Please use this identifier to cite or link to this item: https://doi.org/10.25143/prom-rsu_2013-23_pdk
Title: Ekoloģiskie riski Latvijas iedzīvotāju vērtējumā. Promocijas darba kopsavilkums
Other Titles: Ecological Risks as Evaluated by Latvian Residents. Summary of the Doctoral Thesis
Authors: Rungule, Ritma
Briška, Iveta
Keywords: promocijas darba kopsavilkums
Issue Date: 2013
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Citation: Briška, I. 2013. Ekoloģiskie riski Latvijas iedzīvotāju vērtējumā: promocijas darba kopsavilkums: apakšnozare – socioloģija. Rīga: Rīgas Stradiņa universitāte. https://doi.org/10.25143/prom-rsu_2013-23_pdk
Abstract: Mūsdienu sabiedrība ir pakļauta virknei apzinātu un neapzinātu risku – ģenētiski modificētās pārtikas ietekme uz cilvēka veselību, slimību epidēmijas, piemēram, pēkšņais H1N1 gripas uzplaiksnījums, globālā sasilšana, mobilo telefonu kaitīgā ietekme. Sabiedrībai katru dienu jārod risinājumi dažādiem riskiem, lai veidotu sadzīvi un ņemot vērā jauno tehnoloģiju attīstību, mazinātu dažādu attīstības negatīvo aspektu ietekmi uz savu dzīvi un apkārtējo vidi. Skatoties perspektīvā, var teikt, ka moder-nizācijas izplatīšanās ģenerē arvien nopietnākus ekoloģiskos riskus vai blakusefektus, ar kuriem jātiek galā. Promocijas darba pētījuma objekts ir ekoloģiskie riski, un pētījuma priekšmets ir Latvijas sabiedrības ekoloģiskās apziņas komponentu (norūpētība par vides degradāciju, zināšanas par vidi degradējošiem faktoriem un gatavība ieguldīt laiku/līdzekļus vides uzturēšanā) kā ekoloģisko risku izpausmes veida vērtējums. Promocijas darba mērķis ir veikt Latvijas sabiedrības ekoloģiskās apziņas izpēti, pamatojoties uz Latvijas iedzīvotāju priekšstatiem par ekoloģisko risku vērtējumu. Promocijas darba struktūru veido ievads, trīs nodaļas, secinājumi, literatūras saraksts un astoņi pielikumi. Pirmās nodaļas 1. apakšnodaļā iztirzāta riska un riska sabiedrības teorētiskās paradigmas analīze, aplūkojot Niklasa Lūmana, Entonija Gidensa un Ulriha Beka teorētiskās pieejas. 2. apakšnodaļā aplūkotas riska uztveres teorijas, balstoties uz Ārona Vildavska un Karla Deika piedāvāto interpretāciju. Otrās nodaļas 1. apakšnodaļā izklāstīts risku iedalījums un risku analīzes pamatnostādnes, kā arī sniegts ekoloģisko risku analīzes teorētisks pamatojums promocijas darba empīriskajā daļā. 2. apakšnodaļā analizēti pētījumi, kuros līdz šim aplūkota apkārtējās vides, vides aizsardzības, ekoloģisko risku un sociālo procesu, kas var radīt ekoloģiskos riskus, problemātika Latvijā. Trešajā nodaļā detalizēti analizēts empīriskais pētījums par ekoloģiskajiem riskiem Latvijas iedzīvotāju skatījumā. Secinājumos sniegts rezumējums pētījuma gaitā iegūtajai informācijai. Pielikumos apkopotā informācija papildina un ilustrē promocijas darba vispārējo saturu. Teorētiskās analīzes bāze ir minēto sociologu un citu zinātņu pārstāvju monogrāfijas u. c. publikācijas.
Description: Promocijas darbs izstrādāts Rīgas Stradiņa universitātē. Aizstāvēšana: 2013. gada 18. septembrī plkst. 10.00 Rīgas Stradiņa universitātes Socioloģijas promocijas padomes atklātā sēdē Rīgā, Dzirciema ielā 16, Hipokrāta auditorijā.
DOI: https://doi.org/10.25143/prom-rsu_2013-23_pdk
License URI: http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/
Appears in Collections:2010.–2014. gadā aizstāvētie promocijas darbi un kopsavilkumi

Files in This Item:
File SizeFormat 
2013-23_Brishka-Iveta_PDK_13-193.pdf727.46 kBAdobe PDFView/Openopen_acces_unlocked


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons