Title: Jaunu sieviešu drošība Rīgā
Other Titles: Safety of young women in Riga
Authors: Diāna Kiščenko
Sofija Vanaga
Sociālo zinātņu fakultāte
Faculty of Social Sciences
Keywords: Feminisms. Feministiskā ģeogrāfija. Sieviešu drošība pilsētvidē. Sieviešu drošība Iļģuciemā. Pilsētvide kā medijs.;Feminism. Feminist geography. Safety of women in urban spaces. Safety on women in Iļģuciems. City as a medium.
Issue Date: 2024
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Bakalaura darbā “Sieviešu drošība Iļģuciemā” ar kvalitatīvo pētījumu metodēm tiek pētīta dzimumu līdztiesības problēma pilsētvides kontekstā. Šo problēmu apskata feminisms un feministiskā ģeogrāfija, un šo ideju pamatā ir uzskats, ka visiem cilvēkiem ir jābūt vienlīdzīgām tiesībām un iespējām. Un feministiskā ģeogrāfija apskata diskrimināciju, ko sievietes pieredz pilsētvidē. Baiļu un nedrošības sajūta sievietēm pilsētvidē ir tiešas sekas tam, ka sievietes pieredzi sabiedrībā vērtē citādāk nekā vīrieša. Bakalaura darba novitāte ir tā, ka pilsētvide tiek apskatīta no mediju teorijas “medijs ir ziņojums” skata punkta, kur pilsētvide kā medijs pauž ziņu par to, kā funkcionē sabiedrība, kādas ir normas un cilvēku mijiedarbība. Bakalaura darba pētnieciskajā daļā, izmantojot kvalitatīvo pētījumu metodes, kā līdzdalīgais novērojums, daļēji strukturēta intervija un kartēšana. Pētījumā piedalījās trīs pētījuma dalībnieces no 18 līdz 25 gadu vecumam un pastāvīgi dzīvo Iļģuciema apkaimē. Pētījumā tika noskaidrots, ka galvenais iemesls, kādēļ sievietes Iļģuciema apkaimē izjūt baiļu un nedrošības sajūtu, ir potenciāls saskarties ar nevēlamu mijiedarbību ar citiem cilvēkiem. Sievietes jūtas visdrošāk Iļģuciema apkaimes vietās, ar kurām ir visvairāk pazīstamas, jo vide un situācijas ir paredzamas. Sieviešu minētajās drošajās vietās ir manāmi apstākļi, kas liek sievietēm justies droši. Pat ja sieviešu minētās vietas, kur viņas jūtas droši vai nedroši, atšķiras, drošību ietekmējošie apstākļi ir līdzīgi. Veiktajam pētnieciskajam darbam var izvirzīt vairākus priekšlikumus, ko var izmantot turpmākai tēmas pētniecībai. Pētot drošības sajūtu pilsētvidē, vērtīgi būtu arī padziļināti apskatīt vīrieša skata punktu uz situācijām un apstākļiem, kas ietekmē viņu drošības sajūtu. Arī līdzdalīgajā novērojumā un kartēšanas paņēmienā būtu vērtīgi attēlot vairākus apstākļus un arī apskatīt vietas vairākos diennakts un gada laikos precīzākai drošības kartei, jo šajā pētījumā bija fokuss uz tādiem drošību ietekmējošiem apstākļiem kā diennakts tumšais laiks un mijiedarbība ar cilvēkiem. Apskatot citus drošības ietekmējošos apstākļus, sniegtu akurātāku reprezentāciju reālo sieviešu drošības sajūtai Iļģuciemā vairākos, jo, kā tika noskaidrots, sieviešu drošības sajūta pilsētvidē ir ļoti kontekstuāla.
This bachelor thesis "Women's Safety in Iļģuciems" employs qualitative research methods to explore the issue of gender equality in the urban environment. This issue is examined through the lenses of feminism and feminist geography, which advocate for equal rights and opportunities for all individuals. Feminist geography specifically investigates the discrimination women face in urban spaces. The sense of fear and insecurity experienced by women in the urban environment is directly linked to the differential evaluation of women's experiences in society compared to men's. The novelty of the bachelor thesis lies in viewing the urban environment through the lens of media theory, where the urban environment as a medium conveys a message about how society functions, its norms, human interactions and communication. In the research section of the bachelor thesis, qualitative research were used methods such as participatory observation, semi-structured interviews, and mapping. In this study participated three research participants, women aged 18 to 25 permanently residing in Iļģuciems. The research revealed that the main reason women in the Iļģuciems neighborhood experience feelings of fear and insecurity is the potential for encountering unwanted interactions with other individuals. Women feel safest in areas of Iļģuciems neighborhood with which they are most familiar, as the environment and situations are predictable. The identified safe places for women exhibit common characteristics that contribute to their sense of security. Several suggestions for further research can be derived from the conducted research. In studying the sense of security in the urban environment, it would be valuable to also examine the male perspective on situations and conditions that affect their sense of security. Additionally, in participatory observation and mapping methods, it would be beneficial to depict various factors and consider places at different times of day and throughout the year for a more accurate safety map. Exploring other factors influencing safety would provide a more comprehensive representation of real women's feelings of safety in Iļģuciems in various contexts.
Description: Multimediju komunikācija
Multimedia Communication
Informācijas un komunikācijas zinātnes
Information and Communication Sciences
Appears in Collections:Bakalaura darbi

Files in This Item:


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.