Title: Sociālpolitiski jautājumi laikmetīgajā mākslā: projekts mākslas fotogrāfijā kā pašizpausme
Other Titles: Sociopolitical issues through contemporary art: art photography project as self-expression
Authors: Alnis Stakle
Katrīna Lauga
Komunikācijas fakultāte
Faculty of Communications
Keywords: Laikmetīgā māksla;fotomontāža;klusā daba;ekoloģiskā māksla;sirreālisms;fotogrāfija;fotogrāmata;Contemporary art;photomontage;still life;ecological art;surrealism;photography;photobook
Issue Date: 2021
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Bakalaura darbā tiks veidota saikne starp mūsdienu sabiedrību, uzskatiem un procesiem, kurus praktiskajā darba daļā reprezentēs augļi un dārzeņi, spēlējoties ar to vizuālajām pārmaiņām un novecošanas periodu. Laikmetīgās mākslas formāts dod iespēju ne tikai apvienot dažādas mākslas prakses un iemaņas, bet arī rosina komunikācijas veidošanos par šī brīža aktuālākajām un būtiskākajām tēmām. Mākslas formāts ļauj respondentam pašam nonākt pie secinājumiem un veidot atziņas par iegūto mākslas pieredzi. Bakalaura darba praktiskās daļas izstrādē ļoti nozīmīgs ir fotogrāfiju un fotomontāžu vēstījums, kā arī vizuālā komunikācija. Darbam izvēlēts laikmetīgās mākslas formāta, lai uzsvērtu galveno vēstījumu un idejas, veicinot domu apmaiņu un mudinot laikmetīgās mākslas patērētājus domāt par sociāliem, ekonomiskiem, politiskiem vai vides procesiem, ar kuriem ikdienā saskaramies. Klusās dabas pielāgošana digitālajai videi, atļauj izmantot augļu un dārzeņu reprezentāciju, kas saistīta ar gaistošo dzīves ciklu, bet tajā pašā laikā, sniegt jaunu vizuālo interpretējumu senai tradīcijai. Radošā darba ideja tiek realizēta iespiestas grāmatas un digitālas grāmatas formātā, kurā var redzēt praktiskās darba daļas laikā izveidotos darbus, kas vizualizē un veido kopīgu stāstu. Naratīva atšifrēšanai tika izvēlēts tieši grāmatas formāts, jo tas rada secīgu izklāstu, kura apskati var kontrolēt grāmatas autors. Grāmata pastāv kā viens veselums, kuru apvieno smalki savijušās un reizēm arī šifrētās autora domas un redzējums par pasauli, kurā dzīvojam. Ar mākslas fotogrāfijām un laikmetīgās mākslas iezīmēm tiks nodots vēstījums par sociāli politisku problēmu: mākslas fotogrāfijās attēlotas cilvēka radītās klimata pārmaiņas. Bakalaura tēmas apspriež laikmetīgās mākslas lomu vizuālās komunikācijas veidošanā saistībā ar sociāli politiskās problēmas un aktualitātes - izmantojot laikmetīgo mākslu kā komunikācijas kanālu, ar kura starpniecību apspriest globāli svarīgus jautājumus.
The format of contemporary art provides an opportunity not only to combine different artistic practices and skills, but also encourages the formation of communication on most important topics of today. Art format allows the respondent to come to their own conclusions and form a conclusions about the acquired art experience. The message of photography and photomontages, as well as visual communication are very important in the development of the practical part of the bachelors thesis. Contemporary art encourages contemporary art consumers to think about the social, economic, political or environmental processes we face on a daily basis. Adapting still life elements to digital environment allows to use fruits and vegetables to represent the volatile life cycle, but at the same time, it provide a new visual interpretation of an art tradition. All the visual images created in the practical part of this work are represnted in a book. The book format was chosen to create a narrative. The book exists as a whole, which is united by the finely intertwined and sometimes encrypted thoughts of the author and his vision of the world in which we live. Contemporary art is an important communication channel through which sociaity can discuss globally important issues.
Description: Multimediju komunikācija
Multimedia Communication
Informācijas un komunikācijas zinātnes
Information and Communication Sciences
Appears in Collections:Bakalaura darbi

Files in This Item:


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.