Title: Uztura bagātinātāju lietošanas izplatība Latvijas parasportistu vidū
Other Titles: Prevalence of Nutritional Supplement use Among Latvian Para-athletes
Authors: Jānis Leitis
Rēzija Krista Zālīte
Veselības un sporta zinātņu fakultāte
Faculty of Health and Sports Sciences
Keywords: Uztura bagātinātāji;sportisti ar invaliditāti;Latvijas Paralimpiskā komiteja;Latvijas Neredzīgo sporta savienība;Latvijas Nedzirdīgo sporta federācija;dopings.;Dietary supplements;athletes with disabilities;Latvian Paralympic Committee;Latvian Blind Sports Union;Latvian Deaf Sports Federation;doping.
Issue Date: 2024
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Pētījuma aktualitāte: Eiropas uztura bagātinātāju tirgus strauji palielinās, un sportisti sastāda ievērojamu daļu to patērētāju grupas. Uztura bagātinātāju lietošanas izplatība atlētu vidū ir augsta, un kā galvenie iemesli to izmantošanai tiek minēti fizisko īpašību, enerģijas līmeņa un atjaunošanās procesu optimizēšana. Nepārdomāta uztura bagātinātāju lietošanas prakse var veicināt gan antidopinga noteikumu pārkāpšanu sportā, gan arī atstāt negatīvas sekas uz atlēta kopējo veselības stāvokli. Lai arī ir veikti plaši pētījumi par uztura bagātinātāju lietošanu sportistu populācijā, pētījumi parasportistu jeb sportistu ar invaliditāti vidū joprojām ir ierobežoti. Latvijā līdz šim nav veikti pētījumi, kas sniegtu priekšstatu par uztura bagātinātāju lietošanas izplatību un ar to lietošanu saistītajiem paradumiem Latvijas parasportistu populācijā. Pētījuma mērķis: izpētīt uztura bagātinātāju lietošanas izplatību un ar to lietošanu saistītos paradumus Latvijas parasportistu populācijā. Pētījuma metodes: kvantitatīva šķērsgriezuma pētījuma ietvaros, kas veikts no 2024. gada 1. aprīļa līdz 2024. gada 1. maijam, tika elektroniski apkopotas 88 Latvijas parasportistu iesniegtas anonīmas aptaujas anketas par uztura bagātinātāju lietošanu un ar to lietošanu saistītiem paradumiem. Datu apstrādei un analīzei tika izmantota izklājlapu lietojumprogrammatūra Microsoft Excel 2016 un Pivot tabulas. Pētījuma rezultāti un secinājumi: Uztura bagātinātāju lietošanas izplatība Latvijas parasportistu populācijā ir augsta, tos ikdienā regulāri lieto vidēji 91% Latvijas parasportistu. Sievietēm ir novērojama lielāka tendence lietot uztura bagātinātājus nekā vīriešiem. Par visbiežāk lietotajiem uztura bagātinātājiem Latvijas parasportistu populācijā tika atzīts D viramīns, C vitamīns, taukskābju preparāti, magnijs un multivitamīni/minerālvielu komplekss. Latvijas parasportisti uztura bagātinātājus galvenokārt lieto, lai stiprinātu imunitāti, palielinātu enerģijas līmeni un uzlabotu atjaunošanos pēc fiziskas slodzes. Populārākais informācijas avots, no kura parasportisti gūst informāciju par uztura bagātinātājiem un to lietošanu pārliecinoši ir treneris, kam seko ārsts, interneta resursi, fizioterapeits un komandas biedri, draugi.
Topicality of research: the European market for dietary supplements is growing rapidly and athletes represent a significant part of the consumer group. The prevalence of supplement use among athletes is high, with optimisation of physical performance, energy levels and recovery processes cited as the main reasons for use. Unwise supplementation practices can contribute to both anti-doping rule violations in sport and have negative consequences on the athlete's overall health. Although extensive research has been conducted on the use of dietary supplements in the athlete population, research in the parasport or disabled athlete population remains limited. In Latvia, no studies have been carried out to date to provide an overview of the prevalence and patterns of dietary supplement use in the Latvian para-athlete population. Aim of research: to investigate the prevalence of dietary supplement use and related behaviours in the Latvian parasport population. Research methods: a quantitative cross-sectional study, conducted from 1 April to 1 May 2024, electronically collected 88 anonymous questionnaires submitted by Latvian para-athletes on the use of dietary supplements and supplement-related behaviours. Microsoft Excel 2016 spreadsheet software and Pivot tables were used for data processing and analysis. Research results and conclusions: the prevalence of dieatary supplement use in the Latvian parasport population is high, with an average of 91% of Latvian para – athletes taking supplements regularly. Women tend to use dieatary supplements more than men. The most commonly used dietary supplements in the Latvian parasport population were vitamin D, vitamin C, fatty acid preparations, magnesium and multivitamins/mineral complexes. The main use of dietary supplements by Latvian para – athletes is to boost immunity, increase energy levels and improve recovery after exercise. The most popular source of information for para – athletes about supplements and their use is the coach, followed by doctor, internet resources, physiotherapist and teammates and friends.
Description: Uzturs
Nutrition
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Bakalaura darbi



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.