Title: Valmieras iedzīvotāju uzskati par fiziskās slodzes nozīmi veselības uzlabošanā un nostiprināšanā
Other Titles: Valmiera residents' views on the importance of physical activity in improving and strengthening health
Authors: Voldemārs Arnis
Alvils Plivčs
Sabiedrības veselības un sociālās labklājības fakultāte
Faculty of Public Health and Social Welfare
Keywords: Valmiera;fiziskas aktivitātes;veselība;iedzīvotāju viedoklis;Valmiera;physical activities;health;population opinion.
Issue Date: 2020
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Ievads. Mūsdienās arvien aktuālāka problēma ir tā, ka tehnoloģiju attīstība samazina fizisko piepūli, līdz ar to pieaug psiholoģiskā slodze. Tādējādi rodas pretrunas starp cilvēku fizisko un garīgo attīstību. Šobrīd daudzu augstskolu studiju plānos sporta nodarbības nemaz nav iekļautas. Tas nozīmē, ka katrs šīs augstskolas students ir atbildīgs par savu fizisko attīstību. Svarīgi, lai cilvēki nezaudētu interesi par veselīgu dzīves veidu un fiziskām aktivitātēm, jo tas tiešā veidā ietekmē veselību. Tādēļ būtiski ir veidot tādu vidi, kas motivē un nodrošina iespēju nodarboties ar sportu. Pētījuma hipotēze. Lielākā Valmieras iedzīvotāju daļa vismaz divas reizes nedēļā nodarbojas ar fiziskām aktivitātēm, jo tas mazina stresa līmeni, bet veicot fiziskas aktivitātes pieļauj kļūdas. Pētījuma mērķis. Noskaidrot Valmieras iedzīvotāju viedokli par fiziskās slodzes nozīmi veselības uzlabošanā un nostiprināšanā. Materiāli un metodes. Darbā izpētīta teorētiskā literatūra par fizisko aktivitāti, tās veidiem, ietekmi uz veselību, traumu profilakse un informācija par vēlamo fizisko slodzi veselības uzlabošanai un saglabāšanai, kā arī analizēti aptauju dati. Datu statistiskai analīzei tika izmantota Microsoft Excel programma. Rezultāti. Pētījumā piedalījās 100 Valmieras iedzīvotāji, vecumā no 18-65 gadiem. Lielākā daļa Valmieras iedzīvotāju ar sportu nodarbojas vismaz divas reizes nedēļā, uzskata, ka fiziskās aktivitātes visvairāk ietekmē tādas organisma sistēmas, kā elpošanas sistēmu, asinsrites sistēmu un balsta un kustību orgānu sistēmu. Trīs nozīmīgākās motivācijas nodarboties ar fiziskajām aktivitātēm pēc Valmieras iedzīvotāju domām – mazina stresa līmeni, stiprina kaulus un muskulatūru un uzlabo miega kvalitāti. Liela daļa respondentu neiesildās pirms un neatsildās pēc treniņiem. Secinājumi. Pētījuma hipotēze apstiprinājās, lielākā daļa Valmieras iedzīvotāju vismaz divas reizes nedēļā nodarbojas ar fiziskām aktivitātēm un ,viņuprāt, tas mazina stresa līmeni. Salīdzinoši biežāk ar sportu nodarbojas gados jaunāki respondenti, jo īpaši jaunieši vecumā līdz 24 gadiem. Priekš respondentiem, kuri vecāki par 56 gadiem, fiziskās aktivitātes ir apgrūtinājums. Valmieras iedzīvotāji nav pietiekami informēti par iesildīšanās un atsildīšanās nepieciešamību, tādēļ tās veicot pieļauj kļūdas. Darba apjoms: 27 lappuses, kas ietver 9 attēlus. Darbam ir 5 pielikumi.
Introduction. Nowadays, an increasingly important problem is that the development of technology reduces physical exertion, thus increasing the psychological load. This creates contradictions between people's physical and mental development. At present, the study plans of many universities do not include sports lessons at all. This means that each student at this university is responsible for their own physical development. It is important that people do not lose interest in a healthy lifestyle and physical activity, because this has a direct impact on health. It is important to create an environment that motivates and provides an opportunity to engage in sports. Hypothesis. The majority of Valmiera residents engage in physical activities at least twice a week, it reduces stress levels, but while doing physical activities, are making mistakes. Aim. To find out the opinion of Valmiera residents about the importance of physical activity in improving and strengthening health. Materials un methods. The work studies the theoretical literature on physical activity, its types, health effects, injury prevention and information on the desired physical activity to improve and maintain health, as well as analyzes the survey data. Microsoft Excel program was used for statistical analysis of data. Results. The study consists mainly of 100 residents of Valmiera, older than 18-65 years. The majority of Valmiera residents exercise at least twice a week, taking into account that physical activity affects the same body systems as the respiratory system, circulatory system and musculoskeletal system. According to the residents of Valmiera, the three most important motivations for engaging in physical activities are reducing stress levels, strengthening bones and muscles, and improving sleep quality. Most respondents do not warm up before and do not warm up after training. Conclusions. The hypothesis of the research was confirmed, the majority of Valmiera residents engage in physical activities at least twice a week. Younger respondents are relatively more likely to take part in sport, especially young people under the age of 24. For respondents over 56, physical activity is a burden. The residents of Valmiera are not sufficiently informed about the need for warming up and warming up. The work consists of 27 pages, 9 pictures and 5 annexes.
Description: Veselības sporta speciālists
Health care sports specialist
Izglītība, pedagoģija un sports
Education, Pedagogy and Sports
Appears in Collections:Studējošo kvalifikācijas darbi



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.