Title: Funkcionālās pārtikas nozīme simptomu mazināšanā pacientiem ar gastroezofageālorefluksa slimību: sistemātiskais literatūras pārskats
Other Titles: Role of Functional Foods in Symptom Relief in Patients with Gastroesophageal Reflux Disease: a Systematic Review of the Literature
Authors: Ksenija Nikolajeva
Reičela Petraviča
Veselības un sporta zinātņu fakultāte
Faculty of Health and Sports Sciences
Keywords: Atslēgas vārdi: Funkcionāli pārtikas produkti; medus; šķiedrvielas; prebiotikas; ceļteku sēklas; GERS; GERS simptomi;Keywords: Functional foods; honey; fiber; prebiotics; psyllium; GERD; symptoms of GERD
Issue Date: 2024
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Bakalaura darba nosaukums: Funkcionālās pārtikas nozīme simptomu mazināšanā pacientiem ar gastroezofageālo refluksa slimību: sistemātiskais literatūras pārskats. Aktualitāte: Gastroezofageālās refluksa slimības (GERS) izplatība turpina pieaugt, un izolēta farmakoterapija nesniedz pacientiem vēlamo rezultātu- simptomu izzušanu vai to biežuma un smaguma mazināšanos. Kā arī pacienti ne vienmēr ievēro ar diētu saistītās rekomendācijas, piemēram, eliminācijas diētu. Šī iemesla dēļ, nepieciešama plašāka izpēte, kā daudzpusīgākas dzīvesveida korekcijas varētu sniegt labākus rezultātus slimības simptomu mazināšanā. Diēta ir viens no galvenajiem dzīvesveida modifikācijas faktoriem, tādēļ ir svarīgi izpētīt, kā specifiski produkti varētu ietekmēt ar GERS saistītos simptomus, tos iespējami mazinot. Hipotēze: Funkcionālu pārtikas produktu iekļaušana uzturā samazina GERS izraisīto simptomu biežumu un smagumu. Pētījuma mērķis: Noskaidrot, vai funkcionāliem pārtikas produktiem ir ietekme gastroezofagēlā refluksa simptomu mazināšanā. Pētījuma metodes: Sistemātisks literatūras pārskats. Dati tika iegūti izmantojot piecas datubāzes- PubMed; EBSCO; Wiley Online Library; ProQuest; Cochrane Library. Pētījumā tika iekļauti randomizēti kontrolēti pētījumi no 2018. līdz 2024.gadam angļu valodā, kuros tika pētīta funkcionālas pārtikas ietekme saistībā ar GERS simptomiem. Rezultāti: Pārskatā tika iekļauti trīs pētījumi ar dažādiem funkcionāliem pārtikas produktiem- Manukas medu, cukurniedru šķiedru pulveri un ceļteku sēnalu pulveri, un to saistību ar gastroezofageālās slimības simptomu mazināšanu. Pielietojot Manukas medu, dalībnieki subjektīvi novēroja stāvokļa uzlabošanos un simptomu samazināšanos. Endoskopiski tika novēroti uzlabojumi barības vada gļotādas audos, to samazināts iekaisums. Cukurniedru šķiedru pulveris uzrādīja nozīmīgus uzlabojumus grēmu un regurgitācijas simptomu gadījumos (p < 0.05) Ceļteku sēklas tika atzītas, kā efektīvs terapijas līdzeklis GERS pacientiem ar funkcionāliem aizcietējumiem. Secinājumi: Pētījumā izvirzīto hipotēzi nevar ne apstiprināt, ne noliegt, nepietiekamo pētījumu skaita un dažādo mērījumu skalu izmantošanas dēļ. Pacientiem, kuriem tika diagnosticēta gastroezofageālā refluksa slimība, tika novērota dažādu simptomu uzlabošanās, papildinot savu uzturu ar funkcionālu pārtiku. Šī novērojuma dēļ, būtu vērtīgi veikt papildus augstas kvalitātes randomizēti kontrolētus pētījumus, lai apstiprinātu funkcionālu pārtikas produktu labvēlīgu ietekmi GERS simptomu mazināšanā. Atslēgas vārdi: Funkcionāli pārtikas produkti; medus; šķiedrvielas; prebiotikas; ceļteku sēklas; GERS; GERS simptomi
Title of the bachelor’s thesis: Role of functional foods in symptom relief in patients with gastroesophageal reflux disease: a systematic review of the literature. Background: The prevalence of gastroesophageal reflux disease (GERD) continues to increase, and isolated pharmacotherapy does not provide the desired results - the disappearance of symptoms or a reduction in their frequency and severity. Also, patients do not always follow diet-related recommendations, such as an elimination diet. For this reason, more research is needed on how more comprehensive lifestyle adjustments could provide better results in reducing the symptoms of the disease. Diet is one of the main lifestyle modification factors, so it is important to study how specific products might affect the symptoms associated with GERD, possibly reducing them. Hypothesis: Incorporating functional foods in the diet will reduce the frequency and severity of symptoms caused by GERD. Objective of the study: Determine whether functional foods have an effect in improving the symptoms of gastroesophageal reflux. Research methods: A systematic literature review. Data were obtained using five databases- PubMed; EBSCO; Wiley Online Library; ProQuest; Cochrane Library. Studies were included if they corresponded to randomized controlled trials between 2018 and 2024 in English that investigated the effects of functional foods on GERSD symptoms. Results: The review included three studies of different functional foods - Manuka honey, sugarcane fiber powder and psyllium husk powder - and their association with reducing symptoms of gastroesophageal disease. When using Manuka honey, participants subjectively observed an improvement in their condition and a reduction in symptoms. Endoscopically, improvements were observed in the mucous tissues of the esophagus as well as reduced inflammation. Sugarcane powder showed significant improvement in heartburn and regurgitation symptoms (p < 0.05). Psyllium seeds were found to be an effective treatment for GERD patients with functional constipation. Conclusions: The hypothesis can neither be confirmed nor denied, due to the insufficient number of studies and the use of different measurement scales. Patients diagnosed with gastroesophageal reflux disease have seen improvement in various symptoms by supplementing their diet with functional foods. Because of this observation, it would be worthwhile to conduct high-quality randomized controlled trials to confirm the beneficial effects of functional foods in reducing GERS symptoms. Keywords: Functional foods; honey; fiber; prebiotics; psyllium; GERD; symptoms of GERD
Description: Uzturs
Nutrition
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Bakalaura darbi



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.