Please use this identifier to cite or link to this item: https://doi.org/10.25143/prom-rsu_2017-01_pdk
Title: Ozona pielietošana kariesa profilaksē un ārstēšanā pastāvīgiem zobiem. Promocijas darba kopsavilkums
Other Titles: Ozone Therapy in Prevention and Treatment of in Caries in Permanent Teeth. Summary of the Doctoral Thesis
Authors: Care, Rūta
Kalniņa, Jūlija
Keywords: Zinātnes nozare – medicīna, apakšnozare – zobārstniecība;promocijas darba kopsavilkums
Issue Date: 2017
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Citation: Kalniņa, J. 2017. Ozona pielietošana kariesa profilaksē un ārstēšanā pastāvīgiem zobiem: Promocijas darba kopsavilkums: apakšnozare – zobārstniecība. Rīga: Rīgas Stradiņa universitāte. https://doi.org/10.25143/prom-rsu_2017-01_pdk
Abstract: Kariess ir viena no izplatītākajām mutes dobuma saslimšanām, savukārt ozona terapija ir viena no jaunākajām metodēm zobārstniecībā, ko pielieto kariesa profilaksē un ārstēšanā. Ozons iznīcina kariogēnās baktērijas, tādējādi novēršot vienu no galvenajiem kariesa etioloģiskajiem faktoriem. Tiek uzskatīts, ka ozona terapija spēj novērst vai apturēt kariesa progresiju, kas neārstēta parasti noved pie zobu urbšanas un plombēšanas. Kariesa profilakse un ārstēšana, pielietojot ozonu, Latvijā ir jauna metode. Vairāki pētījumi ir pierādījuši ozona labvēlīgo ietekmi uz sakņu kariesa ārstēšanu gan in vitro, gan in vivo. Tomēr dati par ozona lomu fisūru un bedrīšu kariesa, kas ir viens no biežāk sastopamākajiem kariesa veidiem bērniem un pusaudžiem, profilaksē un ārstēšanā joprojām ir ļoti pretrunīgi. Ņemot vērā to, ka Latvijā ir augsta kariesa intensitāte, ir svarīgi pievērst pastiprinātu uzmanību agrīnā emaljas kariesa profilaksē. Darba mērķis bija noteikt ozona lietošanas efektivitāti, izvērtējot zoba audu mineralizācijas izmaiņas bērniem kariesa profilaksē premolāriem un sākotnējā emaljas kariesa ārstēšanā pastāvīgajiem molāriem. Galvenie darba uzdevumi bija novērtēt mineralizācijas izmaiņas zobu audos pēc ozona terapijas 24 mēnešu garumā. Pētījumā tika iekļauti 10 gadus veci bērni. Šajā vecumā ir svarīgi pasargāt zobu okluzālās virsmas no kariesa, jo ir grūti nodrošināt labu zobu virsmas tīrīšanu un pašattīrīšanos košļājot. Pētījuma laikā bērniem tika noteikta un novērtēta kariesa intensitāte, mutes higiēnas un periodonta stāvoklis, kā arī tika veikta mutes kopšanas un uztura ieradumu analīze. Agrīnā pusaudžu vecumā notiek aktīva zobu maiņa, kurai mūsu pētījuma laikā bija iespēja sekot līdzi. Īpaši nozīmīgi tas ir tāpēc, ka pasaulē ir maz pētījumu, kas ietver šo bērnu vecuma grupu. Pasaulē ir pazīstamas daudzas dažādas kariesa profilakses metodes, un mēs izvēlējāmies izvērtēt izmaiņas zobu audos pēc ozona, fluorīdu lakas un silantu lietošanas pēc 6, 12, 18 un 24 mēnešiem, noteikt ozona ietekmi mineralizācijas procesā kariesa profilaksē premolāriem. Šis pētījums ir unikāls ar to, ka pirmo reizi Latvijā tika pētīta ozona terapija bērnu zobārstniecībā. Pielietojot Latvijā ne tik populāru, bet ārvalstīs plaši pazīstamu lāzerfluorescences ierīci DIAGNOdent, tika noteikta ozona un fluorīdu lakas lietošanas efektivitāte pastāvīgo molāru sākotnējā okluzālā emaljas kariesa ārstēšanā. Mūsu pētījumā pirmo reizi Latvijā tika pielietota šī agrīnā kariesa diagnostikas un monitorēšanas ierīce. Premolāriem kariess attīstījās vienlīdz bieži – profilaksē lietojot gan ozona, gan fluorīdu lakas, gan silantu metodi. Tātad nav būtiskas nozīmes, kādu profilaktisko līdzekli pielietojam. Secinājām, ka ozons ir efektīvs līdzeklis sākotnējā emaljas kariesa ārstēšanā pastāvīgiem molāriem, un uzskatām par nepieciešamību pēc iespējas agrīnāk uzsākt sākotnējā emaljas kariesa profilaktisko ārstēšanu tieši ar šo metodi.
Description: Promocijas darbs izstrādāts Rīgas Stradiņa universitātes Zobu terapijas un mutes veselības katedrā. Aizstāvēšana: 2017. gada 1. martā plkst. 14.30 Rīgas Stradiņa universitātes Medicīnas promocijas padomes atklātā sēdē Rīgā, Dzirciema ielā 16, Hipokrāta auditorijā.
DOI: https://doi.org/10.25143/prom-rsu_2017-01_pdk
License URI: http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/
Appears in Collections:2015.–2019. gadā aizstāvētie promocijas darbi un kopsavilkumi

Files in This Item:
File SizeFormat 
2017-01_Kalninja-Juulija_PDK_17-044.pdf1.03 MBAdobe PDFView/Openopen_acces_unlocked


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons