Title: Studentu informētība par muguras lejas daļas sāpēm un rīcības pasākumi to mazināšanai
Other Titles: Student`s awareness of lower back pain and action to alleviate it
Authors: Gunta Bēta
Beate Mame
Liepājas filiāle
Liepāja branch
Keywords: Masāža;muguras lejas daļas sāpes;studenti.;Massage;lower back pain;students.
Issue Date: 2024
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Kvalifikācijas darbs ir izstrādāts par tēmu ‘’Studentu informētība par muguras lejas daļas sāpēm un rīcības pasākumi to mazināšanai’’. Kvalifikācijas darba mērķis ir noskaidrot studentu, vecumā no 18-35 gadiem informētību par muguras lejasdaļas sāpēm un rīcību to mazināšanai. Pētījuma mērķis ir noskaidrot studentu, vecumā no 18 – 35 gadiem, informētību par muguras lejasdaļas sāpēm un rīcību to mazināšanā. Lai apstiprinātu pētījuma hipotēzi izvirzīti uzdevumi : 1. Noskaidrot studentu informētību par muguras lejasdaļas sāpēm. 2. Noskaidrot studentu rīcību muguras lejasdaļas sāpju mazināšanā, ietverot ārstniecisko masāžu. 3. Salīdzināt studentu informētību un rīcību, ņemot vērā muguras lejasdaļas sāpju ilgumu (1. grupa līdz 6 nedēļām, 2. grupa No 6 līdz 12 nedēļām, 3. grupa ilgāk par 12 nedēļām ). Kvalifikācijas darbs sastāv no ievada, divām teorijas daļām, kuras pamatotas uz zinātnisko literatūru. Darba kopējais apjoms ir 37 lappuses, attēlu skaits ir 33 attēli. Izmantotās literatūras avotu skaits ir 31. Datu iegūšanai izmantota autores veidota anketa, analizētas 140 respondentu anketas un secināts, ka izvirzītās hipotēzes apstiprinās. 1. Hipotēze - Studenti vecumā no 18-35 gadiem ir informēti par muguras lejasdaļas sāpju veidojošiem faktoriem ir pierādīta, jo 73 % respondenti ir informēti par muguras lejas daļas sāpju veidojošiem faktoriem, kas atbilst labai informētības pakāpei. 2. Hipotēze - Rīcības pasākumi studentiem muguras lejas daļas sāpju mazināšanā ir atšķirīgi - pierādīta, jo respondenti ar ilgākām muguras lejas daļas sāpēm ergonomikas pasākumus ievēro mazāk, kā arī atšķirīgas ir ārstēšanās pieejas.
The qualification work is developed on the topic “Students’ awareness of lower back pain and measures to reduce it.” The aim of the research is to determine students’ awareness, aged 18-35, regarding lower back pain and their actions to alleviate it. To confirm the research hypothesis, the following tasks were formulated: 1. Investigate students’ awareness of lower back pain. 2. Explore students’ actions in reducing lower back pain, including therapeutic massage. 3. Compare students’ awareness and actions based on the duration of lower back pain (Group 1: up to 6 weeks, Group 2: 6 to 12 weeks, Group 3: more than 12 weeks). The qualification work consists of an introduction and two theoretical sections based on scientific literature. The total length of the work is 37 pages, including 33 images. A total of 31 literature sources were used. To obtain the data, a questionnaire created by the author was used, and 140 respondents' questionnaires were analyzed. It was concluded that the proposed hypotheses were confirmed. 1. Hypothesis - Students aged 18-35 are aware of lower back pain-producing factors has been proven, with % of respondents aware of lower back pain-producing factors consistent with a good level of awareness. 2. Hypothesis – Action measures for students to alleviate lower back pain have been demonstrated differently, with respondents with longer lower back pain noticing less ergonomic measures as well as different treatment approaches.
Description: Ārstnieciskā masāža
Medical Massage
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Studējošo kvalifikācijas darbi

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Liepajas_filiale_LFAM_2024_Beate_Mame_059139.pdfKvalifikācijas darbs476.35 kBAdobe PDFView/Open    Request a copyopen_acces_locked
Pielikumi.pdfNoslēguma darba pielikums417.5 kBAdobe PDFView/Open    Request a copyopen_acces_locked


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.