumiem COVID-19 pandēmijas laikā”. COVID-19 ir nesen atklāta Koronavīrusa izraisīta infekcijas slimība, kas izplatās gaisa pilienu ceļā. Svarīgi šajā pandēmijas laikā ievērot profilakses pasākumus, piemēram, ievērot distanci, izmantot mutes un deguna aizsegu, ķirurģisko, medicīnisko sejas masku, regulāri dezinficēt rokas. (World Health Organization, 2020) Pētījuma teorētiskajā daļā aprakstīti aktuālie dati par infekciju: inficēšanās mehānismi un transmisija, klasifikācija un morfoloģija, simptomi un klīniskā aina, epidemioloģija un statistikas dati, kā arī iekļauta informācija par profilakses pasākumiem: masku lietošanu, roku mazgāšanu un dezinfekciju, sociālo distancēšanos un kontaktu ierobežošanu. Praktiskajā daļā tiek pētīts kā dažādu jomu nodarbinātie iedzīvotāji ir informēti par šīs infekcijas profilakses pasākumiem. Darbs sastāv no 4 nodaļām, 13 apakšnodaļām, darbā iekļautas 19 tabulas, 58 attēli. Pētījuma instruments – anketa. Rezultātā ir salīdzinātas šādu grupu atbildes (informētība): tirdzniecība, veselības aprūpe/medicīna, ēdināšana, zinātne/izglītība. Izglītības/zinātnes joma ir visinformētākā par COVID-19 profilkses pasākumiem starp visām jomām, taču ļoti daudzos jautājumos vairāk pareizo atbilžu uzrādīja arī veselības aprūpes/medicīnas jomā nodarbinātie, atšķirība starp šīm grupām ir neliela. Tirdzniecības jomā nodarbinātie ir nedaudz informētāki salīdzinājumā ar ēdināšanas jomā nodarbinātajiem.
The title of the bachelor’s thesis is “Awareness of prevention measures in different areas employed population during the COVID-19 pandemic” . COVID-19 is a newly discovered coronaviruses induced infectious disease that spreads through air droplets. It is important to follow prevention measures during this pandemic, such as keeping a distance, using a mask, to disinfect hands regularly. (World Health Organization, 2020). The theoretical part of the study describes current infectious data: infection mechanisms and transmission, classification and morphology, symptoms and clinic, epidemiology and statistical data, information about prevention measures: mask use, hand washing and disinfecting, social distancing and contact limitation. The practical part examines how people in different areas are informed about prevention measures for this infection. Job consists of 4 chapters, 13 subchapters, 19 tables, 58 pictures are included in the work. Research instrument - questionnaire. This compares the responses of the following groups (awareness): trade, healthcare/medicine, catering, science/education. Education/science field is the most informed of COVID-19 prevention measures among all areas, but in a very large number of issues more correct answers were also reported by healthcare/medical workers, the difference between these groups is small. Trade workers are slightly more informed compared to catering workers.
Description: Māszinības (ar specializāciju Internās aprūpes māsa)
Nursing Studies
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Bakalaura darbi



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.