Title: Funkcionālu un ātri pagatavojumu putru izstrāde.
Other Titles: Development of functional, instant porridges containing low total amount of carbohydrates.
Authors: Inga Elksne
Ineta Nitiša
Sabiedrības veselības un sociālās labklājības fakultāte
Faculty of Public Health and Social Welfare
Keywords: funkcionālā pārtika;ātri pagatavojamas putras;zems ogļhidrātu daudzums;augu valsts olbaltumvielas;rieksti;sēklas;polifenoli;šķiedrvielas;omega3 taukskābes;functional nutrition;instant porridges;low content of carbohydrates;plant based protein;nuts;seeds;polyphenols;fiber;omega 3 fatty acids
Issue Date: 2021
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Maģistra darba ietvaros tika izstrādāts jauns produkts, kas vienlaicīgi apvieno patērētāju prasības pēc ātri pagatavojama un pilnvērtīga, sabalansēta uztura un arī zinātniski pierādītus ieteikumus palielināt augu valsts izcelsmes olbaltumvielu, šķiedrvielu, omega 3 taukskābju lietošanu uzturā. Tās ir funkcionālas, ātri pagatavojamas putras. Pretstatā ierastajām putrām, kas ir ogļhidrātu (~79%-85%) avots, izstrādātais produkts satur zemu ogļhidrātu daudzumu (5%-8%). To sastāvā ir rieksti, sēklas, ogu pulveri, u.c. augu valsts sastāvdaļas. Izstrādātais produkts ir funkcionāls, ar augstu uzturvērtību, satur augstu polifenolu, mononepiesātināto taukskābju,omega 3 taukskābju daudzumu, ir polinepiesātināto tauksābju avots. Satur daudz šķiedrvielu un ir vērtīgs augu izcelsmes olbaltumvielu avots. Produkts nesatur pievienoto cukuru, saldināšanai tiek izmantoti dabīgie saldinātāji- stevioglikozīdi un poliols - eritritols. Sāļajā variantā pievienots jodētais sāls. Putru pagatavošanai nav nepieciešams ilgs gatavošanas laiks, tās ir ērtas lietošanā. Tika piemeklēts optimāls iepakojums, lai novērstu un palēninātu iespējamo taukskābju oksidāciju uzglabāšanas laikā. Maģistra darba ietvaros tika radīti trīs izstrādātā produkta varianti, izgatavoti paraugi, tika aprēķināta uzturvērtība. Vienam produkta variantam laboratorijā tika noteikta uzturvērtība, ķīmiskie parametri, mikrobioloģiskā testēšana. Tika veikta iegūto rezultātu analīze. Tika veikta tirgus izpēte un tika secināts, ka patreiz Latvijā netiek ražots līdzīgs produkts. Ir plānots šo produktu ieviest ražošanā un piedāvāt patērētājiem. Atslēgas vārdi: funkcionālā pārtika, ātri pagatavojamas putras, zems ogļhidrātu daudzums, augu valsts olbaltumvielas, rieksti, sēklas, polifenoli, šķiedrvielas, omega3 taukskābes.
Within the scope of the Master Thesis a new product has been developed targeting the customer requirements for a quick to prepare, wholesome and balanced nutrition, as well as scientifically proven recommendations to increase the consumption of plant based protein, fiber and omega 3 fatty acids. They are functional and quick to prepare porridges. Unlike the usual porridges, that are a source of carbohydrates (~79%-85%), the developed product contains low amount of carbohydrates (5%-8%). They contain nuts, seeds, berry powder and other plant based ingredients. The developed product is functional, has a high nutrition value, contains high amount of polyphenols, monounsaturated acids, omega 3 acids, and is a source of polyunsaturated acids. It contains high amount of fiber and is rich in plant based protein. The product does not contain added sugar, only natural sweeteners are used – steviol glycosides and polyol – erythritol. The salty version of the product contains iodized salt. The porridges are quick to prepare and convenient to use. The most appropriate packaging solution was chosen in order to slow down the potential oxidation of the fatty acids during the storage. Within the framework of the Master Thesis three versions of the product have been developed, the samples were made, and the nutritional value was calculated. For one version of the product the nutritional value was calculated, the chemical and microbiological parameters were tested. The gained results were analyzed. The market research was conducted and it was concluded, that currently there is no similar product offered on the market of Latvia. Therefore, it is planned to launch this product on the market. Key words: functional nutrition, instant porridges, low content of carbohydrates, plant based protein, nuts, seeds, polyphenols, fiber, omega 3 fatty acids.
Description: Uzturzinātne
Nutrition Science
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Maģistra darbi



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.