Title: Probiotisko baktēriju efektivitāte orālās kandidozes ārstēšanā
Other Titles: Efficacy of probiotic bacteria in the treatment of oral candidiasis
Authors: Diāna Kuļikova
Sofija Ivanova
Rehabilitācijas fakultāte
Faculty of Rehabilitation
Keywords: probiotiķi;orālā kandidoze;Candida;probiotic;oral candidiasis;Candida
Issue Date: 2020
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Bakalaura darba nosaukums: Probiotisko baktēriju efektivitāte orālās kandidozes ārstēšanā. Bakalaura darba autore: Sofija Ivanova, Rīgas Stradiņa universitātes, Rehabilitācijas fakultātes, profesionāla bakalaura studiju programmas Uzturs studente. Pētījuma mērķis: izpētīt dažādu probiotisko baktēriju spējas samazināt Candida spp. augšanu. Pētījuma aktualitāte: Candida spp. ir oportūnistisks mikroorganisms, kurš pieder pie patstāvīgās mikrobiotas pārstāvjiem 40-50% cilvēku, un dažādu faktoru ietekmē var izsaukt orālo kandidozi. Kā rāda klīniskie dati, orālās kandidozes gadījumu skaits pieaug. Šī slimība rada lielu diskomfortu, un tai var būt nepatīkamas sekas uz pacientu veselību. Nozīmēta konservatīva ārstēšana bieži rāda blakusparādības un ir neefektīva, īpaši pacientiem ar hronisku slimības gaitu, jo Candida kļūst rezistenta pret pielietojamo terapiju. Līdz ar to, ir nepieciešams atrast alternatīvas drošas pieejas orālās kandidozes ārstēšanai un profilaksei. Pamatojoties uz publicētiem datiem, probiotiķiem piemīt spējas samazināt Candida augšanu un stimulēt cilvēku organismu cīņai pret infekciju. Pētījuma dalībnieki un metodes: tika īstenots kvantitatīvs eksperimentāls pētījums, kura gaitā tika pētītas trīs skābpiena produktu, divu uztura bagātinātāju, un no tiem izdalīto probiotisko baktēriju spējas ietekmēt Candida spp. augšanu, izmantojot agara difūzijas metodi. Candida spp. tika izdalīta no pacientiem ar orālās kandidozes diagnozi. Uz izolētām raugu tīrkultūrām tika pārbaudīta probiotiķu iedarbība. Pacienti aizpildīja anonīmu aptauju par viņu veselības stāvokli, uzturu un dzīvesveidu, lai noskaidrotu orālās kandidozes predisponējošus faktorus. Kopumā pētījumā piedalījās 16 cilvēki. Rezultāti un secinājumi: tikai 9 paraugos no 16 laboratorijā izdevies izdalīt Candida spp.. Tika identificētas sekojošās raugu sugas: C. albicans, C. dubliniensis, C. zeylanoides, S. cerevisiae. No skābpiena produktiem un uztura bagātinātājiem tika izdalītas L. plantarum, L. rhamnosus, B. longum, B. animalis, S. salivarius spp. thermophilus, Lc. lactis, Leuc. mesenteroides, Leuc. pseudomesenteroides. Diemžēl, šajā darbā nav atklāta Candida spp. augšanas inhibīcija, izmantojot visus probiotiķu paraugus. Aptaujas rezultāti parādīja, ka orālās kandidozes patoģenēzi ietekmēja stress, medikamentu lietošana, smēķēšana, alkohola lietošana, ar vienkāršiem ogļhidrātiem bagāta diēta, protēzes mutes dobumā, kā arī citas hroniskas slimības.
Title: Efficacy of probiotic bacteria in the treatment of oral candidiasis. Author: Sofija Ivanova, Rīga Stradiņš university, Rehabilitation faculty, professional bachelor`s study programme “Nutrition”. Aim of research: to study the ability of different probiotic bacteria to reduce the growth of Candida spp.. Topicality of research: oral candidiasis is a common infection of the oral cavity caused by the overgrowth of Candida species. Candida spp. is an opportunistic microorganism which belongs to normal microbiota of 40-50% people. According to clinical data the number of cases of oral candidiasis is increasing. The disease causes discomfort and can lead to other health problems. Oral candidiasis usually is treated with antifungal medicine. Antifungals have many adverse and side effects and often can be ineffective especially during the chronic disease because Candida spp. become resistant to them. So, it is necessary to find the save approach for prophylaxis and treating oral candidiasis. Previous studies have reported that probiotics have inhibiting effects on the growth of Candida and help the organism to resist against infection. Methods: it was the quantitative experimental study which was conducted to investigate the ability of three sour milk products, two food supplements, isolated probiotic bacteria from the mentioned products to affect the growth of Candida spp., using the agar diffusion method. Candida spp. was isolated from patients with diagnosis of oral candidiasis. Patients were asked to complete an anonymous survey about their health, nutrition and lifestyle with the aim to find out possible risk factors for the development of oral candidiasis. Sixteen people participated in this research. Results and conclusions: Candida spp. were isolated only in 9 of 16 samples. Four different species of yeasts were identified: C. albicans, C. dubliniensis, C. zeylanoides, S. cerevisiae. From sour milk products and supplements were isolated L. plantarum, L. rhamnosus, B. longum, B. animalis, S. Salivarius spp. thermophilus, Lc. lactis, Leuc. mesenteroides, Leuc. pseudomesenteroides. In this research probiotics had no effect of the inhibiting the growth of Candida spp.. The survey`s data showed the important predisposing factors of candidiasis were stress, drugs, autoimmune and chronic illnesses, alcohol, smoking and carbohydrate rich diet.
Description: Uzturs
Nutrition
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Bakalaura darbi



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.