Title: Bērnu ar īpašām vajadzībām tiesības uz izglītību - tiesiskais regulējums un tā piemērošana
Other Titles: The rights of children with special needs to education - legal regulation and its application
Authors: Kitija Bite
Svetlana Prjalkina
Juridiskā fakultāte
Faculty of Law
Keywords: speciālā izglītība;iekļaujoša izglītība;cilvēktiesības;tiesības uz izglītību;bērni ar īpašām vajadzībām.;special education;inclusive education;human rights;rights to education;children with special needs.;специальное образование;инклюзивное образование;права человека;право на образование;дети с особыми потребностями.
Issue Date: 2020
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Bakalaura darbā “Bērnu ar īpašām vajadzībām tiesības uz izglītību – tiesiskais regulējums un tā piemērošana” ir raksturots pastāvošs tiesiskais regulējums atbilstoši bērnu ar īpašām vajadzībām tiesībām uz izglītību Latvijā. Lai atklātu bakalaura darba izvirzīto mērķi, proti, analizējot bērnu ar īpašām vajadzībām tiesības uz izglītību tiesisko regulējumu un tā praktisko pielietojumu, konstatēt problēmas jautājumus un ieteikt risinājumus, tika veikts pētījums ne tikai Latvijas Republikas robežās, bet arī Skandināvijas valsts esošo pieredzi iekļaujošas izglītības īstenošanā. Ņemot vērā pastāvošo situāciju Latvijā un veicot salīdzinājumu ar Zviedrijas, Dānijas un Norvēģijas valstīm, ir secināms, ka Latvijas Republikas jautājums par bērnu ar īpašām vajadzībām tiesībām uz izglītību un to integrāciju ir daļēji tiesiski noregulēts, kas pieļauj risku izglītības kvalitātes sniegšanai nākotnē un bērnu ar īpašām vajadzībām tiesību uz izglītību pārkāpšanu. Darba ietvaros tika veikts ne tikai teorētisks pētījums, bet arī praktiskā analizē, izmantojot divu veidu aptaujas, kas papildus apstiprināja Latvijas tiesību normas piemērošanas problemātiku. Bakalaura darba ietvaros tika konstatēts, ka spēkā esošie tiesību normu regulējumi ir pretrunā ar to pielietošanu, tādējādi, izvērtējot pastāvošā tiesiska regulējuma īstenošanu praksē, tika izstrādāti virzieni problēmu novēršanai.
The bachelor's thesis “The rights of children with special needs to education - legal regulation and its application” describes the existing legal regulation in accordance with the rights of children with special needs to education in Latvia. In order to reveal the goal of the bachelor's thesis, namely, analyzing the legal regulation of children's rights to education and its practical application, identify problems and suggest solutions, a study was conducted not only within the Republic of Latvia, but also in the Scandinavian state. Taking into account the current situation in Latvia and comparing it with Sweden, Denmark and Norway, it can be concluded that the issue of the rights of children with special needs to education and their integration in the Republic of Latvia is partially regulated, which allows for risk in the future and violation of the right to education. Within the framework of the bachelor's thesis, not only a theoretical research was carried out, but also a practical analysis, using two types of questionnaires, which additionally confirmed the problems of application of the Latvian legal norm. Within the framework of the bachelor's thesis, it was established that the existing legal norms are in conflict with their application, thus, evaluating the implementation of the existing legal regulations in practice, directions for problem solving were developed.
Description: Tiesību zinātne
Law Science
Tiesību zinātne
Law Science
Appears in Collections:Bakalaura darbi

Files in This Item:


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.