Title: Miega kvalitātes saistība ar uztura paradumiem un ķermeņa masas indeksu
Other Titles: Relationship of Sleep Quality with Dietary Habits and Body Mass Index
Authors: Lolita Vija Neimane
Patrīcija Vecvagare
Veselības un sporta zinātņu fakultāte
Faculty of Health and Sports Sciences
Keywords: Miega kvalitāte;uzturs;ķermeņa masas indekss.;Sleep quality;nutrition;body mass index.
Issue Date: 2024
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Aktualitāte: Aptaukošanās ir viens no riska faktoriem daudzām hroniskām slimībām, tajā skaitā arī miega apnojas attīstībai, tomēr šo risku ir iespējams novērst laicīgi, ievērojot veselīga uztura pamatprincipus, regulāri nodarbojoties ar fiziskām aktivitātēm, tādā veidā arī saglabājot augumam atbilstošu ķermeņa masu jeb saglabājot normālu ķermeņa masas indeksu (ĶMI). Līdz ar to, laicīgi pievēršot uzmanību esošā uztura paradumiem, izvērtējot antropometriskos rādītājus un novērtējot miega kvalitāti, iespējams uzlabot ikdienas paradumus, lai mazinātu miega traucējumu (t.sk. miega apnojas) un citu hronisku saslimšanu attīstības risku. Darba mērķis: Noskaidrot miega kvalitātes saistību ar uztura paradumiem un ķermeņa masas indeksu sēdoša darba veicējiem darbiniekiem Rīgā un Pierīgā. Metodes: Pētījumā piedalījās 102 sēdoša darba veicēji no 6 dažādiem uzņēmumiem Rīgā un Pierīgā. Veicot antropometriskos mērījumus, t.sk. bioimpedances svaru mērījumus, tika noteikta dalībnieka ķermeņa kompozīcija un ķermeņa masas indekss (ĶMI). Savukārt, lai noskaidrotu uztura paradumus, dalībniekam bija jāaizpilda 24 stundu atcerēšanas un pārtikas patēriņa biežuma anketa un, lai noteiktu dalībnieka miega kvalitāti, tika lūgts aizpildīt Pitsburgas miega kvalitātes indeksa (PSQI) noteikšanas anketu. Rezultāti: Salīdzinot pētījuma dalībnieku ĶMI ar Pitsburgas miega kvalitātes indeksu (PSQI), netika atklāta statistiski nozīmīga atšķirība. Izvērtējot uztura paradumus starp ĶMI un PSQI grupām, netika atklāta statistiski nozīmīga atšķirība. Statistiski vāja korelācija tika atklāta starp dārzeņu un augļu lietošanu un ĶMI (r = - 0,203; p = 0,041) un starp piena un piena produktu lietošanu un ĶMI (r = -0,207, p = 0,037), taču citās produktu grupās netika atklāta statiski nozīmīga saistība starp uztura paradumiem, ĶMI un PSQI. Secinājumi: Nav vērojama saistība starp dalībnieku ĶMI un miega kvalitāti. Pētījuma dalībnieku uztura paradumi neatbilst Latvijas Republikas Veselības ministrijas veselīga uztura rekomendācijām pieaugušajiem. Nav vērojama saistība starp dalībnieku uztura paradumiem un ĶMI vai miega kvalitāti.
Background: Obesity is one of the risk factors for many chronic diseases, including the development of sleep apnea, however, it is possible to prevent this risk in time by following the basic principles of a healthy diet, regularly engaging in physical activities, thus also maintaining a body weight corresponding to the height, or maintaining a normal body mass index (BMI). Therefore, by timely paying attention to existing nutritional habits, evaluating anthropometric indicators and assessing sleep quality, it is possible to improve daily habits in order to reduce the risk of developing sleep disorders (including sleep apnea) and other chronic diseases. Objective: To find out the relationship between sleep quality, dietary habits and body mass index of sedentary workers in Riga and Pieriga region. Methods: The study included 102 sedentary workers from 6 different workplaces in Riga and Pieriga region. Performing anthropometric measurements, including bioimpedance measurements, the participant’s body composition and body mass index (BMI) were determined. To find out participants’ dietary habits, they had to fill out a 24-hour recall and food consumption frequency questionnaire and to determine the participant's sleep quality, they were asked to fill out the Pittsburgh Sleep Quality Index questionnaire. Results: A comparison of study participants' BMI with the Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI) revealed no statistically significant difference. Evaluating the difference between dietary habits, BMI and PSQI, no statistically significant difference was found. A statistically weak correlation was only found between the consumption of vegetables and fruits and BMI (r = - 0.203; p = 0.041) and milk and dairy products and BMI (r = -0,207, p = 0,037), but no statistically significant relationship was found between dietary habits, BMI and PSQI in other product groups. Conclusion: No relationship was observed between participants' BMI and sleep quality. The dietary habits of the research participants do not comply with the healthy nutrition recommendations of the Ministry of Health of the Republic of Latvia for adults. No relationship was observed between participants' dietary habits and BMI or sleep quality.
Description: Uzturs
Nutrition
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Bakalaura darbi



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.