Title: Latvijas iedzīvotāju veselības pašnovērtējuma saistība ar atkarību izraisošo vielu lietošanu
Other Titles: The association between self-rated health and addictive substance use among the population of Latvia
Authors: Ģirts Briģis
Violeta Milaševiča
Veselības un sporta zinātņu fakultāte
Faculty of Health and Sports Sciences
Keywords: Atkarību izraisošās vielas;smēķēšana;alkohols;narkotiskās vielas;veselības pašvērtējums.;Addictive substances;smoking;alcohol;drugs;self-rated health.
Issue Date: 2024
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Atkarību izraisošo vielu lietošana ir būtiska sabiedrības veselības problēma, kas rada ievērojamu kaitējumu gan indivīdiem, gan viņu ģimenēm, kā arī sabiedrībai kopumā. Atkarību izraisošo vielu lietošana var negatīvi ietekmēt cilvēka veselību, izraisot virkni veselības problēmu, kas var ietekmēt arī indivīda veselības pašvērtējumu. Vairāku iepriekšējo pētījumu rezultāti liecina, ka pastāv saistība starp atkarību izraisošo vielu lietošanu un zemāku veselības pašvērtējumu. Veselības pašvērtējums ir svarīgs sabiedrības veselības rādītājs, kas ir saistīts ar dažādiem veselības iznākumiem, sākot no labsajūtas līdz veselības pakalpojumu izmantošanai, kā arī ir nozīmīgs mirstības un saslimstības prognozētājs. Tādēļ ir būtiski noskaidrot atkarību izraisošo vielu lietošanas saistību ar veselības pašvērtējumu Latvijas iedzīvotājiem, lai pievērstu pastiprinātu uzmanību veselības veicināšanas pasākumiem.
Addictive substance use is a major public health problem, causing significant harm to individuals, their families and society. Substance use can have a negative impact on a person's health, leading to a range of health problems that can also affect an individual's self- rated health. Several previous studies have shown that there is a link between substance use and lower self-rated health. Self-rated health is an important indicator of public health, associated with a range of health outcomes from well-being to health service use, and is an important predictor of mortality and morbidity. It is therefore important to clarify the association of substance use with self-rated health in the Latvian population in order to focus attention on health promotion measures.
Description: Sabiedrības veselība
Public Health
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Bakalaura darbi



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.