Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorAnna Lece-
dc.contributor.authorVilma Lora Bezprozvanova-
dc.contributor.otherVeselības un sporta zinātņu fakultātelv-LV
dc.contributor.otherFaculty of Health and Sports Sciencesen-UK
dc.date.accessioned2024-07-15T21:26:49Z-
dc.date.available2024-07-15T21:26:49Z-
dc.date.issued2024-
dc.identifier.urihttps://dspace.rsu.lv/jspui/handle/123456789/16383-
dc.descriptionUzturslv-LV
dc.descriptionNutritionen-UK
dc.descriptionVeselības aprūpelv-LV
dc.descriptionHealth Careen-UK
dc.description.abstractPipari ir daudzveidīgi augļi, kuriem ir pieejamas dažādas šķirnes un iedalījums turpinās gan to krāsā, gan asuma pakāpēs. Asu piparu pielietojums uzturā ir plašāk izplatīts Dienvidāzijas un Latīņamerikas valstīs, kur šie augļi tiek arī kultivēti un eksportēti. Pētījumā tiek apskatīts Latvijas pārtikas veikalos pieejamo piparu augļu antioksidatīvās īpašības, balstoties uz pētīto piparu šķirni, krāsu un formu. Pētījumā tika izmantoti 16 Latvijas pārtikas veikalos iegādāti svaigi piparu augļi, kas atšķīrās pēc to krāsas, formas un šķirnes, lai noteiktu to antioksidatīvo aktivitāti un polifenolu daudzumu. Pētniecībai izmantotās metodes iekļāva ABTS, FRAP, DPPH, TFC un TPC ar kā palīdzību bija iespējams noteikt antioksidatīvo aktivitāti, kā arī polifenolu daudzumu izveidotajos piparu paraugos. Literatūras apskats ietver informāciju par piparu sastāvu un esošajiem pētījumu datiem saistībā ar tajos atrodamo polifenolu daudzumu un antioksidatīvo aktivitāti. Apskatā atrodama informācija par piparos esošiem bioaktīvo vielu savienojumiem, ņemot vērā to ietekmi uz antioksidatīvo aktivitāti. Iegūtie rezultāti, izmantojot dažādas metodes uzrādīja, ka asie pipari ir ar augstāku antioksidatīvo aktivitāti un polifenolu daudzumu nekā neasie pipari. Sarkanās krāsas putna acs čili pipars bija asākais pētījumā izmantotais pipars, balstoties uz Scoville asuma skalu un uzrādīja līdz pat 20 reizes lielāku antioksidatīvo aktivitāti nekā neasie pipari. Iegūtie rezultāti starp neasajiem pipariem bija atšķirīgi, ko ietekmēja piparu krāsa un forma. Starp mini izmēra neasajiem pipariem augstāko antioksidatīvo aktivitāti uzrādīja dzeltenās krāsas pipari, savukārt starp standarta izmēra pipariem oranžās krāsas piparu antioksidatīvā aktivitāte bija līdz pat 2 reizes augstāka nekā sarkanās krāsas un līdz pat 4 reizes augstāka nekā zaļās krāsas pipariem.lv-LV
dc.description.abstractPeppers are a diverse fruit, with different varieties available and the classification continues both in terms of their color and degrees of pungency. The use of hot pepper in the diet is more widespread in the countries of South Asia and Latin America, where these fruits are also cultivated and exported. The study examines the antioxidant properties of pepper fruits available in Latvian grocery stores, based on the variety, color and shape of the studied pepper. The study used 16 fresh pepper fruits purchased in Latvian grocery stores, which differed in their color, shape and variety, to determine their antioxidant activity and polyphenol content. The methods used for the research included ABTS, FRAP, DPPH, TFC and TPC, with the help of which it was possible to determine the antioxidant activity as well as the amount of polyphenols in the prepared pepper samples. The literature review includes information on the composition of pepper and existing research data related to the amount of polyphenols found in them and their antioxidant activity. The review provides information on the compounds of bioactive substances in pepper, taking into account their effect on antioxidant activity. The obtained results, using different methods, showed that hot peppers has higher antioxidant activity and polyphenol content than non-hot peppers. The red colored bird's eye chili pepper was the hottest pepper used in the study based on the Scoville scale and showed up to 20 times more antioxidant activity than non-hot peppers. The results obtained varied between the blunt peppers, influenced by the color and shape of the pepper. Among mini-sized blunt peppers, yellow peppers showed the highest antioxidant activity, while among standard-sized peppers, orange-colored peppers had up to 2-fold higher antioxidant activity than red-colored peppers and up to 4-fold higher than green-colored peppers.en-UK
dc.language.isolv-LV-
dc.publisherRīgas Stradiņa universitātelv-LV
dc.publisherRīga Stradiņš Universityen-UK
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/restrictedAccess-
dc.subjectPiparilv-LV
dc.subjectpaprikalv-LV
dc.subjectkapsaicīnslv-LV
dc.subjectCapsicumlv-LV
dc.subjectCapsicum annuumlv-LV
dc.subjectCapsicum chinenselv-LV
dc.subjectantioksidatīvā aktivitātelv-LV
dc.subjectDPPHlv-LV
dc.subjectFRAPlv-LV
dc.subjectTFClv-LV
dc.subjectTPClv-LV
dc.subjectABTS.lv-LV
dc.subjectPepperen-UK
dc.subjectpaprikaen-UK
dc.subjectcapsaicinen-UK
dc.subjectCapsicumen-UK
dc.subjectCapsicum annuumen-UK
dc.subjectCapsicum chinenseen-UK
dc.subjectantioxidant activityen-UK
dc.subjectDPPHen-UK
dc.subjectFRAPen-UK
dc.subjectTFCen-UK
dc.subjectTPCen-UK
dc.subjectABTS.en-UK
dc.titleAntioksidatīvā aktivitāte un bioaktīvo vielu saturs dažādu Latvijā pieejamo piparu veidoslv-LV
dc.title.alternativeAntioxidative Activity and Content of Bioactive Substances in Different Types of Pepper Available in Latviaen-UK
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisen-UK
Appears in Collections:Bakalaura darbi



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.