Title: Uztura paradumi un malnutricijas risks pacientiem ar hronisko pankreatītu
Other Titles: Dietary habits and risk of malnutrition in patients with chronic pancreatitis
Authors: Rigonda Kalna
Jeļena Pokasjuka
Liepājas filiāle
Liepāja branch
Keywords: Atslēgvārdi: uztura paradumi;augsts malnutricijas risks;pacienti ar hronisku pankreatītu.;Keywords: dietary habits;high malnutrition risk;patients with chronic pancreatitis.
Issue Date: 2024
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Mērķis: Noskaidrot uztura paradumus un malnutricijas risku pacientiem ar hronisku pankreatītu. Hipotēze: Hroniska pankreatīta pacientiem uztura paradumi neatbilst PVO rekomendācijām un ir augsta malnutricijas riska pakāpe. Metode: Anketētas 129 pacientu ar hronisku pankreatītu, sadalītas viena grupā – augsts malnutricijas risks. Ar orģinālinstrumenta palīdzību, darba autors noteica uztura paradumus pacientiem ar hronisku pankreatītu. Rezultāti: Iegūtie rezultāti par uztura paradumiem pacientiem ar hronisku pankreatītu, liecina, ka dienas respondentiem ir tendence ēst vairāk maltītes dienā. Attiecīgi 100% respondentu bija raksturīgs svara samazināšana pēdējo trīs mēneša laikā, kā arī uztura samazināšana pēdējos nedēļas laikā. Turklāt, nerekomendēta izvēlēta apakšprodukta grupa bija alkohols, kur 7.75% respondenti lieto alkoholu katru dienu un 62.02% respondentu, kuri lieto alkoholu 2-3 reizes nedēļā. Balstoties uz datiem, kas ir iegūti pētījuma gaitā, var secināt, ka respondentiem, kam ir hronisks pankreatīts, ir raksturīgas nerekomendētas trekni saldie ēdieni lietošana katru dienu(100%). Darbs sastāv no 54 lappusēm, divām tabulām, 2 attēliem un sešiem pielikumiem.
The aim: To determine the dietary habits and risk of malnutrition in patients with chronic pancreatitis. Hypothesis: Dietary habits of chronic pancreatitits patients disagree with WHO recommendations and there is a high risk of malnutrition. Method: 129 patients with chronic pancreatitis were surveyed, divided into one group - high risk of malnutrition. Using the original instrument, the author determined the nutritional habits of patients with chronic pancreatitis. Results: The obtained results on the dietary habits of patients with chronic pancreatitis show that respondents tend to eat more meals per day. Accordingly, 100% of respondents were characterized by weight reduction during the last three months, as well as diet reduction during the last week. In addition, a non-recommended by-product group was alcohol, where 7.75% of respondents drink alcohol every day and 62.02% of respondents drink alcohol 2-3 times a week. Based on the data obtained in the course of the study, it can be concluded that respondents with chronic pancreatitis are characterized by daily consumption of non-recommended fatty and sweet foods (100%). The work consists of 54 pages, two tables, 2 images and six attachments.
Description: Māszinības
Nursing Studies
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Bakalaura darbi

Files in This Item:


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.