Title: Latvijā audzētu sakņu dārzeņu iespējama ietekme uz organisma Redox homeostāzi.
Other Titles: Antioxidative and antiradical capacity of root vegetables grown in Latvia.
Authors: Andrejs Šķesters
Maija Fromane
Sabiedrības veselības un sociālās labklājības fakultāte
Faculty of Public Health and Social Welfare
Keywords: Antioksidanti;dārzeņi;veselība;slimību prevencija;Antioxidants;vegetables;health;disease prevention
Issue Date: 2021
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Maģistra darba nosaukums: Latvijā audzētu sakņu dārzeņu antioksidatīvā un antiradikālā kapacitāte. Pētījuma aktualitāte: Antioksidanti darbojas kā šūnu pirmā aizsardzības līnija, neitralizējot brīvos radikāļus, kas spēj kaitēt bioloģiski nozīmīgām molekulām, piemēram, DNS, olbaltumvielām, ogļhidrātiem un lipīdiem. [65] Antioksidantu lietošana uzturā palīdz uzturēt šūnu integritāti, kā arī dzīvās sistēmas normālās fizioloģiskās un bioķīmiskās funkcijas. Dārzeņi ir viens no nozīmīgākiem antioksidantu avotiem uzturā. Epidemioloģiskie pētījumi liecina, ka dārzeņu lietošana uzturā var novērst deģeneratīvas slimības, ko izraisa oksidatīvais stress. [44] Latvijā pieejamie sakņu dārzeņi var kalpot kā antioksidantu avots uzturā un tādējādi uzlabot kopējo veselības stāvokli populācijā. Latvijā dārzeņu lietošana uzturā ir nepietiekama – vismaz divreiz dienā dārzeņus lieto tikai 8,8 % Latvijas iedzīvotāju. [8, 76] Ir svarīgi izpētīt antioksidantu saturu Latvijā pieejamos dārzeņus, lai paplašinātu sabiedrības zināšanas par to nozīmi dažādu slimību prevencijā un veicinātu to lietošanu uzturā. Maģistra darba hipotēze un mērķis: Pētījumam izvirzītā hipotēze: Latvijā audzētiem sakņu dārzeņiem ir augsta antioksidatīvā un antiradikālā kapacitāte. Darba mērķis ir: noteikt Latvijā audzētu sakņu dārzeņu antioksidantu un antiradikāļu saturu un to kopējo potenciālu, brīvo radikāļu neitralizācijas aktivitāti. Maģistra darba materiāli un metodes: Pētījuma laikā izpētīti deviņi dažādi sakņu dārzeņi, kas ir audzēti Latvijā. Tika noteikta antioksidantu spēja kavēt dzelzs jonu reducēšanos brīvo radikāļu ietekmē (FRAP), kopējo polifenolu koncentrācija (KP) un veikti brīvo radikāļu piesaistīšanas aktivitātes testi (DPPH). Pētījuma norises vieta: starptautiski sertificētā Rīgas Stradiņa universitātes Bioķīmijas laboratorija. Visi pētījumā ietverto datu aprēķini un statistiskā analīze veikti un rezultātu grafiskie attēli izveidoti, pielietojot MicrosSoft Excel 2013 (Microsoft, Redmond, WA, ASV) un GraphPad Prism 7.0 (GraphPad Software, San Diego, CA, ASV) programmas. Rezultāti un secinājumi: Latvijā audzētiem sakņu dārzeņiem ir augsta antioksidatīvā un antiradikālā kapacitāte. Rezultātu praktiskā pielietojamība: Pamatojoties uz darbā iegūtiem rezultātiem, ir iespējams izveidot ieteikumus Latvijas iedzīvotājiem sakņu dārzeņu lietošanai uzturā. Autore iesaka pētījumu turpināt. Atslēgas vārdi: antioksidanti, dārzeņi, veselība, slimību prevencija.
Title of Master Thesis: Antioxidative and antiradical capacity of root vegetables grown in Latvia. Topicality of research: Antioxidants act as the first line defense of cells by neutralizing free radicals capable of damaging biologically important molecules such as DNA, proteins, carbohydrates, and lipids. [65] Dietary antioxidants help to maintain the integrity of cells, as well as the normal physiological and biochemical function of the living system. Vegetables are one of the most important sources of antioxidants in diet. Epidemiological studies have shown that consumption of vegetables can prevent degenerative diseases caused by oxidative stress. [44] Root vegetables available in Latvia can serve as a source of antioxidants in diet and thus improve the overall health status of the population. Consumption of vegetables in Latvia is insufficient – yet only 8,8 % of the population of Latvia consume vegetables in their daily diet at least twice a day. [8, 76] It is important to study the content of antioxidants in vegetables available in Latvia in order to broaden the knowledge of the society about the role of antioxidants in preventing various diseases and to promote their consumption on a daily basis. Hypothesis and aim: The hypothesis presented in the study: root vegetables grown in Latvia have high antioxidative and antiradical capacity. The aim of the thesis is: to determine the content of antioxidants and antiradicals in root vegetables grown in Latvia and their total potential, free radical neutralization activity. Materials and methods: Nine different root vegetables that have been grown in Latvia were studied. Author determined the Ferric Ion Reducing Antioxidant Power (FRAP) under the impact of free radicals, the concentration of total polyphenols (TP) and performed free radical scavenging activity tests (DPPH). Research place: internationally certified Laboratory of Biochemistry of Riga Stradins University. All data calculations included in this research and statistical analysis were performed, and graphic images were created using Microsoft Excel 2013 (Microsoft, Redmond, WA, USA) and GraphPad Prism 7.0 (GraphPad Software, San Diego, CA, USA) software. Results and conclusions: Root vegetables grown in Latvia have high antioxidative and antiradical capacity. Practical applicability of the results: According to the results obtained during this study, it is possible to develop recommendations for consumption of root vegetables in the daily diet of Latvia inhabitants. Author recommends continuing the research. Keywords: antioxidants, vegetables, health, disease prevention.
Description: Uzturzinātne
Nutrition Science
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Maģistra darbi



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.