Title: Zināšanas par pilngraudu produktiem un to lietošanas paradumi sanatorijas klientiem pēc 45 gadu vecuma
Other Titles: Whole grains knowledge and consumption by the clients of the sanatorium after 45 years
Authors: Māra Grundmane
Margarita Ļevšina
Rehabilitācijas fakultāte
Faculty of Rehabilitation
Keywords: pilngraudi;pilngraudu produkti;pilngraudu lietošanas paradumi;zināšanas pār pilngraudiem;pilngraudu atpazīšana;whole grains;whole grain products;whole grain consumption;whole grain knowledge;whole grains identification
Issue Date: 2021
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: ANOTĀCIJA Pētījuma nosaukums: Zināšanas par pilngraudu produktiem un to lietošanas paradumi sanatorijas klientiem pēc 45 gadu vecuma. Tēmas aktualitāte: saskaņā ar statistikas un pētījumu datiem Latvijas un citu valsts iedzīvotāji pilngraudu produktus uzturā lieto nepietiekamā daudzumā, vairāk patērējot rafinētus graudaugu produktus. Eiropas un citu valsts pētījumu dati liecina, ka pieaugušo zināšanas par rekomendējamo graudaugu un pilngraudu produktu porciju skaitu dienā un pilngraudu produktu lietošanas ietekmi uz veselību nav pietekamas. Tāpat pētījumu dati liecina, ka vairākums respondentu neprot pareizi noteikt pilngraudu jēdzienu, kā arī atšķirt pilngraudus no rafinētiem graudaugiem. Pētījuma mērķis: izpētīt sanatorijas klientu zināšanas par pilngraudu produktiem un to lietošanas paradumus Pētījuma dizains: kvantitatīvs šķērsgriezuma pētījums ar papīra formāta aptauju. Pētījuma populācija: sanatorijas “Belorusija” klienti pēc 45 gadu vecuma, kopā 106 respondenti. Pētījuma instrumenti: aptaujas anketa ar 28 jautājumiem Rezultāti: vairākums respondentu nekad nelieto pusi no visiem aptaujā uzskaitītiem pilngraudiem. Pētījuma dalībnieku zināšanās par rekomendējamo graudaugu un pilngraudu porciju skaitu dienā nav pietiekamas (par graudaugu porcijām nezina 82,1 % un par pilngraudu porcijām - 73,6 %). Vairākums dalībnieku (66 %) nevarēja pareizi noteikt terminu “pilngraudi” un neatpazina gandrīz visus no anketā uzskaitītiem pilngraudu produktu veidiem. Trešdaļai dalībnieku nav zināmi veselību pozitīvi ietekmējošie pilngraudu lietošanas efekti. Ceturtdaļa respondentu kā galveno pilngraudu lietošanas šķērsli minēja zināšanu trūkumu un kā iespējamo risinājumu izglītošanu par pilngraudiem, kuru minēja 62,3%. Secinājumi: pilngraudu produktu lietošana sanatorijas klientu uzturā nav pietiekama, kā rezultātā aptaujas dalībnieki patērē rafinētus graudaugus vairāk, nekā pilngraudu produktus. Vairākumam dalībnieku nav zināšanu, cik graudaugu un pilngraudu porcijas jālieto dienā. Tāpat vairākums dalībnieku nevarēja pareizi noteikt pilndraudu jēdzienu, kā arī nespēja pareizi atpazīt pilngraudu produktus. Trešdaļai respondentu konstatējams zināšanu trūkums attiecībā uz pilngraudu lietošanas pozitīvajiem efektiem uz veselību, savukārt, respondentu izglītošana minētajā jautājumā varētu palielināt pilngraudu produktu patēriņu.
ANNOTATION Title of the study: Whole grains knowledge and consumption by the clients of the sanatorium after 45 years Actuality of the topic: according to statistical and research data, the population of Latvia and other countries consume insufficient quantities of whole grain products, consuming more refined cereal products instead. Data from European and other national studies show that adult persons don’t have sufficient knowledge about the recommended daily intake of grains and whole grains and the health effects of using whole grains. Also, research data show that the majority of respondents don’t know how to correctly define the concept of whole grains, as well as to distinguish whole grains from refined grains. Aim of the research: to study the knowledge of sanatorium clients about whole grain products and their usage habits Study design: a quantitative cross-sectional study with a paper-based questionnaire Study population: clients of the Belorusija sanatorium after the age of 45, a total of 106 respondents Research tools: questionnaire with 28 questions Results: the majority of respondents never use half of all whole grains listed in the survey. The knowledge of the study participants about the recommended number of portions of grains and whole grains per day is insufficient (82.1% don’t know about portions of grains and 73.6% about portions of whole grains). The majority of participants (66%) couldn’t correctly interpret the term 'whole grains' and didn’t recognize almost all of the types of whole grains listed in the questionnaire. One third of the participants aren’t aware of the positive health effects of using whole grains. A quarter of the respondents mentioned the lack of knowledge as the main obstacle to the use of whole grains and as a possible solution - education about whole grains, which was mentioned by 62.3%. Conclusions: the use of whole grain products in the diet of sanatorium clients is not sufficient, as a result of which the survey participants consume more refined grains than whole grain products. Most of participants don’t know how many servings of grains and whole grains to consume per day. Also, the majority of participants were not able to correctly define the concept of whole grains, nor were they able to correctly identify whole grain products. One third of the respondents lack knowledge about the positive health effects of whole grain use, but educating the respondents on this issue could increase the consumption of whole grain products.
Description: Uzturs
Nutrition
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Bakalaura darbi



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.