Title: Klimata pārmaiņu reprezentācija un rāmējums ziņu medijos (“LSM”, “DELFI”, “BBC”, “The Guardian”)
Other Titles: The representation and framing of climate change in news websites (“LSM”, “DELFI”, “BBC”, “The Guardian”)
Authors: Anda Rožukalne
Emīlija Vimba
Komunikācijas fakultāte
Faculty of Communications
Keywords: Klimata pārmaiņas;ziņu mediji;digitālie mediji;Apvienotā Karaliste;Latvija;klimats;ziņu rāmējumi;mediju dienaskārtība;Climate change;news media;digital media;United Kingdom;Latvia;climate;news framing;media agenda setting
Issue Date: 2020
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Bakalaura darba nosaukums ir “Klimata pārmaiņu reprezentācija un rāmējums ziņu medijos (“LSM”, “Delfi”, “BBC”, “The Guardian”)”. Bakalaura darbs sastāv no divām daļām - teorētiskās un pētnieciskās. Bakalaura darbs ir izstrādāts Rīgā, Rīgas Stradiņa universitātē, komunikācijas fakultātē, 2020.gadā. Teorētiskajā daļā tika apskatīta teorija par digitālajiem ziņu medijiem un to specifiku, publikāciju žanriem, bakalaura darbā izmantoto pētniecības metodi - kvantitatīvo un kvalitatīvo kontentanalīzi, kā arī par rāmējuma un dienaskārtības teorijām un klimata pārmaiņām. Pētnieciskajā darba daļā tika aprakstīta izlase un iegūtie rezultāti par portāliem “The Guardian”, “Delfi”, “BBC” un “LSM”. Pētnieciskās darba daļas mērķis bija noteikt klimata pārmaiņu rāmējumu digitālo ziņu portālos, izpētīt, kādā rāmējumā ziņas visbiežāk tiek rakstītas, izpētīt, cik daudz un kāda satura ziņas par klimata pārmaiņām publicē sabiedriskie un komerciālie digitālie mediji Latvijā un Lielbritānijā un izpētīt, par kādu tēmu visvairāk tika publicētas ziņas komerciālajos un sabiedriskajos medijos. Pēc rezultātu analīzes secināts, ka ir iespējams izcelt trīs rāmējumus, kas ir kopīgi portāliem “The Guardian”, “Delfi”, “BBC” un “LSM” - politisko prioritāšu, biznesa un dabas procesu rāmējums. Kopā portāli piedāvā vienpusīgu skatījumu uz klimata pārmaiņām, kā galvenos tematus savās dienaskārtībās izvirzot politikas, biznesa un dabas jautājumus, atsevišķos gadījumos klāt nākot arī dzīvnieku un notikumi sabiedrībā tematiem. Mediju dienaskārtību nosaka notikumi politikā, biznesā un notikumi, kas saistīti ar dabas procesiem, kā arī mediji ir atkarīgi no uzņēmēju, amatpersonu un politiķu sniegtās informācijas. Lielbritānijas sabiedriskie un komerciālie ziņu portāli publicē vairāk rakstu par klimata pārmaiņām un ar to saistītām tēmām nekā Latvijas sabiedriskie un komerciālie mediji. Vismazāk rakstu par klimata pārmaiņām publicējis Latvijas komerciālais medijs “Delfi”. No tā izriet, ka Latvijas sabiedrība var iegūt maz un nepilnīgu informāciju par klimata pārmaiņām no Latvijas ziņu medijiem, kamēr Lielbritānijas sabiedrība var iegūt līdz pat trīs reizēm vairāk ziņu par klimata pārmaiņām. .Lai to labotu, mans priekšlikums ir portālos izveidot konkrētas sadaļas par jautājumiem, saistītiem ar klimata pārmaiņām (līdzīgi kā tas jau ir portālam “The Guardian”), piemēram, zem sadaļas “Vide” varētu būt tādas apakšsadaļas kā “Enerģija”, “Sugas”, “Protesti”, tādā veidā gan radot vienotāku skatu, gan iespēju rakstīt vairāk par dažādiem ar klimatu saistītiem jautājumiem. Žurnālistiem pašiem ir jāatklāj problēmas, jāseko līdzi jaunākajiem pētījumiem, notikumiem, atklājumiem, nevis jāpaļaujas uz politiķu teikto vai jauniem likumiem, kas skar vides problēmas. Tikai tādā veidā var tikt nodrošināta tematu un līdz ar to arī rāmju daudzveidība.
The title of the bachelor's thesis is "The representation and framing of climate change in news websites (“LSM”, “Delfi”, “BBC”, “The Guardian”). The bachelor's thesis consists of two parts - theoretical and research. The bachelor's thesis was developed in Riga, Riga Stradins University, Faculty of Communication, in 2020. The theoretical part dealt with the theory of digital news media and their specifics, genres of publications, the research method used in the bachelor's thesis - quantitative and qualitative content analysis, as well as theories of framing and agenda setting, and climate change. The research part describes the results obtained for the portals “The Guardian”, “Delfi”, “BBC” and “LSM”. The aim of the research part was to determine the framework of climate change on digital news portals, to study in which framework the news is most often written, to study how much and what content about climate change is published by public and commercial digital media in Latvia and United Kingdom and to find out about what news are published more frequently in commercial and public media. After analyzing the results, it is concluded that it is possible to highlight three frameworks that are common to “The Guardian”, “Delfi”, “BBC” and “LSM” - frameworks for political priorities, business and natural processes. Together, the portals offer a one-sided view of climate change, with political, business and natural issues at the top of their agendas, and in some cases animal and community events. The media agenda is determined by political, business and events related to natural processes, as well as the media depends on information provided by entrepreneurs, officials and politicians. British public and commercial news portals publish more articles on climate change and related topics than Latvian public and commercial media. The Latvian commercial media "Delfi" has published the least articlse on climate change. It follows that Latvian society can get little and incomplete information about climate change from Latvian news media, while British society can get up to three times more news about climate change. To remedy this, my proposal is to create specific sections on climate change issues in the portals (similar to the one already in “The Guardian”), for example there could be subsections under the “Environment” section such as “Energy”, “Species”, “Protests”, thus creating both a more unified view and the opportunity to write more about various climate-related issues. Journalists themselves need to uncover problems, keep up with the latest research, events, discoveries, and not rely on what politicians say or new laws that address environmental issues. Only in this way can the diversity of themes and thus of the frames be ensured.
Description: Žurnālistika
Journalism
Informācijas un komunikācijas zinātnes
Information and Communication Sciences
Appears in Collections:Bakalaura darbi

Files in This Item:


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.