Title: Akūtās zobārstniecības klīnikas izveides priekšizpēte Latvijā
Other Titles: Feasibility study of the establishment of an acute dental clinic in Latvia
Authors: Iveta Ludviga
Santa Silava
Sociālo zinātņu fakultāte
Faculty of Social Sciences
Keywords: Uz pacientu centrēta akūtā zobārstniecība;akūtās zobārstniecības pieejamība Latvijā;akūtās zobārstniecības klīnikas biznesa modelis.;Patient centered emergency dentistry;emergency dentistry availability in Latvia;emergency dentistry clinic business model.
Issue Date: 2024
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Akūtās zobārstniecības klīnikas Latvijā izveides priekšizpēte Latvijā. Primārās veselības aprūpe Latvijā un arī pasaulē ir aktuāla tēma. Zobārstniecība kā nozare ir būtiska pacienta fiziskās, mentālās un sociālās labbūtības uzturēšanas nozare, un tā ir arī viena no Primārās Veselības Aprūpes stūrakmeņiem. Pētījuma galvenais mērķis ir novērtēt un apzināt akūtās zobārstniecības situāciju Latvijā, tās pieejamību Rīgā un Latvijas reģionos. Novērtēšana tiek veikta izmantojot Pikera uz pacientu centrētas veselības aprūpes principus un to pielāgojumu zobārstniecībai, kā arī noskaidrot akūtās zobārstniecības pieejamības vājās puses kā arī pacientu vajadzības un izveidot akūtas zobārstniecības klīnikas biznesa modeli. Pētījuma galvenie uzdevumi ir zinātnisko publikāciju izvērtēšana , pacientu un zobārstu viedokļu apkopošana un izmantojot iegūtos rezultātus izsvērt vai akūtās zobārstniecības klīnika Latvijā ir nepieciešama, kurā reģionā klīniku vajadzētu veidot un izveidot akūtās zobārstniecības klīnikas biznesa modeli. Priekšizpētes viens no galvenajiem mērķiem arī ir izsvērt vai klīnikas izveide ir iespējama. Pētījumā ir izvirzīti pieci jautājumi. Akūtās zobārstniecības klīnika 24/7 gan Rīgā , gan Latvijas reģionos ir nepieciešama, jo situācija ar pieejamību gan no pacientu, gan zobārstu viedokļa ir kritiska. Izpētot galvenos konkurentus galvenais secinājums ir pakalpojuma nepieejamība 24/7 un pakalpojuma dārdzība, kas ir galvenā problēma. Viens no galvenajiem secinājumiem, kas izriet no šī pētījuma ir akūtās klīnikas 24/7 pastāvēšanas neiespējmība , jo lai nodrošinātu šādas klīnikas darbību būtu nepieciešams papildus finansējums no Valsts budžeta vai citiem finansējuma avotiem. Maģistra darbs, 88 lapaspuses, 1 pielikums, 17 tabulas, 32 attēli un 69 informācijas avoti. Atslēgas vārdi: uz pacientu centrēta akūtā zobārstniecība, akūtās zobārstniecības pieejamība Latvijā, akūtās zobārstniecības klīnikas biznesa modelis. Silava, Santa. Akūtās zobārstniecības klīnikas izveides priekšizpēte Latvijā. Maģistra darbs/ zinātniskais vadītājs Dr. sc. administr., asoc. prof. Iveta Ludviga. Rīga: RSU, 2024, 88LPP.: 32 il.
Acute dental clinics in Latvia establishment feasibility study. Primary healthcare in Latvia and abroad is a topical subject. Dentistry as a field is important for ensuring a patients physical, mental and social wellbeing and is one of the cornerstones of primary healthcare. The main aim of the research is to review and evaluate the emergency dentistry situation in Latvia and it’s accessibility in Riga and other regions of Latvia. The evaluation is done using Picker’s patient centered healthcare principles and their adaptability to dentistry, as well as find out emergency dentistry weaker sides, patient’s needs and create an emergency dentistry clinic business model. The main task within this research is to evaluate research, summarize the opinions of dentists and patients and using the results deliberate if an emergency dentistry in Latvia is necessary, in which region it should be established and an emergency dentistry clinic business model is needed. One of the main aims of this research is to evaluate if the establishment of the clinc is possible. There are five questions brought forward in this research. Emergency dentistry clinic 24/7 in Riga and other regions of Latvia ir necessary, because the situation with availability according to patients and dentists is critical. After researching the main competitors it is concluded that the lack of availability of the service 24/7 and high cost is the main problem. One of the main conclusions of this research is the impossibility of a 24/7 emergency clinic, due to the lack of funding from the state of Latvia or other financial sources. Master’s degree, 88 pages, 1 addition, 17 tables, 32 images and 69 information sources. Key words: patient centered emergency dentistry, emergency dentistry availability in Latvia, emergency dentistry clinic business model. Silava, Santa. Acute dental clinics in Latvia establishment feasibility study. Master’s degree/research manager Dr. sc. administr., asoc. prof. Iveta Ludviga. Riga: RSU, 2024, 88P,: 32 im.
Description: Veselības vadība
Health Management
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Maģistra darbi

Files in This Item:


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.