Title: Sieviešu viedoklis par vakcināciju pret cilvēka papilomas vīrusu, kas izraisa dzemdes kakla vēzi
Other Titles: Women's opinion on vaccination against human papillomavirus, which causes cervical cancer
Authors: Jeļena Ričika
Ērika Zaharova
Veselības un sporta zinātņu fakultāte
Faculty of Health and Sports Sciences
Keywords: Atslēgas vārdi: Dzemdes kakla vēzis;cilvēka papilomas vīruss (CPV);epidemioloģija;seksuāli transmisīvās infekcijas (STI);sieviešu informētība;sieviešu attieksme;vakcinācija.;Keywords: Cervical cancer;human papillomavirus (HPV);epidemiology;sexually transmitted infections (STIs);women's awareness;vaccination.
Issue Date: 2024
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Ērika Zaharova; Rīgas Stradiņa universitāte; Sabiedrības veselības un sporta zinātņu fakultāte; Bakalaura darbs “Sieviešu viedoklis par vakcināciju pret cilvēka papilomas vīrusu, kas izraisa dzemdes kakla vēzi”; 2024 Pētījuma mērķis: Noskaidrot sieviešu viedokli par vakcināciju pret cilvēka papilomas vīrusu, kas izraisa dzemdes kakla vēzi. Hipotēze - vakcinētu un nevakcinētu sieviešu viedokļi par cilvēka papilomas vīrusa vakcināciju atšķiras. Aktualitāte: Cilvēka papilomas vīruss (CPV) ir viens no izplatītākajiem vīrusiem, kas var izraisīt dzimumorgānu, rīkles un mutes dobuma vēža veidošanos, kā arī dzimumorgānu dzemdes kakla infekcijas. Tiek uzskatīts, ka vakcinācija pret CPV ir viena no efektīvākajām metodēm, kas var palīdzēt novērst saslimšanas riskus. Autors analizē sieviešu viedokli balstoties uz sieviešu zināšanām par CPV vakcināciju. Pētījumā tiek aplūkotas sociāldemogrāfiskās ietekmes, piemēram, izglītības līmenis un ģeogrāfiskais reģions, salīdzinot sieviešu zināšanas par vakcināciju. Pētījuma dizains: neeksperimentāls, šķērsgriezuma, salīdzinošs pētījums. Pētījuma metodes: Pētījumā sieviešu zināšanas par CPV tika aprēķinātas izmantojot minimālās un maksimālās vērtības ņemot vērā demogrāfiskos rādītājus, kā arī tika novērtēta datu atbilstība normālajam sadalījumam pēc Kolmogorova-Smirnova (K-S) Z testa un Spīrmena korelācijas koeficienta. Aptauja tika izplatīta gan interneta vidē ar “Google Forms” un “Facebook” starpniecību, gan 2 ģimenes ārstu praksēs - lielpilsētā un mazpilsētā. Aptaujā tika iegūti 110 respondenti, starp kuriem 60 ir nevakcinētas un 50 vakcinētas sievietes vecuma grupā no 20 līdz 50 gadiem. Datu analīze un apkopošana tika veikta datorprogramma Microsoft Excel 2016 un programmā IBM SPSS Statistic 26. versijā. Secinājumi: Veiktais pētījums atklāj, ka vispārējās zināšanas par CPV vakcināciju ir atšķirīgas atkarībā no vakcinācijas statusa. Vakcinētie respondenti parādīja augstāku zināšanu līmeni (M=0.80) salīdzinājumā ar nevakcinētajiem (M=0.62), kas vēlreiz apliecina, ka informētība un personiskā pieredze ir krietni svarīgi faktori izpratnes veidošanā par CPV vakcināciju. Pēc pētījuma rezultātiem informētības un izglītības jomā, sieviešu zināšanas par CPV vakcināciju ievērojami atšķiras atkarībā no viņu vakcinācijas statusa. Tas norāda uz nepieciešamību pēc mērķtiecīgām izglītošanas un informācijas sniegšanām, kas spētu sniegt abām sieviešu grupām, it īpaši nevakcinētām sievietēm, informāciju par CPV vakcinācijas efektivitāti un drošību. Veiktais pētījums kopumā ļauj secināt, ka vakcinētās sievietes izvēlās vakcinēt savus bērnus pret CPV biežāk nekā nevakcinētās. Kā arī vakcinēto sieviešu viedoklis par CPV vakcinācijas nepieciešamību un nevakcinēto sieviešu nepieciešamību atšķiras.
Ērika Zaharova; Rigas Stradins University; Faculty of Health and Sports Sciences. Study Title: "Women's opinion on vaccination against human papillomavirus, which causes cervical cancer" Study Aim: To find out women's opinion about vaccination against human papillomavirus, which causes cervical cancer. Hypothesis - the opinions of vaccinated and unvaccinated women about human papillomavirus vaccination differ. Topicality: Human papillomavirus (HPV) is one of the most common viruses that can cause the formation of genital, throat, and oral cavity cancer, as well as genital cervical infections. Vaccination against HPV is considered one of the most effective methods to help prevent the risks of contracting the virus. Various countries have conducted extensive public awareness campaigns to increase knowledge about HPV infection and vaccination opportunities. This work contributes to improving public health by emphasizing the importance of education and awareness in increasing vaccination effectiveness. Study Design: Non-experimental, cross-sectional, comparative study. Study Methods: The bachelor's thesis "Women's Perspective on Vaccination against Human Papillomavirus, Which Causes Cervical Cancer" employs a quantitative, cross-sectional, comparative study analyzing women's knowledge and attitudes towards human papillomavirus vaccination. The study examines sociodemographic influences such as education level and geographic region, comparing women's knowledge of vaccination. The survey was distributed both online using "Google Forms" and "Facebook" and in 2 family physician practices - one in a metropolitan area and one in a small town. The survey gathered responses from 110 participants, among whom 60 were unvaccinated and 50 were vaccinated women aged 20 to 50 years old. Data analysis and compilation were performed using Microsoft Excel 2016 and IBM SPSS Statistic version 26. Conclusions: The study conducted reveals that general knowledge about HPV vaccination varies by vaccination status. Vaccinated respondents showed a higher level of knowledge (M=0.80) compared to non-vaccinated ones (M=0.62), which once again confirms that awareness and personal experience are very important factors in creating awareness about HPV vaccination. According to the results of the awareness and education study, women's knowledge of HPV vaccination varies significantly depending on their vaccination status. This indicates the need for targeted education and information provision that can provide both groups of women, especially unvaccinated women, with information about the efficacy and safety of HPV vaccination. The overall study allows us to conclude that vaccinated women choose to vaccinate their children against HPV more often than unvaccinated women. Also, the opinions of vaccinated women about the need for HPV vaccination differ from those of non-vaccinated women.
Description: Māszinības
Nursing Studies
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Bakalaura darbi



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.