Title: Latvijā un ārpus Latvijas audzētu biešu produktu antioksidatīvās īpašības
Other Titles: Antioxidative Properties of Beetroot Products Grown in Latvia and Outside Latvia
Authors: Anna Lece
Nauris Mālmanis
Veselības un sporta zinātņu fakultāte
Faculty of Health and Sports Sciences
Keywords: Galda bietes;Beta vulgaris;oksidatīvais stress;antioksidanti;DPPH;ABTS;FRAP;TPC;Red beetroot;Beta vulgaris;oxidative stress;antioxidants;DPPH;ABTS;FRAP;TPC
Issue Date: 2024
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Bakalaura darba nosaukums: Latvijā un ārpus Latvijas audzētu biešu produktu antioksidatīvās īpašības. Bakalaura darba autors: Nauris Mālmanis, Rīgas Stradiņa universitātes Veselības un sporta zinātņu fakultātes profesionālās bakalaura programmas “Uzturs” students. Pētījuma mērķis: Eksperimentāli noteikt un salīdzināt antioksidatīvo un antiradikālo aktivitāti, un kopējo fenola savienojumu daudzumu Latvijā un ārpus Latvijas audzētu biešu produktos. Pētījuma aktualitāte: Augstās ķīmiskās aktivitātes dēļ brīvie radikāļi cilvēka organismā ir saistīti ar potenciālu šūnu bojājumu attīstību. Brīvos radikāļus spēj neitralizēt dažādi antioksidanti un to sistēmas. Galda bietes ir bagātīgs antioksidantu, tostarp polifenolu un betalaīnu, avots. Lietojot uzturā biešu produktus, kuri satur dabīgos antioksidantus, var samazināt oksidatīvo stresu, kā arī ierobežot slimību, tai skaitā kardiovaskulāru un ļaundabīgu audzēju, attīstību. Pētījuma metodes: Pētījums veikts Rīgas Stradiņa universitātes Bioķīmijas zinātniskajā laboratorijā. Pētījuma ietvaros tika atlasīti un analizēti 13 dažādi biešu produkti. Biešu izcelsmes vieta ir Latvija, Lietuva, Igaunija un Meksika. Paraugu antioksidatīvās un antiradikālās aktivitātes noteikšanai tika izmantotas spektrofotometriskās metodes – DPPH, ABTS un FRAP. Kopējo fenola savienojumu daudzuma (TPC) noteikšanai tika izmantota standarta Folīna-Čikalteu metode. Pētījumā iegūtie dati tika apstrādāti, analizēti un salīdzināti Microsoft Office Excel datorprogrammā. Rezultāti un secinājumi: Visaugstākā antiradikālā aktivitāte, izmantojot DPPH un ABTS radikāļus, konstatēta Lietuvā audzētām vārītām bietēm “Jovaige” Eko un Latvijā audzētām vārītām bietēm no z/s “Garīši”. Paraugu antiradikālā aktivitāte korelē ar dzelzs reducēšanas spēju, izmantojot FRAP metodi. Visaugstāko TPC, izmantojot Folīna-Čikalteu metodi, uzrāda Lietuvā audzētas vārītas bietes “Jovaige” Eko. Turpretī Latvijā audzētu biešu paraugu vidū vislielākais TPC novērots vārītām bietēm no z/s “Garīši”. Paraugu TPC rezultāti statistiski nozīmīgi (p < 0,05) korelē ar DPPH, ABTS un FRAP metožu rezultātiem. Rezultātu praktiskā pielietojamība: Galda bietēm ir augsta uzturvērtība, tās satur nozīmīgu daudzumu bioloģiski aktīvo vielu. Bietes ieteicams lietot gan svaigā, gan termiski apstrādātā veidā (vārītas, tvaicētas). Vērtīgs uztura papildinājums ikdienā var būt ekoloģiski un zemnieku saimniecībās audzētas bietes, jo tajās arī pēc termiskās apstrādes konstatēts augsts fenolu savienojumu un citu antioksidantu daudzums.
Title: Antioxidative properties of beetroot products grown in Latvia and outside Latvia. Author: Nauris Mālmanis, student of professional bachelor programme “Nutrition”, Faculty of Health and Sport Sciences, Riga Stradiņš University. Aim of research: To experimentally determine and compare the antioxidative and antiradical activity and total phenolic content in beetroot products grown in Latvia and outside Latvia. Topicality of research: Because of high chemical activity, free radicals in the human body have been linked to the development of potential cell damage. Free radicals can be neutralised by various antioxidants and antioxidant systems. Red beetroot is a rich source of natural antioxidants, including polyphenols and betalains. Beetroot products containing natural antioxidants can reduce oxidative stress and limit the development of diseases such as cardiovascular and malignant tumours. Methods: The study was conducted at the Riga Stradiņš University Scientific Laboratory of Biochemistry. Thirteen different red beetroot products were selected and analysed. Red beetroot originates from Latvia, Lithuania, Estonia, and Mexico. The spectrophotometric methods DPPH, ABTS and FRAP were used to determine the antioxidative and antiradical activity of the samples. The standard Folin-Ciocalteu method was used for the determination of total phenolic compounds (TPC). The data obtained in the study were processed, analysed, and compared in Microsoft Office Excel programme. Results and conclusions: The highest antiradical activity using DPPH and ABTS radicals was obtained in boiled beetroot “Jovaige” Eco grown in Lithuania and boiled beetroot from farm “Garīši” grown in Latvia. The antiradical activity of the analysed samples correlates with the iron reducing capacity using FRAP method. The highest TPC using the Folin-Ciocalteu method was found in boiled beetroot “Jovaige” Eco grown in Lithuania. In contrast, the highest TPC among analysed beetroot samples grown in Latvia was obtained in boiled beetroot from farm “Garīši”. The TPC results of the analysed samples correlated statistically significant (p < 0.05) with the results of DPPH, ABTS and FRAP methods. Practical use of results: Red beetroot has a high nutritional value, and it contains significant amounts of biologically active substances. Red beetroot is recommended both fresh and cooked (boiled or steam cooked). Organic and ecologically farmed beetroot can be a valuable addition to the daily diet, as high levels of phenolic compounds and other antioxidants have been found even after the thermal treatment of the analysed samples.
Description: Uzturs
Nutrition
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Bakalaura darbi



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.