Title: Ergoterapeita novērtēšana un iejaukšanās agrīnās intervences pakalpojumā bērniem no 0 līdz 6 gadiem ar autiskā spektra traucējumiem Latvijā
Other Titles: Occupational therapist assessment and intervention in early intervention for children aged 0 to 6 years with autism spectrum disorders in Latvia
Authors: Elza Sebre
Viktorija Kronberga
Veselības un sporta zinātņu fakultāte
Faculty of Health and Sports Sciences
Keywords: autiskā spektra traucējumi;agrīnā intervence;ergoterapija;novērtēšana;iejaukšanās.;autistic spectrum disorder;early intervention;occupational therapy;assessment;intervention.
Issue Date: 2024
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Nosaukums: Ergoterapeita novērtēšana un iejaukšanās agrīnās intervences pakalpojumā bērniem no 0 līdz 6 gadiem ar autiskā spektra traucējumiem Latvijā. Autore: RSU studiju programmas ergoterapija IV kursa studente Viktorija Kronberga. Aktualitāte: Ir aprēķināts, ka ar autiskā spektra traucējumiem vidēji saskaras aptuveni katrs simtais pasaules iedzīvotājs (Zeidan, 2022). Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Bērnu psihiatrijas klīnikā no 2022.gada septembra ir pieejams Agrīnās intervences pakalpojums bērniem no 0 līdz 6 gadiem (ieskaitot) ar risku uz autiskā spektra traucējumiem, kā arī no 2023.gada pakalpojums ir pieejams arī citviet Latvijā. Ergoterapeits ir viens no speciālistiem, kas sniedz pakalpojumu šajā pakalpojumā (Veselības ministrija, 2023). Pētījuma mērķis: Izpētīt un aprakstīt kā tiek veikta pacientu novērtēšana, kā arī kādas terapijas metodes tiek izmantotas agrīnās intervences pakalpojumā bērniem no 0 līdz 6 gadiem ar autiskā spektra traucējumiem Latvijā. Pētījuma dizains: Kvalitatīvs fenomenoloģisks pētījums. Pētījuma dalībnieki: Pētījumā piedalījās pieci agrīnās intervences pakalpojumā bērniem no 0 līdz 6 gadiem ar risku uz autiskā spektra traucējumiem Latvijā praktizējošie ergoterapeiti. Datu ieguves metodes: Informācijas iegūšanai tika izmantotas daļēji strukturētas intervijas. Intervijas jautājumi un to struktūra tika balstīta uz 1999.gadā veiktu pētījumu, kas apraksta ergoterapijas prakses modeļus par Amerikas Savienotajās valstīs personām ar AST, pēc nepieciešamības to pielāgojot atbilstoši pētījuma jautājumiem (Watling, 1999; Case, 1999). Procedūra un datu analīze: Dalībnieku atlase tika veikta sadarbībā ar Latvijas Ergoterapeitu Asociāciju. Interviju audioierakstu garumi bija no 20 - 47 minūtēm. Izmantojot audioierakstus tika veikta interviju transkripcija. Interviju satura analīze tika veikta izmantojot deduktīvo satura analīzes metodi. Rezultāti: veicot interviju analīzi tika noskaidrots kā tiek veikta ergoterapeitu novērtēšana un iejaukšanās agrīnās intervences pakalpojumā bērniem no 0 līdz 6 gadiem ar risku uz autiskā spektra traucējumiem Latvijā. Secinājumi: Ir nepieciešams papildināt novērtēšanas instrumentu klāstu ar specifiskiem novērtēšanas instrumentiem, kas paredzēti tieši konkrētajai pacientu grupai, piemēram, Childhood Autism Rating Scale vai citiem, kā arī novērtēšanas instrumentiem, kas novērtē, piemēram, sensoros apstrādes traucējumus. Praktizējošie ergoterapeiti uzsver, ka grūtības, ar kurām saskaras speciālisti, liecina par nepieciešamību pēc organizatoriskiem un resursu uzlabojumiem agrīnās intervences pakalpojumā, piemēram, vienotu vadlīniju izveide pakalpojuma sniegšanai un novērtēšanai, piemēram, vienots novērtēšanas protokols, kā arī tālākizglītības kursi, supervīzijas un apmācības par specifisko pacientu grupu.
Title: Occupational therapy assessment and intervention in early intervention for children aged 0 to 6 years with autism spectrum disorders in Latvia. Author: RSU Occupational Therapy 4th year student Viktorija Kronberga. Background: It has been estimated that approximately one in every hundred people worldwide is affected by autism spectrum disorder (Zeidan, 2022). Since September 2022, the Early Intervention Service has been available at the Children's Clinical University Hospital's Child Psychiatry Clinic for children from 0 to 6 years old (inclusive) who are at risk for autism spectrum disorder. Additionally, since 2023, this service has also been available in other parts of Latvia. An occupational therapist is one of the specialists' providing services within this program (Ministry of Health, 2023). Aim of the study: To investigate and describe how patient assessment is performed, as well as what therapeutic methods are used in the early intervention service for children aged 0 to 6 years with autistic spectrum disorders in Latvia. Research design: Qualitative phenomenological study. Participants: five occupational therapists practicing in Latvia in the early intervention service for children aged 0 to 6 years at risk for autistic spectrum disorders participated in the study. Methods: Semi-structured interviews. Interview questions and their structure were based on a 1999 study describing patterns of occupational therapy practice in the United States for ASD, with adaptation as necessary to suit the research questions (Watling, 1999; Case, 1999). Procedure and data analysis: Cooperation with Latvian Association of Occupational Therapists to recruit participants. Duration of interviews varied between 20 – 47 minutes. Interviews were transcribed using audio recordings. Interview analysis was performed using the deductive method of content analysis. Results: by analyzing the interviews, it was found out how occupational therapists are evaluated and intervened in the early intervention service for children aged 0 to 6 years at risk of autistic spectrum disorders in Latvia. Conclusion: There is a need to expand the range of assessment tools with specific instruments designed for particular patient groups, such as the Childhood Autism Rating Scale or others, as well as assessment tools that evaluate, for example, sensory processing disorders. Practicing occupational therapists emphasize that the challenges faced by specialists indicate the need for organizational and resource improvements in early intervention services. This includes the development of unified guidelines for service provision and assessment, such as a standardized assessment protocol, as well as continuing education courses, supervision, and training for specific patient groups.
Description: Ergoterapija
Occupational Therapy
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Bakalaura darbi



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.