Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorAndrejs Šķesters-
dc.contributor.authorKsenija Ņikuļcova-
dc.contributor.otherRehabilitācijas fakultātelv-LV
dc.contributor.otherFaculty of Rehabilitationen-UK
dc.date.accessioned2020-08-14T08:52:32Z-
dc.date.available2020-08-14T08:52:32Z-
dc.date.issued2020-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/123456789/2234-
dc.descriptionUzturslv-LV
dc.descriptionNutritionen-UK
dc.descriptionVeselības aprūpelv-LV
dc.descriptionHealth Careen-UK
dc.description.abstractBakalaura darba nosaukums: Antioksidatīvās un antiradikālās īpašības svaigi spiestā un rūpnieciski ražotajā granātābolu sulā. Bakalaura darba autore: Ksenija Ņikuļcova, Rīgas Stradiņa universitātes Rehabilitācijas fakultātes profesionālās studiju programmas “Uzturs” studente. Pētījuma mērķis: Ekperimentāli noteikt kopējo antioksidantu daudzumu, izvērtēt to spējas samazināt brīvo radikāļu potenci, līdz ar to arī oksidatīvā stresa lielumu, analizējot gan svaigi spiestu sulu no granātāboliem, kuri brīvi pieejami tirdzniecības vietās, gan arī rūpnieciski ražoto sulu. Pētījuma aktualitāte: Nepietiekama antioksidatīvā kapacitāte organismā rada iespēju veidoties oksidatīvajam stresam. Stresu veidojošie komponenti ir aktīvās skābekļa un slāpekļa formas, kā arī citi brīvie radikāļi. Granātābolu sula varētu būt labs antioksidantu papildinājums organisma iekšējai antioksidatīvajai potencei – galvenokārt hidrofīlajiem antioksidantiem. Pētījuma problēma: Vielu ar antioksidatīvajām un antiradikālajām īpašībām daudzumu atšķirības svaigi spiestā un rūpnieciski ražotajā granātābolu sulā. Pētījuma metodes: Pētījums veikts Rīgas Stradiņa universitātes Bioķīmijas zinātniskajā laboratorijā. Tika analizēti pieci Rīgas Centrāltirgū un veikalos nopirktie granātāboli no Spānijas, Turcijas, Azerbaidžānas, Dienvidāfrikas un Ēģiptes; četras rūpnieciski ražotās granātābolu sulas no Azerbaidžānas, Turcijas, Gruzijas un Ukrainas. Fenola savienojumu satura, antioksidantu aktivitātes un kapacitātes noteikšanai bija izmantota instrumentālās analīzes metode – spektrofotometrija. Pētījumā iegūtie dati tika apstrādāti un analizēti, izmantojot Microsoft Office Excel datorprogrammu. Rezultāti un secinājumi: Kopējais fenolu savienojumu saturs, antioksidantu aktivitāte un to spēja atšķirās starp granātāboliem no dažādiem audzēšanas reģioniem, kā arī starp rūpnieciski ražotajām sulām no dažādām valstīm. Rādītāji atšķirās arī svaigi spiestām un komerciālajām granātābolu sulām no vienas izcelsmes valsts. Augstākās vērtības visās trījās lietotajās metodēs uzrādīja sulas iegūtas no Dienvidāfrikas, Turcijas, Spānijas granātāboliem un, attiecīgi, komerciāli pieejamās sulas no Turcijas, Gruzijas un Azerbaidžānas. Tika konstatēts, ka lielākā fenola savienojumu koncentrācija bija dargākajās rūpnieciski ražotajās sulās. Rezultātu praktiskā pielietojamība: Ar augstu antioksidantu saturu sulu lietošana uzturā vārētu būt labs antioksidantu avots organisma iekšējai antioksidatīvajai potencei organismā. Šīs zināšanas uztura speciālisti var pielietot savā praksē.lv-LV
dc.description.abstractTitle: Antioxidant and antiradical properties of freshly squeezed and industrially produced pomegranate juice. Author: Ksenija Nikulcova, student of professional study programme “Nutrition”, Faculty of Rehabilitation, Riga Stradiņš University. Aim of research: To experimentally determine the total amount of antioxidants, to evaluate their ability to reduce the potential of free radicals, and thus the amount of oxidative stress, analyzing both freshly squeezed pomegranate juice, which is freely available, and industrially produced juice. Topicality of research: Insufficient antioxidant capacity in the body creates the possibility of oxidative stress. The stress-forming components are active forms of oxygen and nitrogen, as well as other free radicals. Pomegranate juice could be a good addition of antioxidants to the body's internal antioxidant potency - mainly hydrophilic antioxidants. Problem: Differences in the amount of substances with antioxidant and antiradical properties in freshly squeezed and industrially produced pomegranate juice. Methods: The research was performed in the Biochemistry Scientific Laboratory of Riga Stradiņš University. Five pomegranates from Spain, Turkey, Azerbaijan, South Africa and Egypt purchased at Riga Central Market and stores; four industrially produced pomegranate juices from Azerbaijan, Turkey, Georgia and Ukraine were analyzed. The method of instrumental analysis - spectrophotometry - was used to determine the antioxidant capacity. The data obtained in the study were processed and analyzed using Microsoft Office Excel computer program. Results and conclusions: The total content of phenolic compounds, antioxidant activity and their ability differed between pomegranates from different growing regions, as well as between industrially obtained juices from different countries. The results also differed for freshly squeezed and commercial pomegranate juices from the same country of origin. The highest values in all three methods used were pomegranate juices from South Africa, Turkey, Spain and, respectively, commercially available juices from Turkey, Georgia and Azerbaijan. It was found that the highest concentration of phenolic compounds was in the more expensive industrially produced juices. Practical use of results: Consumption of juices with a high content of antioxidants could be a good addition of antioxidants to the body's internal antioxidant potency. This knowledge can be used by nutritionists in their practice.en-UK
dc.language.isolv-LV-
dc.publisherRīgas Stradiņa universitātelv-LV
dc.publisherRīga Stradiņš Universityen-UK
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess-
dc.subjectgranātābolslv-LV
dc.subjectsulalv-LV
dc.subjectantioksidantilv-LV
dc.subjectfenoli.lv-LV
dc.subjectpomegranateen-UK
dc.subjectjuiceen-UK
dc.subjectantioxidantsen-UK
dc.subjectphenols.en-UK
dc.titleAntioksidatīvās un antiradikālās īpašības svaigi spiestā un rūpnieciski ražotajā granātābolu sulālv-LV
dc.title.alternativeAntioxidant and antiradical properties of freshly squeezed and industrially produced pomegranate juiceen-UK
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisen-UK
Appears in Collections:Bakalaura darbi



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.