Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorAleksandra Palkova-
dc.contributor.authorAntra Adiene-
dc.contributor.otherSociālo zinātņu fakultātelv-LV
dc.contributor.otherFaculty of Social Sciencesen-UK
dc.date.accessioned2024-07-15T21:22:51Z-
dc.date.available2024-07-15T21:22:51Z-
dc.date.issued2024-
dc.identifier.urihttps://dspace.rsu.lv/jspui/handle/123456789/16150-
dc.descriptionStarptautiskās attiecības - Eiropas studijaslv-LV
dc.descriptionInternational Relations - European Studiesen-UK
dc.descriptionSocioloģija, politoloģija un antropoloģijalv-LV
dc.descriptionSociology, Politics and Anthropologyen-UK
dc.description.abstractLai sasniegtu Eiropas Zaļā kursa (EZK) izvirzīto mērķi veicināt ilgtspējību un līdz 2050. gadam sasniegt klimatneitralitāti, pārtikas atkritumu mazināšana ir būtiska komponente ceļā uz zaļo pārkārtošanos, jo Eiropas Savienībā gada laikā rodas vidēji 59 miljoni tonnas pārtikas atkritumu. Pārtikas atkritumu rašanās patēriņa līmenī rada vislielāko negatīvo ietekmi uz vidi, pamatojoties uz lieko resursu un enerģijas izmantošanu iepriekšējos ķēdes posmos. Lai saprastu mijiedarbību starp teorētisku EZK normatīvo regulējumu un plāna praktisku realizāciju rīcībpolitikas līmenī, darba “Eiropas Zaļā kursa pārtikas atkritumu mazināšanas iniciatīvu piemērošanas salīdzinājums Francijā un Itālijā 2019.-2023. gadā” mērķis ir izpētīt, kā Francija un Itālija piemēro Eiropas Zaļā kursa pārtikas atkritumu mazināšanas iniciatīvas. Pētniecība tiek veikta, izmantojot gadījumu analīzes metodi un veicot dokumentu satura analīzi. Darba ietvaros tiek analizētas piecas uz pārtikas atkritumu mazināšanu vērstas EZK iniciatīvas, kas atlasītas pēc atslēgvārdiem “pārtika” un “atkritumi” no kursa hronoloģiskā pārskata. Lai analizētu konkrēto iniciatīvu reālo piemērošanu Francijā un Itālijā, tiek izmantoti Eiropas institūciju pārskati, tostarp, Eiropas Vides aģentūras atskaites dokumenti par atkritumu apsaimniekošanas praksi ES dalībvalstīs, Francijas un Itālijas valdības publikācijas, atskaites dokumenti un statistikas dati, kā arī ministriju mājaslapās norādītā informācija, kas attiecas uz pārtikas atkritumu mazināšanas jomu. Tika secināts, ka tikai divas no EZK iniciatīvām - stratēģija “No lauka līdz galdam” un Pasākumu pakotne ilgtspējīgākai augu un augsnes dabas resursu izmantošanai - nosaka mērķus pārtikas atkritumu samazināšanai. Eiropas Komisija EZK ietvaros ir noteikusi rezultatīvu rādītāju sasniegšanu, primāri koncentrējoties uz pārtikas izšķērdības mazināšanu patēriņa un mazumtirdzniecības līmeņos. Mazumtirdzniecības līmenī valstu pieejas pārtikas atkritumu mazināšanai ir atšķirīgas, jo Francijas pieeja ir vērsta uz soda mehānismu piemērošanu, pieņemot aizliegumu lielveikaliem izmest labas kvalitātes pārtiku, turpretī Itālijas pieeja darbojas kā atbalsta mehānisms, atvieglojot pārtikas ziedojumu procesa birokrātiju. Lai mazinātu pārtikas izšķērdību patēriņa līmenī, būtisks faktors ir sabiedrības ikdienas paradumu maiņa, ko iespējams panākt caur iedzīvotāju informētības un izpratnes veicināšanu.lv-LV
dc.description.abstractReducing food waste is crucial component to achieve green transformation, therefore European Green Deal (EGD) aims to promote sustainability and achieve climate neutrality by 2050. In the European Union on average 59 million tonnes of food waste are generated every year. Food waste at the consumption level has the greatest negative impact on the environment, because of the excessive use of resources and energy in previous stages of the supply chain. To understand the interaction between theoretical regulatory framework of the European Green Deal (EGD) and the practical implementation at the policy level, the objective of the study "Comparison of the implementation of the European Green Deal's food waste reduction initiatives in France and Italy from 2019 to 2023" is to explore how France and Italy are implementing the food waste reduction initiatives of the European Green Deal. The study is conducted using the method of case analysis and document content analysis. During the research process, five European Green Deal initiatives aimed at food waste reduction are analyzed, selected from the course chronological overview, using the keywords "food" and "waste". To analyze the actual implementation of specific initiatives in France and Italy, documents such as reports from European institutions, including European Environment Agency reports on waste management practices in EU member states, publications from the French and Italian governments, policy documents, and statistical data are used, as well as information provided on both country ministry websites related to food waste reduction. It was concluded that only two of the European Green Deal initiatives - the "From Farm to Fork" strategy and the package of measures for a sustainable use of key natural resources - set targets for reducing food waste. The European Commission within EGD has set targets for achieving effective results, primarily focusing on reducing food waste at consumption and retail levels. At the retail level, countries' approaches to reducing food waste vary, as France focuses on applying a penalty mechanism by imposing a ban on supermarkets throwing away good-quality food, whereas Italy's approach serves as a support mechanism by simplifying the bureaucracy of the food donation process. To reduce food waste at the consumption level, an important factor is changing everyday habits, which can be achieved through increasing public awareness and understanding of food waste.en-UK
dc.language.isolv-LV-
dc.publisherRīgas Stradiņa universitātelv-LV
dc.publisherRīga Stradiņš Universityen-UK
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/restrictedAccess-
dc.subjectPārtikas atkritumilv-LV
dc.subjectEiropas Zaļais kursslv-LV
dc.subjectFrancijalv-LV
dc.subjectItālijalv-LV
dc.subjectvides aizsardzība.lv-LV
dc.subjectFood wasteen-UK
dc.subjectEuropean Green Dealen-UK
dc.subjectFranceen-UK
dc.subjectItalyen-UK
dc.subjectenvironmentalism.en-UK
dc.titleEiropas Zaļā kursa pārtikas atkritumu mazināšanas iniciatīvu piemērošanas salīdzinājums Francijā un Itālijā 2019.-2023. gadālv-LV
dc.title.alternativeComparison of the implementation of the European Green Deal's food waste reduction initiatives in France and Italy from 2019 to 2023.en-UK
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisen-UK
Appears in Collections:Bakalaura darbi

Files in This Item:


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.