Title: Kiberņirgāšanās upuri: izplatība saistībā ar sociāldemogrāfiskajiem faktoriem un psihoemocionālajām sūdzībām 11, 13 un 15 gadus vecu skolēnu vidū Latvijā
Other Titles: Victims of cyberbullying: prevalence in relation to sociodemographic factors and psycho emotional complaints among 11, 13 un 15 years old pupils in Latvia
Authors: Toms Pulmanis
Lāsma Kunkule
Sabiedrības veselības un sociālās labklājības fakultāte
Faculty of Public Health and Social Welfare
Keywords: Kiberņirgāšanās;kiberņirgāšanās upuri;psihomeocionālas sūdzības;nomāktība;miega traucējumi;nervozitāte;aizkaitinātība un slikts garastāvoklis.;Cyberbullying;cyberbullying victims;psycho emotional complaints;feellow;sleeping difficulities;nervous;irritable and bad mood.
Issue Date: 2021
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Tēma: Kiberņirgāšanās upuri: izplatība saistībā ar sociāldemogrāfiskajiem faktoriem un psihoemocionālajām sūdzībām 11, 13 un 15 gadus vecu skolēnu vidū Latvijā. Aktualitāte: Ņirgāšanās tiek uzskatīta par sabiedrības veselības problēmu gan globālā līmenī, gan Latvijā. Attīstoties digitālajām tehnoloģijām, ir attīstījies salīdzinoši jauns ņirgāšanās veids – kiberņirgāšanās. Ņirgāšanās tīmekļa vidē kļūst arvien aktuālāka, tā attīstās līdz ar moderno tehnoloģiju pieejamību un elektroniskās saziņas popularitātes pieaugumu. 2019. gadā UNICEF ziņojumā ir uzsvērts, ka viens no trijiem jauniešiem 30 valstīs ir cietis no ņirgāšanās digitālā vidē. Latvijā kiberņirgāšanās izplatība ir augsta - salīdzinoši ar citām Eiropas valstīm, 2018. gadā Latvijas 13 gadus vecie skolēni ieņem pirmo vietu, savukārt starp 15 gadus veciem skolēniem - otro vietu. Pētījumos ir pierādīts, ka kiberņirgāšanās upuri biežāk cieš arī no subjektīvām veselības problēmām (t.sk. nervozitāte, nomāktība, slikts garastāvoklis vai aizkaitināmība, grūtības iemigt). Šādas sūdzības biežāk tiek atrastas starp tiem pusaudžiem, kas no ņirgāšanās digitālajā vidē ir cietuši biežāk par vienu reizi. Mērķis: Raksturot kiberņirgāšanās upuru izplatību saistībā ar sociāldemogrāfiskiem faktoriem un psihoemocionālajām sūdzībām 11, 13 un 15 gadus vecu skolēnu vidū Latvijā. Bakalaura darba izstrādei izmantoti dati no Slimību profilakses un kontroles centra 2017./2018. mācību gadā veiktā monitoringa tipa pētījuma “Latvijas skolēnu veselības paradumu pētījums”, kura ietvaros reizi četros gados tiek apsekoti skolēni vecumā 11, 13 un 15 gadi. Galvenie secinājumi. Starp skolēniem vecumā 11, 13 un 15 gadi 20,9% skolēnu ir cietuši no kiberņirgāšanās. Kiberņirgāšanās upuru īpatsvars dzimuma grupās statistiski nozīmīgi neatšķiras. Visaugstākā kiberņirgāšanās upuru izplatība ir skolēniem 13 gadu vecumā – 24,2%. Skolēni, kuri nāk no ģimenēm ar zemu materiālas pārticības līmeni, biežāk cieš no kiberņirgāšanās salīdzinot ar skolēniem, kas nāk no ģimenēm ar augstu vai vidēju materiālās pārticības līmeni, šāda sakarība ir novērojama arī starp dzimumiem. Kopējā 11, 13 un 15 gadu vecuma kohortā lielākais īpatsvars skolēnu sūdzas par sliktu garastāvokli un aizkaitinātību. Visu pētīto psihoemocionālo sūdzību īpatsvars ir augstāks starp kiberņirgāšanās upuriem salīdzinot ar skolēniem, kas nav kiberņirgāšanās upuri. Kopējais darba apjoms 60 lpp, ieskaitot 14 attēlus.
Topic: The prevelence of cyber bullying in relation to sociodemographic factors and psycho emotional complaints among 11,13 and 15 years old pupils in Latvia. Topicality: Bullying is considered as public health problem both globally and in Latvia. With the development of digital technologies, a relatively new form of bullying has developed - cyberbullying. Bullying in the web environment is becoming more and more relevant, it is evolving with the availability of modern technologies and the growing popularity of electronic communications. In 2019, a UNICEF reported that one in three young people in 30 countries had been bullied in the digital environment. The prevalence of cyberbullying in Latvia is high - compared to other European countries, in 2018 Latvian 13-year-old students take first place while among 15-year-olds Latvia ranks second place. Studies have shown that victims of cyberbullying are also more likely to suffer from subjective health problems (including nervousness, feelow, bad mood and irritability, difficulty falling asleep). Aim: To research the prevelence of cyber bullying in relation to sociodemographic factors and psycho emotional complaints among 11,13 and 15 years old pupils in Latvia. Data used in the study are obtained from the monitoring type study “Health Behaviour in School-aged Children in Latvia” conducted by the Center for Disease Prevention and Control 2017/2018. Conclusions: Among students aged 11,13 and 15, 20.9% of students have been victims of cyberbullying. The proportion of victims of cyberbullying does not differ statistically significantly between gender groups. The highest prevalence of cyberbullying victims is among 13-year-old students - 24.2%. Pupils from low-income families are more likely to suffer from cyberbullying than pupils from high- or medium-income families. In the total cohort of 11, 13, and 15 years, the highest proportion of students complain of bad mood and irritability. The proportion of all studied psycho-emotional complaints is higher among cyberbullying victims compared to non-cyberbullying students. The total amount of bachelor's thesis is 60 pages, including 14 figures.
Description: Sabiedrības veselība
Public Health
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Bakalaura darbi



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.