Title: Radošais darbs: raidieraksts “Kas notiek ar mani?” par Latvijas jauniešu psihoemocionālo veselību
Other Titles: Creative work: podcast “Kas notiek ar mani?” about the psycho-emotional health of Latvian youth
Authors: Diāna Kiščenko
Alise Končus
Sociālo zinātņu fakultāte
Faculty of Social Sciences
Keywords: Raidieraksts;psihoemocionālā veselība;intervija;sociālās tīklošanās vietnes;vides maiņa.;Podcast;psycho-emotional health;interview;social networking sites;environmental change.
Issue Date: 2024
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Bakalaura darbs “Radošais darbs: raidieraksts “Kas notiek ar mani?” par Latvijas jauniešu psihoemocionālo veselību” – izstrādāts ar mērķi izveidot raidierakstu par jauniešu psihoemocionālo veselību, kurā psihiskās veselības nozares speciālisti pievērš uzmanību latviešu jauniešiem, kuri studē, problēmām un to iespējamajiem risinājumiem. Temats ir nozīmīgs ne tikai jauniešiem, bet arī veselības nozares pārstāvjiem, kuri mudina pievērst uzmanību plaši izplatītai problēmai, kas aizspriedumu dēļ tiek apspiesta. Raidieraksti par psihoemcionālo veselību var veicināt padziļinātāku izpratni par savām un citu emocijām, stresa situācijām, attiecībām un pašapziņu. Darbs sastāv no teorētiskās daļas, kurā analizēta raidieraksta teorētiskais faktors, vēsture, formāti un žanri. Izpētot praktiskus piemērus, īpaša uzmanība tiek pievērsta tieši raidierakstiem par psihoemocionālo veselību, kā arī tiek analizēti pētījumos balstīti aspekti par psihoemocionālo veselību Latvijā un to ietekmējošajiem faktoriem. Bakalaura darba radošajā koncepcijā ir izveidots raidieraksts “Kas notiek ar mani?”, pirms tam veicot teorētisko priekšizpēti un tādus sagatavošanās darbus kā raidieraksta tēmas un formāta izvēle, mērķauditorijas noteikšana, mērķa izvirzīšana, realizēšanas plāna sagatavošana. Raidieraksts ir veidots intervijas formātā, kas ir viens no iecienītākiem un vieglāk uztveramiem klausīšanās formātiem. Pirms intervijām ar raidieraksta viesiem – psihoterapteitiem – veikts iepazīšanās process ar viņiem, lai izprastu viņu spējas komentēt konkrēto tēmu un sniegt kvalitatīvus priekšlikumus. Divās raidieraksta epizodēs tiek apskatītas studējošiem jauniešiem vecumā no 18 līdz 25 gadiem aktuālas tēmas kā sociālās tīklošanās vietņu izmantošana un universitātes kā jaunas vides iespaids uz jauniešu psihoemocionālo veselību. Radošā darba produkts – raidieraksts “Kas notiek ar mani?”– publicēts Rīgas Stradiņa universitātes (turpmāk tekstā – RSU) studentu medijā “Skaļāk”, vizuālie materiāli auditorijas piesaistīšanai publicēti sociālajās tīklošanās vietnēs X, Instagram, Facebook, TikTok. Raidieraksts ir pieejams straumēšanas platformās Podbean, Spotify, Apple Podcast un YouTube. Raidieraksts ir viens no pēdējo gadu straujāk augošajiem mediju formātiem, kas aktuāls sava veida un formāta dēļ. Tas pavera iespējas stiprināt sabiedrības veselības komunikāciju. Nozīmīga sabiedrības daļa ir jaunieši, kuri, pēdējo gadu globālo satricinājumu dēļ mūsdienās ir kļuvuši īpaši emocionāli un raidierakstu klausīšanās var ne tikai bagātināt viņu zināšanas par psihoemocionālo veselību, bet arī veicināt pievērst lielākas rūpes savas veselības uzlabošanai. Darbs sastāv no 61 lappuses un 5 pielikumiem, tajā skaitā, 2 raidieraksta epizodēm.
Bachelor thesis “Creative work: podcast “Kas notiek ar mani?” about the psycho-emotional health of Latvian youth" - has been developed with the aim to create a podcast on the psycho-emotional health of young people, in which mental health professionals focus on the problems of young Latvian students and their possible solutions. The topic is not only important for young people, but also for the health sector, which is encouraging attention to a widespread problem that is suppressed due to stigma. Psycho-emotional health programmes can contribute to a deeper understanding of one's own and others' emotions, stress, relationships and self-esteem. The thesis consists of a theoretical part analysing the theoretical factors, history, formats and types of podcasts. Through practical case studies, particular attention is paid to broadcast recordings on psycho-emotional health, and research-based aspects of psycho-emotional health in Latvia and the factors affecting it are analyzed. The creative concept of the bachelor's thesis is the creation of podcast “Kas notiek ar mani?” preceded by theoretical background research and preparatory work such as the selection of the theme and format of the podcast, identification of the target audience, setting the goal, preparation of the implementation plan. The recording is in interview format, which is one of the most popular and easy-to-listen-to formats. The interviews with the guests - psychotherapists - are preceded by a familiarisation process to understand their capacity to comment on the topic and to make qualitative suggestions. Two episodes of the podcast with topics of interest to young students aged 18-25, such as the use of social networking sites and the impact of university as a new environment on young people's psycho-emotional health. The product of the creative work - the podcast “Kas notiek ar mani?” - was published in the student media of Riga Stradiņš University “Skaļāk”, the visual materials were published on the social networking sites X, Instagram, Facebook, TikTok to attract the audience. The recording is available on streaming platforms Podbean, Spotify, Apple Podcast and YouTube. The broadcast recording is one of the fastest growing media formats in recent years, topical because of its form and format. It offers opportunities to strengthen public health communication. Young people are an important segment of society, who have become particularly emotional due to the global upheavals of recent years, and listening to podcasts can not only enrich their knowledge about psycho-emotional health, but also encourage them to take more care about improving their health. The work consists of 61 pages, 5 attachments, including 2 episodes.
Description: Multimediju komunikācija
Multimedia Communication
Informācijas un komunikācijas zinātnes
Information and Communication Sciences
Appears in Collections:Bakalaura darbi

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Končus_BD_raidieraksts_Kas notiek ar mani?.docxNoslēguma darba pielikums13.61 kBUnknownView/Open    Request a copyopen_acces_locked
Socialo_zinatnu_fakultate_MK_2024_Alise_Koncus_052909.pdfBakalaura darbs1.38 MBAdobe PDFView/Open    Request a copyopen_acces_locked


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.