Title: Izdegšanas sindroma saistība un stresa pārvaldība ergoterapeitiem Latvijā
Other Titles: The relationship between burnout syndrome and stress management in occupational therapists in Latvia
Authors: Zane Liepiņa
Madara Keiša
Veselības un sporta zinātņu fakultāte
Faculty of Health and Sports Sciences
Keywords: izdegšanas sindroms;izdegšana;profesionāla izdegšana;stresa pārvaldība;nodarbju līdzsvars;ergoterapija;burnout syndrome;burnout;professional burnout;stress management;balance of activities;occupational therapy
Issue Date: 2024
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Darba nosaukums: Izdegšanas sindroma saistība un stresa pārvaldība ergoterapeitiem Latvijā. Pētījuma mērķis: Noskaidrot, kāda ir izdegšanas sindroma saistība un kādas ir stresa pārvaldības spējas ergoterapeitiem Latvijā. Pētījuma dizains: Kvantitatīvs aprakstošs pētījums. Pētījuma aktualitāte: Daudzviet ziņo, ka ergoterapeitiem bieži vien ir konstatēts augsts emocionālā izsīkuma līmenis, kas tiek atzīts par galveno izdegšanas sindroma simptomu pētījumos. (Abaoglu, Demirok, Kayihan, 2021) Ergoterapeitu stresa pārvaldības izpēte ir svarīga, ņemot vērā, ka tā var palīdzēt novērst problēmas darba vietā un, jo īpaši izdegšanas sindromu, jo tā ir saistīta ar atgūšanos no nelaimes un noturību kritiskās situācijās, lai atgrieztos iekšējā līdzsvara un veselības stāvoklī. Turklāt, ciktāl ir zināms, saistība starp izdegšanas sindromu un stresa pārvaldību attiecībā uz ergoterapeitiem nav daudz pētīta. (Katsiana et al, 2021) Pētījuma metodes: Pētījumā piedalījās 57 ergoterapeiti no Latvijas. Pētījuma iekļaušanas kritēriji-ergoterapeiti, kas praktizē savā jomā vismaz 6 mēnešus. Ergoterapeiti aizpildīja elektroniskā veidā sūtītu aptauju, kas sastāvēja no demogrāfiskās anketas, Maslačas izdegšanas aptauja-psiholoģiskās novērtēšanas instruments, 22 jautājumu aptauja, kas aptver 3 jomas: emocionālo izsīkumu (EE), depersonalizāciju (DP) un personisko sasniegumu devalvāciju (PA), Problēmsituāciju pārvarēšanas stratēģiju īsā aptauja-28 jautājumu aptauja, kas aptver 3 stresa reakcijas pārvarēšanas stratēģijas: uz problēmu risināšanu vērsta pārvarēšana, uz emocijām vērsta pārvarēšana, uz izvairīšanos vērsta un Aktivitāšu aptaujas lapa nosaka nodarbju līdzsvaru, kas sastāv no četriem elementiem: miega, pašaprūpes, produktivitātes un brīvā laika. Rezultāti: Pētījuma dalībniekiem novēro zema līmeņa izdegšanu visās trīs apakšskalās. 80,7% ergoterapeitu ir zema emocionālā izsīkuma izdegšana, 42,1 % ir zemas darba spējas un profesionālie sniegumi. Stresa pārvaldības spējas ir zemā līmenī, viszemākās ir uz izvairīšanos vērstā stratēģijā (2,10). Secinājumi: Novērojama saistība starp izdegšanas sindromu un stresa pārvaldību ergoterapeitiem Latvijā, pastāv korelācija starp emocionālo izsīkumu un uz izvairīšanos vērstu stratēģiju un starp depersonalizāciju un uz emociju vērstu stratēģiju, un uz izvairīšanos vērstu stratēģiju.
Title of work: The relationship between burnout syndrome and stress management in occupational therapists in Latvia. The purpose of the study: To find out what is the relationship between burnout syndrome and stress management skills of occupational therapists in Latvia. Research Design: quantitative descriptive study. Relevance of the study: Occupational therapists are often reported to have high levels of emotional exhaustion, which has been identified as a key symptom of burnout in research (Abaoglu, Demirok, Kayihan, 2021).Research on stress management in occupational therapists is important given that it can help prevent workplace problems and, in particular, burnout, as it relates to recovery from adversity and resilience in critical situations to return to a state of internal balance and health. Moreover, to our knowledge, the relationship between burnout and stress management for occupational therapists has not been much studied.(Katsiana et al, 2021) Research methods: 57 occupational therapists from Latvia participated in the study. Inclusion criteria - occupational therapists practicing in their field for at least 6 months. Occupational therapists completed an electronic questionnaire consisting of a demographic questionnaire, the Maslach Burnout Questionnaire-a psychological assessment instrument, a 22-question questionnaire covering 3 domains: emotional exhaustion (EE), depersonalisation (DP) and devaluation of personal achievement (PA), a brief survey of coping strategies-28 questions covering 3 coping strategies for stress reactions: Problem-focused coping, Emotion-focused coping, Avoidance-focused coping, and Activity questionnaire measures the balance of activities consisting of four elements: sleep, self-care, productivity and leisure. Results: Participants in the study experience low levels of burnout on all three subscales. 80.7% of occupational therapists have low emotional exhaustion burnout, 42.1% have low work capacity and occupational performance. Stress management abilities are at low levels, being lowest in the avoidance-oriented strategy (2,10). Conclusions: There is a correlation between burnout and stress management in occupational therapists in Latvia, between emotional exhaustion and avoidance strategies, and between depersonalisation and both emotion-focused and avoidance strategies.
Description: Ergoterapija
Occupational Therapy
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Bakalaura darbi



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.