Title: Problēmsituāciju pārvarēšanas pieeju saistība ar trauksmes un depresijas rādītājiem vecumgrupās pieaugušajiem
Other Titles: The relationship between approaches to coping and anxiety and depression scores in age groups of adults 
Authors: Gunita Skaldere-Darmudasa
Vaira Rudzīte
Sociālo zinātņu fakultāte
Faculty of Social Sciences
Keywords: age group;anxiety;COPE;coping strategies;depresija;depression;problēmsituāciju pārvarēšanas pieejas;trauksme;age group;anxiety;COPE;coping strategies;depression
Issue Date: 2024
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Pētījumi liecina, ka problēmsituāciju pārvarēšanas pieeju apmācība var būt efektīva intervence trauksmes un depresijas simptomu mazināšanai. Balstoties uz šīm atziņām, bakalaura darba mērķis bija, noskaidrot saistības un atšķirības starp indivīda problēmsituāciju pārvarēšanas pieejas izvēli un trauksmes un depresijas rādītājiem dažādās vecumgrupās. Bakalaura darbā tika dots zinātniskajā literatūrā balstīts ieskats, kā problēmsituāciju pārvarēšanas pieejas ir saistītas ar trauksmes un depresijas rādītājiem. METODE. Pētījumā piedalījās N = 123 dalībnieki, vecumā no 18 līdz 76 gadiem (M = 39,1; SD = 14,2), tie tika iedalīti četrās vecumgrupās: 1. 18-29, 2. 30-44, 3. 45-59, 4. 60+. Lai noteiktu indivīdu problēmsituāciju pārvarēšanas pieejas tika izmantota “Problēmsituāciju pārvarēšanas pieeju aptauja” vai COPE-LV. Lai noteiktu trauksmes un depresijas rādītājus tika izmantota “Depresijas, trauksmes un stresa aptaujas” atjaunotā versija. Lai noteiktu mainīgo saistības un atšķirības katrā vecumgrupā, tika veikta Spīrmena korelāciju analīze un vienvirziena dispersijas analīze. REZULTĀTI. Tika noteiktas atšķirības trauksmes rādītājos, kā arī vairākas saistības starp problēmsituāciju pārvarēšanas pieejām un trauksmes un depresijas rādītājiem dažādu vecumgrupu starpā. GALVENIE SECINĀJUMI. Tika noteikts, ka gados jaunākajā vecumgrupā 18-29 trauksmes rādītāji bija nozīmīgi augstāki nekā vecumgrupā 30-44 un 45-59. Visās vecuma grupās tādas Izvairīgā pārvarēšanas veida pieejas kā Apreibinošu vielu lietošana, Atteikšanās no rīcības, Domu novēršana no problēmas un Noliegums bija saistītas ar augstākiem trauksmes vai depresijas rādītājiem. Visās vecuma grupās, izņemot 60+, indivīdiem ar zemākiem trauksmes vai depresijas rādītājiem bija lielāka tendence izmantot Aktīvās pārvarēšanas veida pieejas un Emocionālās sociālās pārvarēšanas veida pieejas vairāk, nekā indivīdiem ar augstākiem trauksmes un depresijas rādītājiem. Šī pētījuma secinājumi ir saskaņā ar līdzīgiem pētījumiem un liecina, ka problēmsituāciju pārvarēšanas pieejas ir saistītas ar trauksmes un depresijas rādītājiem, ka šīs saistības pastāv dažādos vecuma posmos (vecuma grupās), un ka to uzlabošana spētu veicināt indivīdu psiholoģisko veselību. Apkopotā informācija un atzinumi var būt noderīgi, attīstot individuālās pārvarēšanas prasmes vai intervences un pētījumus par šo tēmu.
Research shows that training in coping strategies can be an effective intervention for reducing symptoms of anxiety and depression. Based on these findings, the aim of the bachelor's thesis was to determine the connections and differences between the choice of an individual's approach to overcoming problem situations and the indicators of anxiety and depression in different age groups. The bachelor's thesis provided a literature-based insight into how problem-solving approaches are related to anxiety and depression scores. METHOD. N = 123 participants aged 18 to 76 (M = 39.1; SD = 14.2) took part in the study, they were divided into four age groups: 1. 18-29, 2. 30-44, 3. 45-59 , 4. 60+. In order to determine individuals approaches to coping with problem situations, the "Coping Orientation to Problems Experienced Inventory" or COPE-LV was used. A revised version of the Depression, Anxiety and Stress Questionnaire was used to determine anxiety and depression scores. Spearman's correlation analysis and one-way analysis of variance were performed to determine associations and differences in variables within each age group. RESULTS. Differences in anxiety scores were identified, as well as several associations between coping approaches and anxiety and depression scores across age groups. MAIN CONCLUSIONS. It was determined that the youngest age group 18-29 had significantly higher anxiety scores than the 30-44 and 45-59 age groups. In all age groups, Avoidant coping approaches such as Substance Use, Withdrawal, Avoidance of the Problem, and Denial were associated with higher rates of anxiety or depression. In all age groups except 60+, individuals with lower anxiety or depression scores had a greater tendency to use Active Coping Approaches and Emotional Social Coping Approaches more than individuals with higher anxiety and depression scores. The findings of this study are in line with similar studies and show that problem-solving approaches are related to anxiety and depression scores, that these associations exist at different age stages (age groups), and that their improvement could contribute to the psychological health of individuals. The information and findings gathered can be useful in the development of individual coping skills or interventions and research on this topic.
Description: Psiholoģija
Psychology
Psiholoģija
Psychology
Appears in Collections:Bakalaura darbi

Files in This Item:


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.