Title: LEAN pielietošana un pilnveidošanas iespējas Latvijas jaunuzņēmumos
Other Titles: LEAN application and development opportunities in Latvian start-ups
Authors: Henrijs Kaļķis
Luīze Tjarve
Eiropas studiju fakultāte
Faculty of European Studies
Keywords: LEAN;jaunuzņēmumi;biznesa efektivitāte.;LEAN;start-ups;business efficiency.
Issue Date: 2021
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Bakalaura darba tēma ir “LEAN pielietošana un pilnveidošanas iespējas Latvijas jaunuzņēmumos. Pētnieciskā darba aktualitāte ir tāda, ka šodien notiek dinamiska jaunuzņēmumu kustības attīstība, kas ietekmē uzņēmējdarbības izaugsmi, bet 92% no reģistrētiem jaunuzņēmumiem cieš neveiksmi dažādos attīstības posmos. LEAN pieeja ļauj samazināt dažādus riskus un panākt biznesa efektivitāti, konkurētspēju, to, kas nepieciešams, lai stiprinātu biznesu konkrētajā tirgus segmentā. LEAN tiek definēts kā vadības metožu kopums, kura galvenais fokuss ir vērtība uz gala patērētāju un vērtību radīšanu uzņēmuma produktam vai pakalpojumam, sasaistot tās tiešā veidā ar gala patērētāja vēlmēm un, kura mērķis ir paaugstināt biznesa efektivitāti un kāpināt darba ražīgumu ar pēc iespējas mazāku resursu apjomu. Sākotnējā attīstības posmā jaunuzņēmumiem ir jāpaliek elastīgam, lai pēc iespējas ātrāk varētu mācīties no kļūdām un pārbaudīt dibinātāju nodomus. Tas nozīmē, ka ir jāizvairās no lielām investīcijām un izmaksām. Tieši šī pieeja ir LEAN pamatā, kuras mērķis ir palīdzēt januzņēmējiem uzlabot jaunuzņēmumu efektivitāti un veicināt konkurētspēju, validējot tirgū esošos produktus un pakalpojumus pirms to pilnīgas ieviešanas. To pamato fakts, ka LEAN visā pasaulē atzīta kā viena no vislabākajām metodēm, tiek ieviesta daudzās organizācijās un ir palīdzējusi daudziem veiksmīgiem jaunuzņēmumiem. Darba mērķis ir, pamatojoties uz zinātniskās literatūras izpēti un empīrisko pētījumu, pētīt LEAN pielietošanas iespējas Latvijas jaunuzņēmumos un izstrādāt tās pilnveidošanas iespējas. Darbs sastāv no trijām daļām, pirmajā daļā tiek pētīta LEAN vēsture, pamatbūtība un principi, jaunuzuņēmumu darbības principi un specifika. Nodaļā analizēta Latvijas jaunuzņēmējdarbības vide, kā arī analizēti pieejamie dati, kuri liecina par Latvijas jaunuzņēmējdarbības efektivitāti un perspektīvām salīdzinājumā ar Baltiju, kā arī tika veikta jaunuzņēmumu aptauja. Trešajā nodaļā izstrādāts LEAN pilnveides modelis Latvijas jaunuzņēmumiem, balstoties uz aptaujas un ekspertu interviju atbildēm. Darba rezultātā tika atklāts, ka jaunuzņēmumiem ir vāja teorētiskā bāze par LEAN metodoloģiju un salīdzinājumā ar Baltijas valstīm viszemākie biznesa efektivitātes rādītāji. Latvijas jaunuzņēmējdarbības vidē jāstiprina teorētiskā bāze par LEAN, to nozīmi un iespējām, kā arī no valsts puses jānodrošina attiecīga likumdošana, kas veicinātu biznesa efektivitāti un labklājību jaunuzņēmumu dibināšanai. Darba apjoms ir 60 lpp. Darba rezultātā tika izstrādāti 12 secinājumi un 4 priekšlikumi. Darbā ir 21 attēls, 9 tabulas, 7 pielikumi un 63 literatūras avoti.
Bachelor’s thesis is “LEAN application and improvement opportunities in Latvian start-ups. The topicality of research work is that today there is a dynamic development of the start-up movement, which affects business growth, but 92% of registered start-ups fail at different stages of development. LEAN approach allows you to reduce various risks and achieve business efficiency, competitiveness, what is needed to strengthen the business in a particular market segment. LEAN was formed in the middle of the 20th century from Toyota's production system. LEAN is defined as a set of management methods that focus on adding value to the end consumer and creating value for the company's product or service, linking them directly to the end consumer's wishes, and aiming to increase business efficiency and productivity with the least possible resources. In the early stages of development, start-ups need to remain flexible so that they can learn from mistakes and verify the intentions of the founders as soon as possible. This means that large investments and costs must be avoided. It is this approach that underpins LEAN, which aims to help entrepreneurs improve the efficiency of start-ups and increase competitiveness by validating products and services on the market before they are fully deployed. has helped many successful start - ups. The aim of the work is, based on the study of scientific literature and empirical research, to study the possibilities of LEAN application in Latvian start-ups and to develop opportunities for its improvement. The work consists of three parts, the first part is based on studies of the history of LEAN, the basic essence and principles, the principles and specifics of the work of new enterprises. The section analyzed the Latvian start-up environment, as well as analyzed the available data, which shows the efficiency and prospects of Latvian start-up activities compared to the Baltics, as well as conducted a survey of start-ups. The third chapter will develop LEAN development model for Latvian start-ups based on survey and expert interview responses. As a result of the work, it was revealed that start-ups have a weak theoretical base on the LEAN methodology and the lowest business efficiency indicators compared to the Baltic states. The Latvian start-up environment should strengthen the theoretical base on LEAN, its importance and opportunities, as well as ensure from the state side the proper legislation which contributed to business efficiency and more prosperous conditions for start-ups. The volume of work is 60 pages. Also, the work contains 12 conclusions and 4 proposals were drawn up. The work contains 21 figures, 9 tables, 7 annexes and 63 sources of literature.
Description: Starta uzņēmējdarbības vadība
Startup Entrepreneurship
Vadība, administrēšana un nekustamo īpašumu pārvaldība
Management, Administration and Real Estate Management
Appears in Collections:Bakalaura darbi

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Pielikumi_Luize_Tjarve_SUV2018v1.docxNoslēguma darba pielikums74.08 kBUnknownView/Open    Request a copyopen_acces_locked
Eiropas_studiju_fakultate_SUV_2021_Luize_Tjarve_038446.pdfBakalaura darbs2.58 MBAdobe PDFView/Open    Request a copyopen_acces_locked


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.