Title: Olbaltumvielas saturošu uztura bagātinātāju lietojums sportistu uztura papildināšanai
Other Titles: The use of protein containing supplements to enrich athletes diet
Authors: Anita Pastare
Viktorija Zakarķeviča
Rehabilitācijas fakultāte
Faculty of Rehabilitation
Keywords: Olbaltumvielas;proteīni;sports;sporta uztura bagātinātāji;muskuļu hipertrofija.;Protein;sports;sports supplements;muscle hypertrophy.
Issue Date: 2020
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Darba nosaukums: Olbaltumvielas saturošo uztura bagātinātāju lietojums sportistu uztura papildināšanai. Bakalaura darba autore: Viktorija Zakarkeviča, Rīgas Stradiņa universitātes Rehabilitācijas fakultātes profesionālās augstākās izglītības Studiju programmas “Uzturs” 4. studiju gada studējošā. Pētījuma aktualitāte: Pēdējos gados palielinās sporta uztura bagātinātāju klāsts, vieni no izplatītākajiem ir tieši olbaltumvielas saturošie uztura bagātinātāji. Tie ir izplatīti ne tikai profesionālu sportistu vidū, bet arī starp cilvēkiem ar zemu vai vidēju fizisko slodzi. (Karlund, Gómez-Gallego , & Turpeinen, 2019.) Pētījuma mērķis: Noskaidrot speciālistu viedokli par olbaltumvielas saturošu uztura bagātinātāju lietojumu, lietošanas priekšrocībām vai trūkumiem sportistu uztura papildināšanā. Pētījuma uzdevumi: Uzzināt speciālistu viedokli par olbaltumvielas saturošo uztura bagātinātāju lietošanas aktualitātes izmaiņām pēdējā desmitgadē, izmaiņu iemesliem; noskaidrot speciālistu viedokli lietošanas priekšrocībām; izzināt speciālistu viedokli par rekomendāciju sniegšanu olbaltumvielas saturošo uztura bagātinātāju lietošanai; atklāt speciālistu viedokli dažādo formu efektivitāti; iegūt speciālistu viedokli par lietošanas laika un porcijas plānojumu; noskaidrot speciālistu viedokli par lietošanas riskiem; uzzināt speciālistu viedokli par galvenajiem priekšnosacījumiem olbaltumvielas saturošu uztura bagātinātāju iegādē. Pētījuma metodes, dizains: Kvalitatīvs pētījums, induktīva interviju satura analīze. Rezultāti un secinājumi: Olbaltumvielas saturošo uztura bagātinātāju aktualitāte ir augusi, ko ietekmējis aktīva dzīvesveida piekopšana un mārketings; galvenās priekšrocības ir ērts un ērts lietojums; tos nerekomendē cilvēkiem ar veselības problēmām, kuras paredz proteīna ierobežošanu; ir rekomendējami sportistiem; efektīvākās formas ir proteīna pulveris un kreatīns, netiek ieteikti proteīna batoniņi; šādus produktus vislabāk lietot pēc treniņa; ieteicamā olbaltumvielu deva sportistiem ir 1,5-2g uz kg svara; lietošanas risks ir slodze aknām un nierēm; pirms iegādes, jākonsultējas ar speciālistu. Darba apjoms: Pētnieciskais darbs satur 5 nodaļas, 2 attēlus, 11 pielikumus, tam ir 37 lappuses bez pielikumiem un 60 lappuses ar pielikumiem. Darbā tika izmantoti 45 informācijas avoti.
Title of the Paper: The use of protein containing supplements to enrich athletes diet. Author of the Bachelor Paper: Viktorija Zakarkeviča, 4th year student of professional higher education study program “Nutrition” of Rīga Stradiņš University, Faculty of Rehabilitation. Research topicality: The range of sports nutritional supplements has been increasing in recent years, with protein supplements being one of the most common. They are common not only among professional athletes, but also among people with low or medium physical activity. (Kathleen & Raymond, 2017) Objective of the research: To learn the opinion of specialists in the field about the uses, advantages or disadvantages of protein-containing food supplements in enriching the nutrition of athletes. Tasks of the research: To find out the opinion of specialists about the changes in the topicality of the use of protein supplements in the last decade, the reasons for the changes; to find out the opinion of specialists about the advantages of use; to find out the opinion of specialists regarding the provision of recommendations for the use of food supplements containing protein; to reveal the opinion of specialists about the effectiveness of various forms; to obtain the opinion of specialists regarding the use time and portion planning; to find out the opinion of specialists regarding the risks of use; to find out the opinion of specialists about the main preconditions for the purchase of protein supplements. Research methods, design: a qualitative research, inductive content analysis of interviews. Findings and conclusions: The relevance of protein supplements has grown, influenced by active lifestyles and marketing; the main advantages are convenient and convenient use; they are not recommended for people with health problems that require protein restriction; are recommended for athletes; the most effective forms are protein powder and creatine, protein bars are not recommended; such products are best used after training; the recommended dose of protein for athletes is 1.5-2g per kg of weight; the risk of usage is an overload for the liver and kidneys; consult a specialist before purchasing. Volume of the Paper: the research paper consists of 5 chapters, 2 figures, 11 appendices, it contains 37 pages without appendices and 61 pages including appendices. 45 information sources were used.
Description: Uzturs
Nutrition
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Bakalaura darbi



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.